|
MÉG TÖBB ÍZES ÉLET
|
Hozzávalók
2 szelet bőrös lazac
5 db tojás
30 dkg vaj
friss tárkony
fehérborecet
só
fehérbors
1 db salotta hagyma
30 dkg spárga
olívaolaj
Elkészítés
Előkészület
Előzőleg a friss tárkonyt fehérborecetbe áztatjuk, így készítünk tárkonyecetet.
A lazac szeleteket bőrükkel felfelé egy tányérra helyezzük és egy konyhai papírtörlőt teszünk a bőrös felükre, hogy sütésig felitassuk vele a felesleges nedvességet.
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra kihűlni.
Ha zsenge a spárga, nem szükséges meghámozni, de a fás végét mindenképpen törjük le, alaposan mossuk meg.
Hollandi mártás
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgájához adunk egy kevés tárkonyecetet, pár evőkanál vizet, és egy csipet sót, majd vízgőz felett egy üstben, kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Egészen addig míg elkezd habosodni és besűrűsödik. Ha kész levesszük a tűzről, de továbbra is a vízgőz felett tartjuk, nehogy kihűljön.
Majd folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsorgatjuk a leülepedett, olvasztott vajat. Visszatesszük a vízgőz fölé, lefedjük és továbbra is langyosan tartjuk.
Párolt zöldspárga
Egy serpenyőben megolvasztunk két evőkanálnyi vajat, adunk hozzá két csipet sót és egy kevéske cukrot. Beletesszük a spárgákat és alufóliával lefedve, puhára pároljuk.
Bőrén sült lazac
A halszeleteket mindkét oldalukon durva tengeri sóval alaposan besózzuk és újra befedjük papírtörlővel. Egy teflonserpenyőben füstölésig hevítünk kevés olívaolajat, ebbe tesszük bőrös felével lefelé a lazac szeleteket. Első pár másodpercben nyomjuk le, hogy ne pöndörödjön fel a bőre. Ne mozgassuk, hagyjuk hogy a bőre ropogósra piruljon, majd tegyünk mellé egy kocka vajat. Ha ez megolvadt, felhabzott, locsolgassuk vele a halszeletet, így megfordítás nélkül készül el mindkét oldal.
Friss tárkonnyal és kaporral megszórva tálaljuk.
Forrás: Ízes élet
A műsorról: Az Ízes élet nem egy klasszikus főzőműsor, sokkal inkább egy életforma a konyhában. Bizonyára nem véletlen, hogy az étel és az élet szavak betűi ugyanazok. Az Ízes élet házigazdája, Pataky Péter, Nagy-Britannia neves konyháit is megjárt séf élvezi az életet és az ételeket is. Az élményt pedig szereti megosztani másokkal, így az Ízes élet nézői biztosak lehetnek abban, hogy nemcsak újabb receptekkel lesznek gazdagabbak, hanem kedvet kapnak a kísérletezéshez, akár egy-egy klasszikus étel újragondolásához is.
Korhatár: 12 év
2016. május 23. 9:17