Roquefortos zellerkrém leves körtével
Hozzávalók:
2 db zeller
2 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
15 dkg kék sajt
1 kk étkezési keményítő (púpozott)
1 l csirke alaplé
Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.
A vajat egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a zellert és megdinszteljük rajta.
Felöntjük a húslevessel, sózzuk és teljesen puhára főzzük.
A tejszínt elkeverjük a keményítővel és a leveshez öntjük.
Botmixerrel pépesítjük.
A levesbe morzsoljuk a sajt felét és még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor a maradék sajtot a tányérokba tesszük.
Sült zellerszirommal is dekorálható , ehhez a zellert vékonyra felkarikázzuk, lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogósra sütjük.
Római edényben sült csülök Nyertes Zsuzsa módra
Hozzávalók:
1-1,2 kg csülök csont nélkül
4-5 fej hagyma felkarikázva
6 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 dl sör
só
bors
őrölt kömény
Elkészítés: A csülköt befűszerezzük, és néhány órát pihentetjük. Ezalatt beáztatjuk a római tálat is.
Majd miután kiöntöttük a tálból a vizet, a felszeletelt hagymával és fokhagymával kibéleljük a tálat. Erre a hagymaágyra tesszük a csülköt, ráöntjük a sört, és lefedjük a tálat.
Hideg sütőbe tesszük a római tálat. Azért nem előmelegített sütőbe, mert a hirtelen hő hatására megrepedhet a római tál. 180 fokra melegítjük a sütőt, és így sütjük a csülköt kb. 2-2,5 órán keresztül. Majd levesszük a tál fedelét, és szép ropogósra sütjük, olykor-olykor megkenhetjük a csülköt a maradék sörrel.
Kínálhatjuk pirított burgonyával vagy párolt káposztával. Jó étvágyat hozzá!
Gyümölccsel töltött túrógombóc
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
15 dkg eper
2 db tojás
1 ek porcukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
100 g búzadara
375 g tejföl
10 dkg zsemlemorzsa
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés: Túrót, tojást, vaníliás cukrot kikeverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy ne legyen lágy, se túl kemény, hanem jól formázható.
Egy kanálnyit gombóccá formálunk, és a közepébe egy fél epret teszünk, majd mindegyikkel megcsináljuk.
Forralt vízbe megfőzzük, pár perc (ha feljönnek a felszínre jó is).
Megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a gombócokat, és tehetjük rá a tejfölt és a cukrot.
2016. április 22. 21:18