Petrezselymes zöldborsóleves
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
3 db vöröshagyma
1 szál fehérrépa
3 dl zöldségalaplé
olívaolaj
2 dl tejszín
só
bors
Elkészítése:
A hagymát, fehérrépát kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, répát, petrezselyemzöldet és zöldborsót, kb. 5 percig dinszteljük. Felöntjük vízzel és zöldségalaplével, és 10 percig főzzük.
A levest botmixerrel pürésítjük, majd tejszínnel kikeverjük, sűrű szitán átszűrjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A felvágott hagymakarikákat lisztben megforgatjuk és forró olajon kisütjük, majd a leveshez tálaljuk.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
4 darab közepes méretű padlizsán
1 evőkanál szárított bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
2 teáskanál só
a húsos krémszószhoz:
80 dkg darált sertés vagy pulykahús
15 dkg reszelt mozzarella sajt
4 tojás sárgája
8 dkg vaj
6,5 dl tej
8 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál só
a tálaláshoz:
fél dl olívaolaj
4 darab paradicsom
2 csomag apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál só
Elkészítése:
A krémszósz elkészítéséhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd megsózzuk és felöntjük tejjel. Habverővel simára keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit. A darált húst a padlizsán megmaradt olívaolajos-bazsalikomos fűszeres olajában lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát, majd még 5 percig pirítjuk. A krémszószt összekeverjük a lepirított darált hússal és a finomra vágott petrezselyemmel. A grillezett padlizsánszeleteket egy hőálló edény aljára helyezzük, majd befedjük a húsos krémszósszal. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogy a grillezett padlizsán és a húsos krémszósz. A legfelső húsos réteget megszórjuk reszelt sajttal, majd grillrácsra helyezzük és lefedjük. 35 perc alatt megsütjük. A paradicsomot félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, ezután először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A korianderlevelet finomra vágjuk. Egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott korianderlevelet, a sót és a paradicsomot. Az elkészült ételből egy tálalókanálnyi mennyiséget tányérra tálalunk. Meglocsoljuk a paradicsomos olajjal, és melegen kínáljuk.
Török grízes desszert eperrel
Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg búzadara
3 dl tej
3 dl víz
5 dkg cukor
csipet só
Elkészítése:
A grízhez lábasban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult, felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt, vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig. A grízt szuflatálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk. Sárgabaracklekvárral díszítjük.
2016. április 19. 21:18