Frankfurti leves
Hozzávalók:
6 szál virsli
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb kelkáposzta
1 nagyobb szem krumpli
1 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoranna
1 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl
só, bors, olaj
Elkészítése:
A hagymát a forró olajon üvegesre pirítjuk, beledobjuk az összezúzott fokhagymát, s egy perc pirítás után a pirospaprikát. Elkeverjük, és kevés vízzel rögtön kiforraljuk, aztán mehet bele a felcsíkozott kelkáposzta is. 2-3 percig fonnyasztjuk, hogy a kel kissé összeessen, majd felöntjük 1 liter forró vízzel. A krumplit is adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk.
Kb. 15-20 perc főzés után, miután a krumpli is, meg a kel is megpuhult, elkeverjük a lisztet a tejföllel, felengedjük egy merőkanál levessel, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a levesbe. A felkarikázott virslit a levesbe tesszük, és 2 perc főzés után tálaljuk.
Csirkepörkölt Bográcsban készítve, tojásos galuskával és mentás uborka salátával
Hozzávalók:
1 kg csirke
2 db vöröshagyma
fél fej fokhagyma
3-4 db paradicsom
2 db paprika
1 db hegyes erős paprika
őrölt kömény
gulyáskrém vagy piros arany
só
őrült paprika
olaj vagy zsír
Elkészítése:
A húst megmossuk, a hagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk A zsíron vagy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Megszórjuk kb 1 evőkanál őrölt köménnyel és pár percig együtt pároljuk.
Rátesszük a húst, sózzuk, és addig pároljuk, míg saját levét kezdi elfőni. Megszórjuk piros paprikával, és mindig pici vízet aláöntve készre pároljuk. Tojásos galuskával és mentás uborkasalátával tálaljuk.
Meggyes-Túrós rétes vanília fagylaltal
Hozzávalók:
2 rúd réteshez:
6 db réteslap
2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg búzadara
15 dkg cukor
2 db tojás
3 evőkanál tejföl
1 db citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
30 dkg magozott meggy
Elkészítése:
A túrót burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citromhéjat, jól kikeverjük, végül óvatosan beledolgozzuk a tojások felvert habját is. Egy rúdhoz három lapot használunk. Az első lapot egy nyirkos konyharuhára, vagy szilikon sütőlapra helyezzük, vékonyan megkenjük olajjal, majd így járunk el a további két lappal is. A harmadik lapra - egy szélesebb csíkban - rátesszük a túrótöltelék felét, majd erre a lecsepegtetett meggy felét. A konyharuha, vagy a szilikonlap segítségével feltekerjük, és sütőpapírral, szilikonlappal kibélelt, vagy kiolajozott tepsibe fektetjük. Ugyanígy elkészítjük a másik rudat is. A rétesek tetejét átkenjük olajjal, és előmelegített sütőben (légkeveréses 190 fok) 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Vanília fagylalttal tálaljuk.
2016. április 12. 21:17