Szendvicstorta zöldségekkel
Hozzávalók:
30 dkg krémsajt
1 kis fej lilahagyma
20-30 dkg sonka
2 ek majonéz
só
bors
gluténmentes kenyér
1 db paprika
fél kígyóuborka
1-2 db paradicsom
3 db retek (vagy más zöldség)
sajt
tojás
Elkészítése:
A krémsajt hozzávalóit (krémsajt, majonéz, sonka, só, bors) egy turmixban alaposan keverjük össze.
Vágjuk le a toast széleit, 3 darabot rakjunk sorba, kenjük meg krémsajttal, tegyünk rá 15 dkg sonkát, majd kenjük ismét krémsajttal.
Rakjuk rá a 2. toast réteget ugyanígy, mindig sajttal kenve, de ide tölteléknek a szeletelt főtt tojást tegyük.
Végül zárjuk le ismét a tortát egy utolsó sonkás réteggel, és kenjük be minden oldalról a maradék sajttal.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd másnap röviddel tálalás előtt dekoráljuk különböző zöldséggel.
Köményes sertéssült, fokhagyma mártással és puliszkával
1 kg tarja vagy csontos hosszúkaraj (kicsontozva)
4 fokhagymagerezd
só,
őrölt fekete bors,
(1-2 babérlevél)
őrölt kömény
zsiradék a sütőedény kikenéséhez
1 liter húsleves
3 db vöröshagyma
Elkészítés:
A húst megmossuk, papírtörlővel kissé leszárítjuk, a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, és bekenjük vele a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy serpenyőben a hús minden oldalát hirtelen megpirítjuk. A csontot a kizsírozott sütőedény aljára fektetjük, majd rátesszük a húst, melléadjuk (a babérleveleket és) a négyfelé vágott hagymákat. Felöntjük a húslevessel, hogy ne égjen oda a hús az edény aljára. Körülbelül 15 percenként meglocsoljuk a szafttal, és 1-1,5 óra hosszat sütjük. Fokhagymamártással és puliszkával tálaljuk.
Puliszka:
Elkészítés:
A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát beleöntjük egy fóliázott, kerek hőálló tálba, vagy egy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatjuk galuskának. Az előbbi esetben megvárjuk, míg megdermed, és szeletekre vágva (és esetleg kisütve) tálaljuk.
Sült fagylalt friss gyümölccsel
48 dkg parfé-jégkrém rúd egészben (1 doboz)
mandulaliszt
tojás
sütőpor
4 tojás fehérje
3 evőkanál nádcukor
1 késhegynyi só
Elkészítés:
Először készítünk egy piskótát a lisztből, sütőporból, tojásból, cukorból, sóból.
A kész piskótából tetszés szerint vágunk formákat, erre ráhelyezzük a fagylaltot, úgy hogy a piskótán ne lógjon túl a fagylalt. A fagylaltot alulról a piskóta, felülről pedig a tojáshab fogja "hőszigeteli". A tojásfehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verjük. Ezután bevonjuk a fagylaltot a habzsákba vagy műanyag zacskóba töltött, felvert tojásfehérje habbal: először az oldalait, majd pedig a tetejét érdemes bevonni, hogy sehol ne maradjon hézag vagy lyuk. Előmelegített sütőben, alsó sütőrácson, 180 oC fokon, alsó-felső sütési funkción addig sütjük, amíg a tojásfehérje hab teteje és szélei szép pirosak lesznek, ez kb. 2-4 perc. Friss gyümölccsel tálaljuk.
2016. április 13. 21:16