szeptember 30.
Jeromos

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Nagy Sanyi menüje
Kulajda leves, dupla cseh sült, párolt káposztával, Tarkedli diókrémmel és csoki öntettel

Kulajda leves


• 500 g krumpli kockára vágva
• kisebb fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• olaj
• 20 dkg gomba
• sűrített paradicsom
• 1 ek. szárított, őrölt vargánya
• 800 ml zöldség-alaplé
• 200 ml tejszín
• só, bors, őrölt kömény, babérlevél
• kapor
• ecet

A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát. Pár keverés után hozzáadjuk a kockázott krumplit, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a kaprot, a babérlevelet és a gombákat.
Felöntjük az alaplével és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ha megpuhult a krumpli, kis főzőlevet kiveszünk, hozzáadjuk a tejszínt és az ecetet, majd a leveshez keverjük. Egy rottyanás után lekapcsoljuk alatta a lángot.

Dupla cseh sült, párolt káposztával


• 1,5 kg sertéscomb
• füstölt sonka
• 2 kg krumpli
• fokhagyma
• paradicsom
• paprika
• 2 db húsleveskocka
• zsír

A sertéscombokat egyben sütjük, és a füstölt, főtt sonkával vegyesen tálaljuk majd. A tepsi aljába kanál segítségével zsírt teszünk, majd rászórjuk a fokhagymát, a felvágott hagymát, paradicsomot, és paprikát. A leveskockákat rámorzsoljuk. A sertéscombokat fűszerezzük és rátesszük a zöldség halom tetejére. Öntünk alá egy kis vizet és fóliával letakarjuk. A 220 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. Közben a füstölt sonkát feltesszük főni. A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk és megfőzzük.

Párolt káposzta:
• olaj
• 6 ek. cukor
• 1 csipet só
• 4 dl víz
• 1 kg savanyú káposzta

A káposztát kevés vízben egyszer kimossuk, és jól kinyomkodjuk belőle a vizet. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, majd beletesszük a cukrot, és aranybarnára karamellizáljuk. Rátesszük a kinyomkodott káposztát, a csipet sót, a 4dl vizet és összeforgatjuk. Kb. 35 percig fedő alatt pároljuk, majd utána fedő nélkül gyakran megkeverve addig pároljuk, míg az összes vizet el nem forrja. Addigra pont megpuhul, és enyhén aranybarna színezetet kap a káposzta.
 

Tarkedli diókrémmel és csoki öntettel


• 4 dl liszt
• 3 dl tej
• 5 tojás
• 1,5 dl cukor
• 3 evőkanál vaj vagy olaj
• fél teáskanál só
• 1 teáskanál sütőpor

Megolvasztjuk a vajat és összekeverjük a többi hozzávalóval. 10 percet hagyjuk állni, majd kis vajon vagy olajon süssünk kis korongokat a tésztából.

Diókrém:

• 1 bögre tej
• 0,5 kg darált dió
• vaníliás cukor
• 3 ek. cukor
• rum
• fahéj
• meggybefőtt

A mikróban felforrósítjuk a tejet, beletesszük a cukrot és elkeverjük. Ráöntjük a dióra és hozzáadjuk a rumot, vaníliás cukrot, és egy kis fahéjat.

Csoki öntet:

• 1 dl víz
• 2,5 ek. cukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 15 dkg valódi étcsokoládé
• 3 dkg vaj
• 5-6 ek. tejszín

Egy edénybe öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Folyamatos kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A feloldódott cukorba beletördeljük a 15 dkg valódi étcsokoládét, és a vajat is beletesszük. Teljes oldódásukig kevergetjük. Ha elkészült, levesszük a tűzről a lábast, és hozzákeverjük a tejszínt. Csak melegen jó. A tarkedlikre halmozzuk a diókrémet, megszórjuk meggyel és ráfolyatjuk a csoki öntetet.

2015. február 3. 21:24




KÖZÖSSÉG