Hozzávalók:
- 12 db csirekszárny
- 1 db bőrös-csontos csirkemell
- 6 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 közepes karalábé
- 1 közepes zeller
- 1 csokor petrezselyem összekötve
- 1 kis kanál egész bors
- 1 kis kanál kurkuma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- ¼ kelkáposzta
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A húst beletesszük egy fazék vízbe, úgy hogy a víz ellepje. Felforraljuk, majd miután felforrt, leöntjük róla a vizet. Ez után újra felengedjük vízzel az edényt, egy kicsit többel, mint ami ellepi a húst. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, majd megvárjuk, amíg felforr újra a víz. Ekkor a fedőt picit félrehúzzuk és a fazekat félig leborítva, kisebb lángon, nagyjából egy órán keresztül „gyöngyözve” főni hagyjuk.
Közben elkészítjük a csigatésztát.
Miután elkészült a leves, leszűrjük, a zöldségeket és a húst pedig egy külön tálon, apró darabokra vágva tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg pulykamell (apróra vágva)
- 1,5 – 2 kg burgonya (kockára vágva)
- egy kevés húsos szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy kevés petrezselyem
- egy kis doboz sűrített paradicsom
- ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítés:
A húsos szalonnát apróra vágjuk, majd zsírjára sütjük. Erre rátesszük az apróra vágott húst, melyet addig sütünk, még fehérré nem változik. Ezt követően ráöntjük a húslevest (ha maradt még a levesből, ha nem akkor vízben megfőzünk egy leveskockát, és ezt öntjük rá) úgy, hogy a húst ellepje. Hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a fokhagymát és a petrezselymet, majd miután a hús megpuhult, ráöntjük a paradicsom sűrítményt is és kis lángon, folyamatosan kevergetve lassan főzzük, míg be nem sűrűsödik. A végén hozzáadunk még 2-3 gerezd fokhagymát.
Közben elkezdjük sütni a kis kockákra vágott burgonyát (mely a pucolástól a sütésig vízben áll, hogy ne barnuljon meg).
Végül a sültburgonyát tányérokra helyezzük, a tetejére pedig ráöntjük az elkészült húst.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 4 dl tej
- 1,5 dl szénsavas víz
- 1 kanál olaj
- csipetnyi só
- kevés cukor
- túró rudi
- vaníliás puding
- meggybefőtt
Elkészítés:
A tojást, cukrot, lisztet, tejet, vizet és a sót simára keverjük. A palacsintasütőt kis olajjal elősütjük, majd miután már kellően felforrósodott az edény, egy merőkanál tésztát beleöntünk, melyet egyenletesen szétfolyatunk a serpenyőben. Sütés közben megfordítjuk a palacsintát, hogy mindkét oldala kellően megsüljön. Az elkészült darabokat megtöltjük túró rudival, a tetejét leöntjük vanília pudinggal, végül pedig tejszínhabbal és meggyel díszítjük.
2014. március 11. 9:56