szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Pintér Tibor menüje
Bikali betyárleves, Tűzdelt szarvas gerinc kemencében sütve, káposztás juhtúrós hajdinakásával, Kati mama kelesztett süteménye: fahéjas tulipán

Középkori menü

Bikali betyárleves


Hozzávalók:

Elkészítés:
A három fajta húst (sertés, marha, bárány) kockára vágjuk. Külön-külön leforrázzuk a húsokat, lemossuk és félretesszük. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a felesleges zsiradékot leöntjük róla, beletesszük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, kis kockára vágott paprikát és paradicsomot. Őrölt piros paprikával színesítjük (kevéssel). Beletesszük a kockára vágott marhahúst, sózzuk, ha a marha félig puha, hozzáadjuk a sertés és a bárányhúst is. Felengedjük vízzel, készre főzzük, tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük. Beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt, 2-3 percig főzzük, frissen vágott kaporral és friss citrommal ízesítjük. Aki szereti, tehet bele zöld erőspaprikát. Azonnal tálaljuk, hogy a kapor ne veszítse el üde zöld színét.

 

Tűzdelt szarvas gerinc kemencében sütve káposztás juhtúrós hajdinakásával
 

Elkészítés:

Bepácolt szarvas gerinc:

Hozzávalók:

1 kg szarvasgerinc
A páchoz: sárgarépa, fehérrépa szelet, zeller, egész szegfűbors, egész feketebors, babérlevél, borókabogyó, narancshéj, citromhéj, fél liter könnyű vörösbor

Pác előtt füstölt szalonnával tűzdeljük a gerincet.
Pác (nedves pác): A sárgarépát, fehérrépát, zellert, egész szegfűborsot, egész feketeborsot, babérlevelet, borókabogyót, narancshéjat, citromhéjat könnyű vörösborban felfőzzük. Kihűtjük, és ebben hagyjuk állni 2-3 napig a szarvas gerincet. Ezt követően kivesszük a gerincet, egy serpenyőbe zsiradékon kérgesítjük minden oldalát, és annyi órát sütjük 80 fokon, ahogy kiló (vagy 180 fokon 20-25 perc alatt átsütjük angolosra).

Káposztás juhtúrós hajdinakása:

Hozzávalók:

fél kg hagyma
1 fej káposzta

bors
fél kg hajdina
fél kg juhtúró
tejföl
friss petrezselyem

A hagymát finomra vágjuk és zsírban megdinszteljük. Rátesszük a lereszelt fehér fejeskáposztát, sózzuk, borsozzuk (módjával), majd addig sütjük, amíg egy kicsi barnás színt nem kap a káposzta, és a lé el nem párolog alóla. A hajdinát háromszoros sós, törött borsos, hagymás (egész), fokhagymás (egész) vízzel feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg egy nem szétfőtt kását kapunk (legyenek egészben a hajdina szemek, de legyen puha). Tálalás előtt összekeverjük a káposztával, rámorzsoljuk a friss juhtúrót, nyakon öntjük friss tejföllel, majd vágott petrezselyemmel megszórjuk.

 

Kati mama kelesztett süteménye: fahéjas tulipán


Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl olaj
- 30 szem édesítőszer
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 6 dl tej

Töltelékhez:
- 0,5kg kristálycukor
- 10 dkg fahéj
 

Elkészítés:

Az élesztőt meleg tejben megfuttatjuk az édesítőszerrel, majd belekeverjük a kalácstésztába. A fahéjat a kristálycukorral összekeverjük, ez lesz a töltelék. A tésztából kb. 3 cm széles fél centi vastag csíkokat formázunk és a tölteléket rátesszük, majd szerpentin alakban egymásba hajtogatjuk. A végén az egyik oldalán benyomjuk a tésztát így tulipán formát kapunk. A tulipán forma kalácskákat aranybarnára sütjük úgy, hogy a végén tojással kenegetjük.

2014. március 10. 10:23




KÖZÖSSÉG