Hozzávalók:
Elkészítés:
A három fajta húst (sertés, marha, bárány) kockára vágjuk. Külön-külön leforrázzuk a húsokat, lemossuk és félretesszük. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a felesleges zsiradékot leöntjük róla, beletesszük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, kis kockára vágott paprikát és paradicsomot. Őrölt piros paprikával színesítjük (kevéssel). Beletesszük a kockára vágott marhahúst, sózzuk, ha a marha félig puha, hozzáadjuk a sertés és a bárányhúst is. Felengedjük vízzel, készre főzzük, tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük. Beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt, 2-3 percig főzzük, frissen vágott kaporral és friss citrommal ízesítjük. Aki szereti, tehet bele zöld erőspaprikát. Azonnal tálaljuk, hogy a kapor ne veszítse el üde zöld színét.
Elkészítés:
Bepácolt szarvas gerinc:
Hozzávalók:
1 kg szarvasgerinc
A páchoz: sárgarépa, fehérrépa szelet, zeller, egész szegfűbors, egész feketebors, babérlevél, borókabogyó, narancshéj, citromhéj, fél liter könnyű vörösbor
Pác előtt füstölt szalonnával tűzdeljük a gerincet.
Pác (nedves pác): A sárgarépát, fehérrépát, zellert, egész szegfűborsot, egész feketeborsot, babérlevelet, borókabogyót, narancshéjat, citromhéjat könnyű vörösborban felfőzzük. Kihűtjük, és ebben hagyjuk állni 2-3 napig a szarvas gerincet. Ezt követően kivesszük a gerincet, egy serpenyőbe zsiradékon kérgesítjük minden oldalát, és annyi órát sütjük 80 fokon, ahogy kiló (vagy 180 fokon 20-25 perc alatt átsütjük angolosra).
Káposztás juhtúrós hajdinakása:
Hozzávalók:
fél kg hagyma
1 fej káposzta
só
bors
fél kg hajdina
fél kg juhtúró
tejföl
friss petrezselyem
A hagymát finomra vágjuk és zsírban megdinszteljük. Rátesszük a lereszelt fehér fejeskáposztát, sózzuk, borsozzuk (módjával), majd addig sütjük, amíg egy kicsi barnás színt nem kap a káposzta, és a lé el nem párolog alóla. A hajdinát háromszoros sós, törött borsos, hagymás (egész), fokhagymás (egész) vízzel feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg egy nem szétfőtt kását kapunk (legyenek egészben a hajdina szemek, de legyen puha). Tálalás előtt összekeverjük a káposztával, rámorzsoljuk a friss juhtúrót, nyakon öntjük friss tejföllel, majd vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl olaj
- 30 szem édesítőszer
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 6 dl tej
Töltelékhez:
- 0,5kg kristálycukor
- 10 dkg fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt meleg tejben megfuttatjuk az édesítőszerrel, majd belekeverjük a kalácstésztába. A fahéjat a kristálycukorral összekeverjük, ez lesz a töltelék. A tésztából kb. 3 cm széles fél centi vastag csíkokat formázunk és a tölteléket rátesszük, majd szerpentin alakban egymásba hajtogatjuk. A végén az egyik oldalán benyomjuk a tésztát így tulipán formát kapunk. A tulipán forma kalácskákat aranybarnára sütjük úgy, hogy a végén tojással kenegetjük.
2014. március 10. 10:23