Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olivaolaj
- 80 dkg sárgarépa
- kb. 1,5 liter víz
- 3 db zöldségleves- vagy tyúkhúsleves-kocka
- 1 doboz kókusztej (400 g)
- 0,5 teáskanál só
A fűszeres joghurthoz:
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál olivaolaj
- 2 késhegynyi só
- kevés feketebors
Elkészítés:
A fűszeres joghurt hozzávalóit összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pároljuk. A megtisztított répát karikákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük a levessel és addig főzzük, míg a répa megpuhul. Ezután összeturmixoljuk, hozzáadjuk a kókusztejet, sózzuk és további néhány percig forraljuk. Szükség esetén még vízzel vagy levessel hígíthatjuk. Tálaláskor a fűszeres joghurtot kínáljuk mellé.
Hozzávalók:
- 25 dkg bulgur
- 30-35 dkg csirkemell
- só
- bors
- gyömbér
- vegyes zöldfűszer
- ananászbefőtt
- 2dl tejszín
Elkészítés:
A 25 dkg bulgurt szűrőben hideg vízzel átöblítetjük, aztán egy jénai tálban szétterítetjük. A darabokra vágott 30-35 dkg csirkemellet befűszerezzük só, bors, gyömbér és vegyes zöldfűszeres só keverékével (kicsit sósabbra, mint normálisan, mert a bulgurt nem sózzuk). Ezt ráterítetjük következő rétegként. Ezután egy konzerv – kockás – ananászbefőttet leszűrünk, a levét félretesszük, és a gyümölcsöt a hús tetején szétosztotjuk. Egyenletesen rálocsoljuk a 2 dl tejszínt. A tálat lefedjük, és 180 fokos sütőbe tesszük. Fél óra múlva kivesszük, ráöntjük az ananászbefőtt levét, és még mindig lefedve visszatesszük a sütőbe. Körülbelül negyedórával később levesszük a fedőt, addigra a bulgur az összes levet beszívja. Rövid ideig pirítjuk a tetejét, aztán rászórunk egy maréknyi reszelt sajtot, és még annyi időre betesszük a sütőbe, míg az ráolvad.
Hozzávalók a palacsintához:
- 100 g zabpehely
- 100 g Graham liszt
- 100 g finomliszt
- 2 csipet só
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- kb. 4 dl szódavíz
- 1 evőkanál olaj (a sütéshez)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 ek tejföl
- 1 citromból nyert citromhéj
- 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy néhány vanília aroma)
Elkészítés:
Az összetevőkből keverjünk palacsinta tésztát és tegyük félre állni. Amíg pihen a tészta készítsük, el a tölteléket. Süssünk ki 12 palacsintát majd kezdjük el egymásra helyezni őket, a rétegek közé pedig ízlés szerint kenjünk a töltelékből. Rakhatunk mellé többféle lekvárt mártogatósnak.
2014. március 6. 10:14