szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Kasza Tibi menüje
Csirkehúsleves, Csirkepaprikás házi galuskával, Házi túros rétes meggymártással

Csirkehúsleves

Hozzávalók:
- 4-6 db csirkeszárny
- 1-2 db farhát
- 30-35 dkg csirkemell, szívvel
- 4-5 db zúza
- 2-3 csirkenyak
- 5 db sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kicsi karalábé
- 1 kisebb cikkely fejeskáposzta
- 1 csomag petrezselyem
- 2 vöröshagyma
- erőleveskocka
- bors

Elkészítés:
A húst megmossuk, feltesszük főni. Ha forr a víz, várunk néhány percet, és az egész vizet leöntjük a húsról. A fazekat kiöblítjük, és újra beletesszük a húsokat, és a megtisztított, megmosott zöldségeket. A sárgarépát karikára vágjuk, a fehér répát hosszában ketté, a karalábét és a zellert egészben hagyhatjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, a káposztát pedig felcsíkozzuk (kb. ujjnyi vastagra). Felöntjük az egészet vízzel, és fél literenként 1 erőleveskockát teszünk bele, plusz összesen 5-6 szem fekete borsot. Takaréklángon, lefedve, kb. 60 - 75 percig főzzük a levest. Ha elkészült, cérnametélttel vagy pici csőtésztával tálaljuk.

 

Csirkepaprikás házi galuskával

Hozzávalók:
- 1nagy filézett csirkemell
- 6 db csirkecomb
- 2 fej vöröshagyma
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál liszt
- ételízesítő
- só, bors, kömény
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A hagymákat tisztítsuk meg, vágjuk apróra. Öntsünk olajat egy edénybe, és hevítsük fel, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Állandó kevergetés mellett pároljuk a hagymát üvegesre, kis lángon. Vegyük le a tűzről, és tegyünk rá sót, majd a pirospaprikát (mindenképp vegyük le a tűzről, nehogy a paprika a nagy melegtől megégjen és megkeseredjen), keverjük szépen el, hogy mindenütt felolvadjon az olajban a paprika, majd öntsük fel egy kis vízzel. Egy-két perc lassú forralás után tegyük bele a megmosott, összevágott csirkecombokat, majd a húsokat időnként forgatva, fedő nélkül pároljuk. Amikor a hús külseje megfehéredett, sózzuk, esetleg adhatunk hozzá őrölt borsot vagy őrölt köményt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Forraljuk fel, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük sóval és ételízesítővel. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára. Ha módunkban áll, gazdagíthatjuk kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal.
Ha kész, a combokat vegyük ki az edényből, és a szaftot sűrítsük tejfölös habarással. A lisztet keverjük simára kevés vízzel, adjuk hozzá a tejfölt, ezzel is keverjük simára, majd keverjünk hozzá egy-két kanálnyit a forró szaftból és folytonos kevergetés mellett öntsük vissza a léhez. Forraljuk jól ki, körülbelül 3-4 percig. Ha teljesen sima, bársonyos mártást szeretnénk, szűrjük át egy finom szitán egy másik edénybe (azért kell áttörnünk, hogy szép egyenletes sűrű szaftunk legyen, ne legyenek benne a hagyma, paprika vagy paradicsom darabok, sőt az esetleges habarás csomóktól is megszabadulhatunk így). Majd tegyük vissza a húsokat és melegítsük össze.

Galuska


Hozzávalók:
- 2tojás
- liszt
- víz
- só

Elkészítés:
Tészta állagúra keverjük. Forró vízbe szaggatjuk, amíg a víz tetejére fel nem jön.

 

Házi túros rétes meggymártással


Hozzávalók:
2 rúd réteshez

- 1 cs réteslap (8 lapos)
- 500 g félzsíros túró
- 2 egész bio, vagy tanyasi tojás
- 4-5 ek cukor, vagy ízlés szerint
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 bio citrom lereszelt héja
- csipet só
- zsemlemorzsa, a tészta megszórásához
- 50 g vaj
- 100 ml napraforgó olaj


Elkészítés:
A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük. A vajat felolvasztjuk, és hozzáöntjük az olajat. Az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megcsepegtetjük, és ecsettel szétkenegetjük.
Így folytatjuk 4 lappal, de az utolsóra már ne sok vajas olajat tegyünk. A zsemlemorzsát úgy szórjuk a tészta felénk eső szélére körülbelül 6 cm-es csíkra, mintha erősen sóznánk valamit, tehát ne nagyon.
A morzsára rákanalazzuk a túró felét, egy kevés morzsát megint szórunk rá. A tészta feltekerését a konyharuha segítségével végezzük, de közben behajtjuk a tészta szélét (hogy ne folyjon majd ki a töltelék), és szépen feltekerjük. Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal. Elkészítjük ugyanígy a második rétest is, és aranybarnára sütjük 200 fokon, 20 percig. Alul-felül sütjük, és vizezzük hogy ne repedjen szét

Hozzávalók:
Meggymártáshoz

- meggybefőtt
- cukor
- expressz zselatin

Elkészítés:
Lábasba öntjük a meggyet.Forralás közben hozzáadjuk a cukrot, és egy fél csomag expressz zselatint. Levesszük a tűzről és félretesszük. Tálaláskor öntjük a rétesre.

2014. február 18. 9:19




KÖZÖSSÉG