szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Csisztu Zsuzsa menüje
Házi libamájpástétom Tokaji Aszú aszpikban házi hagymalekvárral, Göngyölt szűzérme és göngyölt csirkemell, Epres csoda desszert

Házi libamájpástétom Tokaji Aszú aszpikban, házi hagymalekvárral


Hozzávalók:
- 9o-1oo dkg libamáj – nagyjából egy hízott liba mája
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint (őrölt)
- só ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- babérlevél
- 5 dl száraz fehérbor
- 2 ek méz
- pici szarvasgomba őrlemény vagy szarvasgomba olaj
- fél liter tej

Elkészítés:
A vastagabb erektől megszabadított, megmosott libamájat pár órára tejbe áztatjuk, majd utána kivéve felkockázzuk. Egy nagyobb lábasban elkezdjük forralni a körülbelül fél liternyi száraz fehérbort, egy deci vízzel hígítva. Beletesszük a felaprított hagymát, fokhagymát, mert ezek sokkal lassabban puhulnak meg, mint a máj. Babérlevéllel, majorannával, kakukkfűvel ízesítjük, majd amikor majdnem teljesen puha a hagyma, akkor tesszük hozzá a májat, és kb 3o-35 percig közepes lángon főzzük. Mikor megpuhult, és kissé kihűlt, akkor a hagymás tartalommal együtt, de nem túl sok lével elkezdjük leturmixolni. Amikor az egésszel kész vagyunk, elkezdjük beízesíteni sóval, borssal, mézzel, szarvasgomba olajjal. Közben egy fél literes Tokaji Aszút elkezdünk felmelegíteni, és a folyadék arányához írt por vagy egyéb fajta zselatint felmelegítjük, összekeverjük a borral és forrás után hagyjuk kihűlni. Egy püspökkenyeres sütőforma – nem bordázott – aljára fóliát terítünk (hogy ne tapadjon a zselatin), és a kihűlőben lévő zselatint ráöntjük. Megvárjuk míg megszilárdul, majd ráhalmozzuk a libamájpástétomot, és amikor az is kihűlt a hűtőben, jöhet a tetejére a maradék aszús aszpik. Fontos, hogy legalább egy éjszakát álljon a hűtőben, mielőtt kifordítjuk és szeletelve tálalni akarjuk.


Göngyölt szűzérme és göngyölt csirkemell


Hozzávalók:
- 1 szép sertésszűz érme
- 1 teljes filézett csirkemell
- tölteléknek: gorgonzola sajt, aszalt szilva, gomba, füstölt mozzarella,
- betakarni: bacon szalonna


Elkészítés:
A sertésszűzet és a csirkemellet hosszanti irányban félig bevágjuk, és kihajtogatva kiklopfoljuk, hogy egy nagyobb lapos húsdarabot kapjunk. A csirkemellet ezek után legalább egy félórára fokhagymás sós tejbe áztatjuk, hogy ne legyen száraz. Addig elkészítjük a szüzet: a klopfolás után besózzuk, beborsozzuk a húst ízlés szerint, majd megtöltjük gorgonzola sajttal és aszaltszilvával, de úgy, hogy a végekig nem megyünk el, annak érdekében, hogy feltekerve a végeit behajtogatva hústűvel megtűzhessük. A baconszalonnával alaposan a végeitől kezdve átlósan, majd visszafelé merőlegesen az átlókra betekergetjük, szalagszerűen. Alufóliába csomagoljuk, hogy párolódjon, és hogy az alufólia egyben tartsa, majd betesszük a sütőbe. Körülbelül 5o percig pároljuk 18o-19o fokon, légkeveréssel, majd lefejtjük róla a fóliát, és grillezve rápirítjuk a bacont még 15 percig. Mindenképpen hűljön ki egy kicsit mielőtt vágni kezdjük, hogy egyben maradjon.
A csirkemellet ugyanerre a mintára készítem el, azzal a különbséggel, hogy a gombát egy kis vajas-olivaolajos keveréken egy kis kakukkfűvel, fehérborral megpárolom, és úgy töltöm a húsba a darabolt és füstölt gorgonzola mellé.


Epres csoda desszert


Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 5o dkg mascarpone
- 5o dk túró
- cukor – nyírfacukor vagy xillit ízlés szerint
- vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
-  8o dkg eper
- 1o dkg margarin


Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk, majd a kész réteslapokat megkenjük, és körülbelül 10 X 10 centis kockákra vágjuk ollóval. Elkezdjük őket behajtogatni a muffinformákba, két sorban, vagyis egy sor után elfordítva csillagszerűen jön a következő. A sütőbe helyezve körülbelül 10 perc alatt, picit megpirulva készre sül.
Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a készre formálódott kosárkákat és félretesszük. Amíg sül, elkészítjük a krémet.
A mascarponét a túróval, 10 deka cukorral elkeverjük. Jöhet a vaníliás cukor, a reszelt citromhéj, vagy akár egy pici narancslé, csak ne legyen túl markáns ízű. Ha kész, lehűtjük, betöltjük a kosárkákba, epret szeletelünk a tetejére, és pici porcukorral, és mentalevéllel díszítve tálaljuk. Nagyon egyszerű, nagyon frissítő és bármilyen idénygyümölccsel - az apróbb fajtákkal különösen – tálalható.

 


"Jó étvágyat kívánok,
Szeretettel: Csisztu Zsuzsa"

2014. február 27. 11:00




KÖZÖSSÉG