szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Hien menüje
Kókuszleves, Tavaszi tekercs, Rántott rák, Rakott vajbab, Csokitorta

Kókuszleves

Hozzávalók:
- 1 ek olaj
- 2 ek frissen reszelt gyömbérgyökér
- 1 szál citromfű apróra vágva
- 2 tk vörös curry paszta
- 4 csésze csirkehúsleves alaplé
- 3 ek halszósz
- 1 ek barnacukor
- 4 dl kókusztej
- 70 dk shiitake gomba
- 90 dk garnéla rák
- 2 ek frissen facsart citromlé
- só
- friss koriander

Elkészítése:
Felhevítjük az olajat, amibe beletesszük a gyömbért, a citromfüvet, és a curry pasztát. Egy percig sütjük, majd lassan ráöntjük a csirkehúsleves alapot. Hozzákeverjük a barnacukrot, illetve a halszószt és 15 percig főzzük. Hozzáöntjük a kókusztejet és gombát, ez körülbelül 5 perc alatt puhára fő, majd beletesszük a garnéla rákot, amivel szintén 5 percig főzzük, míg a rák áttetsző lesz.  Végül belekeverjük a citromlevet, a sót, és a koriandert is.

 

Tavaszi tekercs

 

Hozzávalók:
- 9 dkg tisztított szójacsíra
- 20 db salátalevél
- 20 db rizspapír
- 50 dkg garnélarák
- 5 dkg száraz üvegtészta vagy 5 dkg cérnametélt
- 1 db felvert tojás
- 1 teáskanál cukor
- 4,5 dkg durvára vágott szójacsíra
- 4 szál apróra vágott újhagyma
- 15 dkg darált sertéshús
- 2 evőkanál fekete gomba
- 2 dkg friss menta

A sütéshez:
bő olaj


Elkészítés:
Az üvegtésztát és a gombát két külön tálba rendezzük. Annyi forró vizet öntünk rájuk, amennyi ellepi, és 10 percig áztatjuk, míg megpuhulnak. Mindkettőt lecsepegtetjük, a gombát durvára aprítjuk. A garnélákat kivesszük a páncéljából, tápcsatornáját eltávolítjuk, húsát apróra vágjuk. Kenőtollal a rizspapírok mindkét oldalát bőségesen megkenjük vízzel. Két percig állni hagyjuk őket, hogy puhák és hajlékonyak legyenek, majd egy tányéron egymásra tesszük. Még egy kis vizet spriccelünk rájuk, műanyag fóliával letakarjuk, hogy a felhasználásig nedvesen tartsuk. Egy tálban jól összekeverjük az üvegtésztát, a gombát, a garnélahúst, a darált sertéshúst, az újhagymát, a szójacsírát, a cukrot, a sót és a borsot. Egy evőkanálnyi tölteléket az egyik tésztalap alsó részére teszünk. Az oldalait behajtjuk, a tésztalapot szorosan feltekerjük, a szélét megkenjük tojással. Ugyanígy készítjük el a többi tekercset. Papírtörlővel óvatosan minden felesleges vizet kinyomkodunk a tekercsekből. Egy serpenyőben a tekercseket adagonként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük az olajban, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Mindegyik salátalevélbe teszünk egy tavaszi tekercset, a tetejére 1 evőkanál szójacsírát és 2 mentalevelet, végül feltekerjük. Vietnami mártogató-szósszal tálaljuk.

 

Rántott rák

Hozzávalók:
- 1 kg rák
- fél kk örölt feketebors
- fél kk fokhagymapor
- 1 csésze liszt
- 1 kk pirospaprika
- 2 tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 olaj a sütéshez

Elkészítés:
A rákot egy tálba helyezzük, megszórjuk borssal, sóval, és fokhagymaporral. Egy kistálban összekeverjük a lisztet és a paprikát. A tojást és a zsemlemorzsát külön helyezzük el. Felhevítjük az olajat egy mély lábasban. A rákokt meghempergetjük a lisztben, majd a tojásban és a zsemlemorzsában. Annyit teszünk egyszerre a forró olajba, hogy ellepje, és ne ragadjanak össze. Nagyjából 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés után papírtőrlőre helyezzük, hogy lecsöpögjön róla az olaj, ezután tálalható.

Rakott vajbab

 

Hozzávalók:
- 1 kisebb csomag mélyhűtött zöldbab (vajbab) vagy 30-40 dkg friss zöldbab
- 40 dkg darálthús
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg bármilyen reszelhető sajt
- 1 kis bögre rizs (vagy 1 csomag előfőzött)
- 1 leveskocka
- kevés olaj
- fűszerek: őrölt bors, pirospaprika, vagdalt fűszersó vagy bármilyen ízlés szerinti fűszerkeverék, só
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 pohár tejföl

Elkészítés:
A körülbelül 2 cm darabokra vágott babot sós vízben megpároljuk, leszűrjük, félretesszük. Egy fej kockára vágott hagymát kis olajban megdinsztelünk, beletesszük a darálthúst, és jól megfűszerezzük, majd fehéredésig átsütjük. A végén az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát is belekeverjük. Ezt is félretesszük. Ezután következik a rizs: kis olajon megpirítunk az egy csészényi rizst, felöntjük másfélszer annyi vízzel és egy leveskockával, majd puhára főzzük nagyon lassú tűzön. Ha kész, még egy kicsit hagyjuk állni fedő alatt. Egy kisebb tepsiben vagy egy jénaiban alulra kerül egy réteg rizs, majd egy réteg hús, egy réteg zöldbab, egy kis reszelt sajt, tejföl. Ezt így folytatjuk, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére sajt kerül. A 200 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük, míg a tetején megpirul a sajt.


Mango saláta

Hozzávalók:
- mango
- uborka
- mogyoró
- citrom leve
- hallé

Elkészítés:
A hozzávalókat felszeleteljük kis darabokra és összekeverjük, majd fűszerezzük ízlés szerint.

 

Csoki torta

Hozzávalók:
- 5 tojás
- 125 g porcukor
- 125 g szobahőmérsékletű vaj
- 170g tej
- 1 kg liszt
- 200 g keserű csoki
- tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez

Elkészítése:
Daraboljuk fel a csokoládét majd helyezzük el egy fémtálban, amit forró víz felett gőzölünk. Néha keverjük meg, amíg teljesen meg nem olvad. Ezalatt elektromos habverővel verjük fel a tojássárgáját, és a cukrot, utána belekeverjük a lisztet. Egy másik edénybe a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Amikor a csoki felolvadt, adjuk hozzá a feldarabolt vajat, vegyük le a gőzről, és simítsuk el. Ezután keverjük bele a tejet, amit apránként adunk hozzá. A csokoládés keveréket összekeverjük a tojássárgájás cukorral. Végül óvatosan tesszük bele a tojásfehérjét, hogy ne törjük össze. Egy kerek sütőformát kikenünk vajjal és meglisztezzük. A 180 fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt készre sütjü. A tetejét díszíthetjük tejszínnel, gyümölccsel, és csoki mázzal.

2014. február 24. 9:44




KÖZÖSSÉG