szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Kárász Róbert menüje
Véres hurka, Padlizsánkrém, Marhalábszár leves, velős csonttal, Brokkolikrémleves, Steak, Tejszínes laskagomba-ragu, tagliatelle tésztával, Csoki szuflé

ELŐÉTEL

Véres hurka és padlizsánkrém

Véres hurka 5 fő részére

Hozzávalók:
2 karika hurka

Elkészítés:

A hurkákat egy serpenyőbe helyezzük, majd 1,5dl vizet öntünk alá és a 180 fokos, előmelegített sütőben, 15-20 percig sütjük. (Érdemes figyelni, hogy ne durranjanak ki.) Amikor megsült, lehűtjük, és egyenletes karikákra vágjuk, végül uborkakarikákkal tálaljuk.

Padlizsánkrém (3-4 fő részére)

Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- só
- bors
- 1,5 dl tejföl
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, félbavágjuk, és megsózzuk. Állni hagyjuk körülbelül 20 percig. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük. Légkeverés mellett puhára sütjük, amíg kissé megbarnul a padlizsán húsa. Ezután kivesszük, kikaparjuk a belsejét, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát, és a felkockázott, megdinsztelt vöröshagymát. Hozzákeverjük a tejfölt, végül botmixerrel pépesítjük. Pirítóssal tálaljuk.

 

Marhalábszár leves, velőscsonttal
(kuktában készítve)


Hozzávalók:
- 30-40 dkg marhalábszár
- 3-4 közepes velőscsont
- sárgarépa
- gyökér
- zeller
- karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egész borsszemek
- 1 ek. só

Elkészítés:
Hideg vízbe beletesszük a marhalábszárat (akár egészben is lehet). Megvárjuk, amíg a hab megjelenik, amelyet gondosan leszedünk a víz tetejéről, amíg tiszta nem lesz a húslé. A velős csontok végét megsózzuk (ez kissé megakadályozza, hogy a velő főzés közben kifolyjon) és beletesszük a vízbe, majd 10 perc múlva a zöldségeket is hozzáadjuk az egész borsszemekkel és az 1 ek. sóval együtt. A kukta fedelét alaposan ráhelyezzük és lezárjuk. Addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a szelep fel nem emelkedik teljesen. Ezután levesszük körülbelül a felére a tűzhely fokozatát, és innentől számítva körülbelül 15 percig hagyjuk főni a kuktában. Negyed óra után levesszük a tűzhelyről, hideg víz alá tesszük a kuktát, és amikor kiengedi a nyomást, levesszük a tetejét. A levest leszűröm, a húst, a csontot és a zöldségeket külön tálaljuk. A velős csontokból kikaparjuk a velőt, pirítóst készítünk mellé, amit fokhagymával dörzsölünk be, majd a rákent velőt sóval és őrölt borssal fűszerezzük. A pirítóst a levessel együtt érdemes fogyasztani.


Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
- 40 dkg brokkoli
- 2 dl tejföl
- 1 ek. finomliszt
- 2 dl húsleves alaplé
- só, bors

Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, utána leszűrjük, de a sós léből érdemes egy picit félre tenni.
Körülbelül 1 literre higítjuk a húsleves alaplével, és a sós brokkoli lével. Mellétesszük a brokkolit és összeturmixoljuk. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk az összeturmixolt brokkolit. Menet közben tudjuk higítani, vagy éppen sűríteni, utólag lehet fűszerezni is.


Steak

Hozzávalók:

- 10-12 szelet bélszín

Elkészítés:
A bélszínszeleteket a sütés előtt bepácoljuk egy kis olívaolajba, sózzuk és borsozzuk. Két órával később kevés zsíron, erős lángon mindkét oldalát átsütjük 1,5 percig. Steak burgonyával tálaljuk.

Borsmártás:
Hozzávalók:
- 1 kk négyszínű bors (durvára őrölve)
- 5 dkg margarin
- 0.5 evőkanál liszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 dl tej
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- fokhagymapor ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a borsot. Ezt - tűzről levéve - beszórjuk egy kevés liszttel és pirospaprikával. Felengedjük a 2 dl tejjel, és csomómentesre keverjük. Belerakjuk a többi ízesítőt is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, megvárjuk, míg besűrűsödik.


Tejszínes laskagomba-ragu, tagliatelle tésztával

A tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzöm. Amíg a tészta fő, elkészíthető a ragu.

Hozzávalók:
Raguhoz
- 25 dkg laska gomba
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk fehérbors
- 2 dl főzőtejszín
- só

Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, forró olajon megdinszteljük. Mellétesszük a laska gombát, fél dl vízzel felöntjük, fogkeményre pároljuk. Melléöntjük a főzőtejszínt, közben fűszerezzük, és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A leszűrt tésztát a raguval összekeverve tálaljuk.


Csoki szuflé

Hozzávalók:
- 180+90g jó minőségű étcsoki
- 70 ml tejszín
- 3 tojás
- 3 tojássárgája
- 8 ek kristálycukor
- 4 ek liszt
- 140 g vaj

Elkészítés:
Előző este elkészítjük a soufflék töltelékét (ganache): 90 g csokit és a tejszínt összeforraljuk. Hagyjuk állni egy darabig, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük körülbelül fél órára. Ekkor kivesszük, és 6 db golyót formázunk belőle. Ezeket felhasználásig a mélyhűtőbe rakjuk. A csokit felolvasztjuk a vajjal együtt, majd lehűtjük.
A tojásokat és a sárgájákat a cukorral együtt habosra verjük, majd hozzákeverjük a lisztet is. Mikor a csokis keverék kihűlt, azt is hozzákeverjük. Kivajazzuk a soufflé-formákat. A tojásos-lisztes keverékből egy evőkanálnyit rakunk bele, erre jön a mélyhűtőből kivett csokigolyó, majd még egy kanál keverék. Ha csokivulkánt szeretnénk, magasabbra rakjuk a golyót, és csak egy vékony réteg tészta kerüljön rá. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül negyed óra alatt elkészül, amikor a sütik teteje teljesen megrepedezik.

2014. február 21. 9:32




KÖZÖSSÉG