szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Váczi Gergő menüje
Olasz paradicsomleves, Harcsapaprikás, Túrógombóc roséban párolt gyümölcsökkel

Olasz paradicsomleves

Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1,5 liter zöldség-alaplé
1 konzerv darabolt paradicsom
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt koriander
1 tk. cayenne bors vagy szárított chili
15-20 szem koktélparadicsom
4-5 db szárított paradicsom (apróra vágva)
5 dkg kecskesajt
friss koriander
só, bors

Elkészítés:
A koktélparadicsomokat félbevágjuk és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 180ºC-os sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg egy picit összeesnek és a szélük barnulni kezd.
A leveshez a hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket, egy percig kevergetjük, majd beletesszük a konzerv paradicsomot és kb. 10 percig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ezután hozzáöntünk 3 dl zöldség alaplevet és botmixerrel jól összeturmixoljuk. Amikor már sima, hozzáadjuk a maradék zöldségalaplevet, még 10 percig főzzük, és - ha szükséges - sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor minden tányérba néhány kanál levest teszünk, ráhalmozzuk a sült és szárított paradicsomot és a kecskesajtot, végül megszórjuk friss korianderrel.


Harcsapaprikás

Hozzávalók:
70 dkg afrikai harcsa
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db vöröshagyma
1 pohár tejföl
1 teáskanál liszt

ételízesítő
majoránna
szerecsendió
bazsalikom
pirospaprika
Erős Pista
olívaolaj
víz

A túrós csuszához:
csuszatészta
túró
tejföl
kapor

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A harcsát közepes kockákra vágjuk.
Egy edénybe olajat öntünk, elkezdjük párolni a vöröshagymát. Közben hozzáadjuk a paprikát, majd a paradicsomot, és együtt pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük (közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk). A tejfölt simára keverjük a liszttel, és állandó keverés mellett a pörköltalaphoz öntjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt harcsát. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak néha megrázogatni.
Közben kifőzzük sós vízben a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, és egy kis olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott kaprot, sót, és jól összemelegítjük.
Végül a harcsapaprikást és a túrós csuszát együtt tálaljuk.

Túrógombóc roséban párolt gyümölcsökkel:

Hozzávalók:
- 500 gr félzsíros túró
- 3 tojás
- 3 ek. búzadara
- 3 ek. liszt
- 2 ek. cukor
- csipet só
- finom, ropogós müzli

A rozés gyümölcshöz
- 2 narancs
- 2 alma
- 2 banán
- 1 körte
- 2 ek. méz
- 1,5 dl Szt. István Cabernet Sauvignon rosébor

Elkészítés:
A túrót beletesszük egy keverőtálba. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük fel. A tojássárgáját, a búzadarát, a lisztet és a cukrot összekeverjük, vagy kézzel összegyúrjuk lágy masszává. Ne legyen nagyon kemény a massza, mert akkor nagyon fojtós lesz!
Egy nagy lábasban felforralunk vizet pici sóval és egy csepp olajjal. Amikor már lobog a víz, két evőkanál segítségével sima gombócokat formálunk és azonnal lobogó vízbe tesszük. Akkor van kész, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.
A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk, illetve a banánt karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felhabosítunk 2 kanál mézet. Rászórjuk először a keményebb húsú gyümölcsöket (tehát a banánt hagyjuk a legvégére). Felöntjük borral, néhány percet pároljuk, de nem kell, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak. Végül, amikor az almakockáink szép rozé színűek, beledobhatjuk a banánt is, egyet forgatunk rajta és el is készült.
Tálaláskor a gombócokat öntsük nyakon a gyümölccsel és morzsoljunk rá friss, ropogós müzlit!
 

2014. február 14. 9:59




KÖZÖSSÉG