Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1,5 liter zöldség-alaplé
1 konzerv darabolt paradicsom
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt koriander
1 tk. cayenne bors vagy szárított chili
15-20 szem koktélparadicsom
4-5 db szárított paradicsom (apróra vágva)
5 dkg kecskesajt
friss koriander
só, bors
Elkészítés:
A koktélparadicsomokat félbevágjuk és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 180ºC-os sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg egy picit összeesnek és a szélük barnulni kezd.
A leveshez a hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket, egy percig kevergetjük, majd beletesszük a konzerv paradicsomot és kb. 10 percig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ezután hozzáöntünk 3 dl zöldség alaplevet és botmixerrel jól összeturmixoljuk. Amikor már sima, hozzáadjuk a maradék zöldségalaplevet, még 10 percig főzzük, és - ha szükséges - sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor minden tányérba néhány kanál levest teszünk, ráhalmozzuk a sült és szárított paradicsomot és a kecskesajtot, végül megszórjuk friss korianderrel.
Hozzávalók:
70 dkg afrikai harcsa
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db vöröshagyma
1 pohár tejföl
1 teáskanál liszt
só
ételízesítő
majoránna
szerecsendió
bazsalikom
pirospaprika
Erős Pista
olívaolaj
víz
A túrós csuszához:
csuszatészta
túró
tejföl
kapor
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A harcsát közepes kockákra vágjuk.
Egy edénybe olajat öntünk, elkezdjük párolni a vöröshagymát. Közben hozzáadjuk a paprikát, majd a paradicsomot, és együtt pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük (közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk). A tejfölt simára keverjük a liszttel, és állandó keverés mellett a pörköltalaphoz öntjük. Felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt harcsát. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak néha megrázogatni.
Közben kifőzzük sós vízben a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, és egy kis olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott kaprot, sót, és jól összemelegítjük.
Végül a harcsapaprikást és a túrós csuszát együtt tálaljuk.
Hozzávalók:
- 500 gr félzsíros túró
- 3 tojás
- 3 ek. búzadara
- 3 ek. liszt
- 2 ek. cukor
- csipet só
- finom, ropogós müzli
A rozés gyümölcshöz
- 2 narancs
- 2 alma
- 2 banán
- 1 körte
- 2 ek. méz
- 1,5 dl Szt. István Cabernet Sauvignon rosébor
Elkészítés:
A túrót beletesszük egy keverőtálba. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük fel. A tojássárgáját, a búzadarát, a lisztet és a cukrot összekeverjük, vagy kézzel összegyúrjuk lágy masszává. Ne legyen nagyon kemény a massza, mert akkor nagyon fojtós lesz!
Egy nagy lábasban felforralunk vizet pici sóval és egy csepp olajjal. Amikor már lobog a víz, két evőkanál segítségével sima gombócokat formálunk és azonnal lobogó vízbe tesszük. Akkor van kész, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.
A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk, illetve a banánt karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felhabosítunk 2 kanál mézet. Rászórjuk először a keményebb húsú gyümölcsöket (tehát a banánt hagyjuk a legvégére). Felöntjük borral, néhány percet pároljuk, de nem kell, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak. Végül, amikor az almakockáink szép rozé színűek, beledobhatjuk a banánt is, egyet forgatunk rajta és el is készült.
Tálaláskor a gombócokat öntsük nyakon a gyümölccsel és morzsoljunk rá friss, ropogós müzlit!
2014. február 14. 9:59