Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
1 póréhagyma
2-3 dl tej
bazsalikom (lehetőség szerint friss)
só, bors, majoranna
Elkészítés:
A póréhagymát karikákra vágjuk, a cukkinit lereszeljük.
Egy lábasba kb. 1 dl vizet öntünk, s beletesszük puhulni a pórét (azért vizen, mert így semmilyen zsiradék nem kerül a levesbe). Sózzuk/ételízesítjük, kicsit borsozzuk, majorannát adunk hozzá, és szinte puhára pároljuk. Hozzáadjuk a cukkinit, és felöntjük még pár dl vízzel, hogy ellepje. Mikor megpuhulnak a zöldségek, kimerjük a leves 2/3-át, és leturmixoljuk. Keverünk még párat, és közben hozzáöntünk (ízléstől függően) pár dl tejet, majd a friss bazsalikomot. Mikor felforr az egész, kész a finom leves. Tejszínnel biztosan még krémesebb lehet.
Hozzávalók:
0,5 kg csirkemell
bacon
só
bors
mustár
olaj
4 db kígyóuborka
5-6 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 nagy pohár sűrű natúr joghurt
tejföl
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Ezalatt az uborkát alaposan megmossuk (ha nem szeretjük a héját, akkor meghámozzuk), lereszeljük, besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk, a kaprot felaprítjuk. Az uborkát alaposan kicsavarjuk, hozzátesszük a joghurtot, a fokhagymát, a kaprot, sózzuk, borsozzuk és mehet be a hűtőbe.
A csirkemellet jó szorosan betekerjük a csíkozott baconbe, és egy tepsiben vagy jénai tálban egymás mellé helyezzük. Olaj nem kell alá, éppen elég, amennyi a szalonnából kisül. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 30–40 perc alatt készre sütjük.
Tészta
Hozzávalók:
• 4 tojás
• 6 kanál sütemény liszt
• fél tasak sütőpor
• 20 dkg cukor
• kókuszreszelék
• 20 dkg vaj
• 2 tábla étcsoki
• egy csipet só
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral alaposan felverjük.
Az étcsokit a vajjal együtt felolvasztjuk mikróban, úgy, hogy a sütőtérbe beteszünk mellé egy pohár vizet és alacsony (400W) fokozatra állítjuk. Felolvasztjuk, elkeverjük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd belekeverjük a tojássárga-cukor elegyét, belekanalazzuk a lisztet, belerakjuk a sütőport, sót, kókuszreszeléket (ízlés szerint), majd jól összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan elkeverjük az alapmasszával. Kivajazott, lisztezett tortaformába tesszük (kb. 20 centisbe) és előmelegített sütőben, 170 fokon, nagyjából fél óra alatt megsütjük (amikor sötétedik a teteje, ki kell kapcsolni a sütőt, figyelve, hogy azért ne kozmáljon meg). A tészta szépen megemelkedik majd, így simán háromba tudjuk vágni.
Töltelék
Hozzávalók:
pohárnyi mogyorókrém
4 db banán
Elkészítés:
A banánokat darabos péppé összenyomkodjuk és belekeverjük az alig felhevített nutellába (amit előbb hőálló tálba kikanalunk és mikróban folyósítunk). Majd egyszerűen megkenjük minden lehetséges helyen a tortácskánkat, a tetejét is.
2014. február 11. 9:56