szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Nótár Mary menüje
Brokkoli krémleves; Töltött borjúszeg; Garnélarák sütve Rita-módra; Somlói, ahogy Rita készíti

Brokkoli Krémleves



Hozzávalók:
• 2 fej brokkoli
• víz
• 1 doboz főzőtejszín
• 1 csipet só
• 1 késhegynyi fehérbors (őrölt)
• 1 szem krumpli 4 felé vágva
A levesbetéthez:
• 1 csomag levesgyöngy vagy
• pirított kenyérkockák ízlés szerint

Elkészítés:
Először a brokkolikat szétbontjuk, megmossuk. A megmosott brokkolit belerakjuk egy lábasba és feltesszük a tűzhelyre, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzzük és besózzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk, fűszerezzük és főzőtejszínnel hígíthatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre, és 2 percig összefőzzük. Levesgyönggyel, vagy ízlés szerint pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

Töltött Borjúszegy


 
Hozzávalók:
• 2 kg borjúszegy (felszúrva a hentes által a töltelék elhelyezése miatt)
• 4 zsemle
• 4 dl tej
• 3 csokor petrezselyemzöldje
• 15 dkg gomba
• 2 tojás sárgája + 1 egész tojás
• bors
• só
• vegeta leveskocka 1 csomag
• 5 db csiperkegomba
• 1,5 kg burgonya

Elkészítés:
Nagyobb borjúszegyet veszünk (felszúrva, a töltelék helyének bevágásával). Az aljában található csontokat meghagyjuk. Megmossuk, ruhával jól leszárítjuk, kívül-belül megsózzuk. Tálban a zsemléket tejbe áztatjuk, jól kinyomjuk, összekeverjük a felvert tojásokkal. A megmosott petrezselymet finomra vágjuk, zsírban megpirítjuk. A megtisztított, szeletekre vágott csiperkegombákat zsírban 7 percig pároljuk, majd párolást követően hozzáadjuk a tojással elkevert zsemlét és a finomra vágott petrezselymet. Mindezt jól elkeverjük, sóval, borssal meghintjük és belemorzsolunk 4 db vegeta leveskockát. A tölteléket a felszúrt szegy nyílásába töltjük, a hús végét nagyobb tűbe fűzött cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük. (Javasoljuk inkább az összevarrást.) A húst mély tepsibe tesszük, borral meglocsoljuk. A húst előmelegített sütőben 200 °C-on kb. egy óra hosszat sütjük, majd kivesszük, letakarjuk és még kb. 1,5 órát sütjük 150 °C-on, közben borral locsolgatjuk.
Köret:
Megmossuk a burgonyát, majd 4 felé vágva beletesszük sós vízbe főzni az 1,5 kg. burgonyát. A megpucolt hagymákat felvágjuk és megpirítjuk olajba és ráöntjük a megfőtt burgonyára. Összetörjük a burgonyát és összekeverjük a lepirított hagymával.

Garnélarák sütve Rita-módra

Hozzávalók:
• 1 kg óriás garnélarák
• 2-3 fej vöröshagyma
• 1 fej saláta
• 0,5 kg kenyér
• bors
• só
• vegeta

Elkészítés:
Megpucolunk 3 fej vöröshagymát, karikára vágjuk, olajban jól megpirítjuk, A rákokat rárakjuk a hagymára és sóval, borssal és vegetával meghintjük és kb. 25-30 percig közepes lángon sütjük. Ha elkészült, salátaágyon tálaljuk ízlés szerint, háromszögre vágott pirítóssal.

Somlói, ahogy Rita készíti


 
Hozzávalók:
• 1 sima piskóta
• 1 csokis piskóta
• 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
• 1 csomag csokis pudingpor (főzős)
• 1 csomag mazsola
• 1 csomag darált dió
• 2 tábla étcsokoládé
• 2 rumaroma
• 1 tejszínhab
• 1 csomag aprított mandulabél
• 2 kanál kakaópor
• 3 dl tej

Elkészítés:
Az elkészített piskótákat kockákra vágjuk, beáztatjuk, közben a mazsolát vízben megfőzzük és beáztatjuk a rum aromába ízlés szerint. Mindegyiket meglocsoljuk rummal. 3 dl tejben felteszünk főzni 2 kanál kakaóport és ebben megolvasztunk 2 csomag nagy étcsokoládét. Elkészítjük a vaníliás és a csokis pudingokat, úgy, hogy hígabb állagúak legyenek - ez azért fontos, hogy a rétegezéskor a piskóta jól be tudja szívni a pudingokat. A csokipudingba is elkavargatunk egy kis rum aromát a jobb ízhatás érdekében.
Egy nagy jénai tálba először belerakjuk a felvágott sima piskótatésztákat és meglocsoljuk vanília pudinggal, megszórjuk darált dióval és meghintjük az átitatott mazsolával és a főzött csokikrémmel. Ezt követően ugyanezt megtesszük a felvágott csokis piskótával, ezt addig ismételjük, amíg a piskótarétegek el nem fogynak. Az utolsó réteg tetejére főzött rumos csokit öntünk és meghintjük aprított mandulával. Tálalás: tejszínhabbal és csokiöntettel díszítjük ízlés szerint.

2014. február 7. 9:04




KÖZÖSSÉG