Hozzávalók:
• 4-5 db nagyobb szemű, sütnivaló burgonya
• 2 dl tejszín vagy 1.5 dl tej
• 2 dkg vaj
• 1 tojássárgája
• 1 csapott ek. liszt
• 5 dkg reszelt sajt (pl. cheddar)
• kb. 6 cm-es húsos szalonnadarab
• só
• bors
• petrezselyemlevél
Elkészítés:
A krumplikat alaposan megmossuk, majd hosszában félbevágjuk. Bő, sós vízben előfőzzük, vagy tepsire halmozva, megsózva, alufólia alatt félpuhára sütjük. Közben a húsos szalonnánkat apróra kockázzuk és serpenyőben megpirítjuk. A vajat kisebb lábosban, közepes hőmérsékleten felolvasztjuk majd megszórjuk 1 csapott ek. liszttel és világosra pirítjuk. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük annyi tejszínnel vagy tejjel, hogy sűrű krémet kapjunk. Sózzuk-borsozzuk, majd belekeverünk egy nagy marék reszelt sajtot és addig melegítjük kevergetve, míg felolvad benne, ekkor levesszük a tűzről és gyorsan elkeverünk benne 1 tojássárgáját. Az előfőzött krumpliszeleteket óvatosan kivájjuk egy kiskanállal, úgy, hogy kb. fél cm-es réteg maradjon a héjon. A kivájt részt felaprítjuk és belekeverjük a mártásunkba. A burgonyahajókat enyhén sózzuk-borsozzuk, majd megtöltjük a sűrű mártással, tetejét megszórjuk a pirított szalonna-kockákkal és egy kevés reszelt sajttal. Tepsire halmozzuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor petrezselyemlevéllel díszítjük, tejföllel kínálhatjuk.
Hozzávalók:
• 1,5 evőkanál cukor
• 1 lilahagyma
• olívaolaj
• só
• 4 szezámmagos hamburgerzsemle
• 1 alma
• 1 evőkanál aprított zsályalevél
• bors
• 60 dkg darált pulykahús
• 20 dkg lilakáposzta
• 2 ek. magos mustár
• 2 ek. vörösborecet
Elkészítés:
Felszeleteljük a lilakáposztát és a hagymát. Megsózzuk és megborsozzuk a darált húst. Hozzákeverjük a zsályát és a lereszelt almát. Ezt követően tenyérnyi nagyságú húspogácsákat formázunk. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá olajat! Tepsibe rakjuk, majd 20 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Összekeverjük az ecetet, a sót, a borsot és a cukrot. A cukor felolvadása után hozzáadjuk a lilakáposztát, a mustárt és a hagymát. Ezután állni hagyjuk, hogy a káposzta puhuljon. A kész húsokat hamburgerzsemlébe tesszük, majd rárakjuk a puha káposztát. A zsemléket megkenjük mustárral, és belerakjuk a salátalevelet.
Hozzávalók:
• 1 nagy, érett banán
• 2 db tojás
• 1 csipet só
• 2 evőkanál cukor
• 4 evőkanál olvasztott margarin
• 30 dkg liszt
• 0,5 tasak sütőpor
• 4 dl tej
• 1 kiskanál margarin olvasztva a serpenyőben
Elkészítés:
A banánt egy tálkában kanállal pürésítjük. A tojást keverjük hozzá a sóval, cukorral, olvasztott margarinnal. Egy másik tálkában a lisztbe szórjuk a sütőport, majd forgassuk át és keverjük a tojásos masszába. A tejet fokozatosan adagolva kavarjuk csomómentes, sűrű masszává. Egy palacsintasütőt forrósítsunk fel és olvasszuk meg benne a margarint, majd merjünk a masszából egy kisméretű merőkanállal a közepére. Ha kezd apró buborék képződni a tésztában és az alja kezd barnulni, óvatosan fordítsuk meg. Mindkét oldalát kb. 1,5 percig süssük.
2014. február 6. 10:28