szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Sipos Tomi menüje

Bajor káposzta bajor virslivel

Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg bajor kolbász
- 25 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 25 dkg burgonya
- csipetnyi kömény
- 1 csokor fodros petrezselyemzöld
- só, bors

Elkészítés:
Serpenyőben süssük meg a szalonnákat, majd tegyük félre. A szalonna zsírjában pároljuk puhára az apróra vágott hagymát és a felszeletelt répát. Ha kész, alaposan keverjük össze a megmosott és kinyomkodott káposztával és a szalonnaszeletekkel. Tegyük az egészet egy hőálló tálba, és szórjuk meg egy kis őrölt köménnyel és fekete-vagy vegyesborssal. A tetejére ráhelyezzük a kolbászokat, majd előmelegített sütőben, fólia alatt 180 °C-on 40-45 perc alatt megsütjük. Megszabadítjuk a fóliától és tovább pirítjuk egy kis ideig. Ez után vagy akár a sütés alatt a burgonyát félbevágjuk és megfőzzük. Ha mindennel megvagyunk, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tipp: aki szereti a kömény ízét, tehet bele egy kicsit többet is!

Csontleves palacsinta tésztával

Hozzávalók
Csontleves
- 1 kg marha vagy sertéshús és csont
- 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma, burgonya)
- 1 csokor petrezselyem
- bors
 - só

A palacsintatésztához:
- 6 dkg liszt
- 2 tojás
- 1/8 l tej
- csipetnyi só
- 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
Készítsünk húslevest: A leveshez való csontot és húst megmossuk, ha kell kisebb darabokra vágjuk, hogy beleférjen az edénybe, majd felöntjük 2 liter vízzel. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk és a leveshez adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön az egészet puhára főzzük. A tetején képződő habot nem szedjük le, hanem hagyjuk elforrni magától, vigyázzunk közben ki ne fusson. Ha elkészült, leszedjük a zsírját, és leszűrjük. Nekünk most csak a húsleveslére lesz szükségünk.

Készítsünk palacsintatésztát: keverjük össze a lisztet, tojást, tejet és a sót, és hagyjuk állni 10 percet. Egy forró serpenyőbe öntsünk pici olajat, és süssünk ki 3-4 palacsintát. Tekerjük fel és vágjuk vékony csíkokká, majd tegyük a tányérokba és öntsük fel forró húsleveslével.

Käsespätzle

A Käsespätzle-t mindig frissen főzzük, és forrón tálaljuk. Gyomrot nem kímélő étel, így jól esik utána egy kis mozgás.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl szódavíz (vagy sör)
- 1 dl tej
- 4 tojás
- só
- bors
- 30 dkg sajt (ementáli, vagy más erős, karakteres típus, többféle is lehet)
- 10 dkg vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és zsiradékban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A lisztből, szódavízből, tejből, sóból, és 4 tojásból nokedlitésztát készítünk. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük. A tésztát nokedliszaggató (vagy nagylyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, szedjük ki és öblítsük le hideg vízzel. A sajtokat lereszeljük, és egy serpenyőben 10 dkg vajat felolvasztva összekeverjük a nokedlivel. A nokedli kész, borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen salátával.

Császármorzsa

Hozzávalók:

- 10 dkg búzadara
- 2,5 dl tej
 - 3 tojás
- 1 zacskó vaníliás-cukor
- csipetnyi só
- 10 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- mazsola
- 50 g vaj
- porcukor és baracklekvár

Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be. A búzadarát a tejjel egy tálban keverjük össze és pár órán át hagyjuk állni, hogy a dara megszívja magát. Ha megduzzadt, hozzákeverjük a három tojás sárgáját, a cukrot, a leszűrt mazsolát, hozzáadjuk a vaníliás-cukrot, a csipetnyi sót, és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjékből habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a masszába. Egy nagy (lehetőleg teflon) serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát. Ha kicsi a serpenyő, süssük több részben. Folyamatos kevergetés mellett, süssük amíg meg nem pirul kicsit, és szét nem esik kis darabokra. A kész császármorzsát melegen, baracklekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk.

2014. január 21. 16:04




KÖZÖSSÉG