szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Soma menüje

Székely-palóc leves Somásan kétféle verzióban

Hozzávalók:

  • 1 kg hagyma
  • olaj
  • 80 dkg sertéscombnak az úgynevezett dió része
  • néhány szelet füstölt sertés oldalas, és füstölt sertés lapocka
  • 1 kg apró savanyú káposzta
  • 50 dkg sárga vajbab
  • 20 dkg zöld vajbab
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 gyökér
  • 1 zellergumó zöldjével együtt
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 fej fokhagyma
  • chili
  • pirospaprika por
  • borókabogyó
  • 1 nagy csomag kapor, vagy szárított kapor / akár mindkettő
  • tejföl
  • só, bors, cukor


Elkészítés: Olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, benne megpörköljük (levére sütjük) a felkockázott sertéshúst. Ebbe pirospaprikát szórunk, felöntjük vízzel és belerakjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a lábos oldalához támasztva a feldarabolt füstölt húsokat is. Babérlevéllel, reszelt fokhagymával, borókabogyóval, ha kell, sóval, és nagyon kevés cukorral ízesítjük, és felöntjük az egészet 2 dl száraz fehér borral. Mikor kb. félig főtt a hús és a káposzta, az egészet kétfele vesszük. Az egyikből lesz egy kapros tejfölös verzió, a másikból egy tejföl nélküli, zelleres-chilis.
Ezután beletesszük mindkettő lábosba a vajbabot, sárga és fehérrépát. Az egyik lábosba a kaprot, a másikba a zeller gumó felkockázott darabjait, és az összeaprított zöldet, plusz chilit. Fontos, hogy a fokhagymát és a babérlevelet legalább 3 részletben rakjuk bele a levesekbe, hiszen változik az íze, attól függően, milyen mélyen, hosszan fő bele az ételbe. Ekkor eldönthetjük, a fűszerekből , vagy akár a borból még mennyi kell. A kapros verzióba bőséggel rakjunk tejfölt.

Pite és pecsenye parádé

Hozzávalók a húsokhoz:

  • 1 kg kacsa vagy liba háj ( inkább hasháj, mint hátháj)
  • 1 nagyobb szelet bőrös malac comb, néhány szelet tarja
  • só, bors, fokhagyma
  • 1 kg sertés oldalas, a páchoz:
  • csemege( akár lehet csípős is, ízlés dolga) pirosarany, méz, szójaszósz, só


Elkészítés: Először a zsírban fedő nélkül pirosra sütjük a lesózott hús mindkét oldalát, majd felöntjük kevéske vízzel, borsot darálunk rá, kitapétázzuk fokhagyma szeletekkel, és lefedjük. Amikor megpuhult, akkor jön a zsírjára sütés, vagyis az omlós húst még lesütjük. Ettől lesz pecsenye.
Bár ez az oldalas nem pecsenye, de épp így egyszerű, és nagy sikert arató húsféle. Lehet csípős, és nem csípős verzióban is csinálni. Miután bordákra felvágtuk az oldalast, készítsük el hozzá a pácot, amiben sülni fog. Tegyünk egy tálba csemege (akár lehet csípős is, ízlés dolga) pirosaranyat, körül-belül fele annyi mézet, valamivel ennél is kevesebb szójaszószt és sót. Keverjük össze az egészet, és ebben forgassuk meg az oldalas darabkákat, amit ezután egyből rakhatunk a sütőpapírral és alufóliával kibélelt tepsinkbe. Ezután fedjük be az egészet alufóliával, és közepes lángon süssük kb. 1 órán át. Majd vegyük le az alufóliát, és hagyjuk szabadon sülni még egy órát, míg meg nem puhul. 2-3 alkalommal kevéske vizet is öntsünk a húsok alá, hogy megpuhuljon, és nehogy megégjen.

Zöldséges gombás pite, illetve lepény

Hozzávalók:
A pitéhez:

  • 50 dkg liszt (lehet több féle: fehér és barna, tönköly és barna, graham, de akár keverhetjük is a liszteket), 20 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só

A töltelékhez:

  • 20 dkg shiitake gomba
  • 20 dkg csiperke
  • 20 dkg laska gomba
  • 1 cukkini
  • 1 padlizsán
  • 7 tojás
  • 1 szelet barna kenyér
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 8-10 dkg kékpenészes kecskesajt ( elhagyható, de akár más sajttal is helyettesíthető)
  • só, bors, fokhagyma
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • olaj


Elkészítés: Először megcsináljuk a pite tésztát, hadd álljon, amíg készül a töltelék. A lisztbe belekeverünk egy teáskanál sót, majd beledolgozzuk a megpuhult vajat, a tojások sárgáját, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható masszánk legyen. A tésztából két cipót formázunk, amit később még 2-2 részre vágunk. Míg elkészítjük a tölteléket, a tésztát pihentetjük. Megdinsztelünk 3-4 vöröshagymát, abban a cukkinit és padlizsánt. Sót, és reszelt fokhagymát teszünk bele. A 7 tojásból 5-öt megfőzünk. Lesütjük, majd dinszteljünk 3 féle gombát, amit sózunk, illetve a felvágott petrezselyem felét is hozzárakjuk a vége fele. A másik felét nyersen rakjuk a töltelékhez.
A barna kenyér szeletet beáztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, betesszük egy nagy tálba, és mehetnek bele a „többiek” is, azaz a megdinsztelt gomba, hagymás cukkini és padlizsán, a felaprózott főtt tojás, két nyers tojás, só, bors, és a végén a sajt is. Ezután a cipóba gyúrt nyers tésztát kétfele vágjuk, majd kinyújtjuk akkorára, hogy beleférjen a kivajazott tepsibe. Villával megszurkáljuk, rárakjuk a tölteléket, majd a tetejét. Megkenjük tojásfehérjével, ismét megszurkáljuk villával, és közepes lángon aranybarnára sütjük.

 

Almás lepény


Hozzávalók:

  • A tésztához: lásd feljebb

A töltelékhez:

  • 2,5 kg alma
  • 2 citrom
  • 4 evőkanál barna cukor
  • fahéj
  • 15 dkg reszelt dió

Elkészítés: Az almákat lereszeljük, belefacsarjuk a 2 citrom levét, összekeverjük cukorral, fahéjjal, és hagyjuk egy kicsit állni. Kinyújtjuk a tészta felét, és belerakjuk a kivajazott tepsibe, villával lyukakat szúrunk bele. Ezután a reszelt dióval meghintjük a tészta tetejét. Erre tesszük a levétől kinyomkodott almát, majd ennek a tetejére az újabb kinyújtott tészta réteget. Megkenjük tojásfehérjével, ismét megszurkáljuk villával, és közepes lángon aranybarnára sütjük. Ez a fajta almás lepény azért annyira finom, mert valóban almás. Rengeteg alma van benne, mindenféle adalék nélkül.

2013. december 10. 10:10




KÖZÖSSÉG