szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Kárász Robi menüje

Halászlé


Hozzávalók:

• 3.5 kg ponty
• 5 nagy fej vöröshagyma
• só ízlés szerint
• Fűszerpaprika ízlés szerint (szegedi)
• 2 db halászlékocka
Elkészítés:
1. A megtisztított hal fejét, illetve farok részét levágjuk, úgy hogy némi hús maradjon rajta. A halat kifilézzük, felkockázzuk.
2. Alaplé készítés: A fejet, a farkat és az apróra vágott hagymát egy lábasba tesszük, annyi vizet adunk hozzá, hogy az alapanyagokat ellepje. Majd kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt húsról a szálkát eltávolítjuk, majd a hagymával együtt vagy átpasszírozzuk, vagy összeturmixoljuk (a léből tegyünk hozzá, mert úgy könnyebb a művelet). A sűrítményből kb. 5 liternyit kell kapnunk, ha kell adjuk hozzá vizet is.
3. A bográcsba beleöntjük az alaplevet, majd hozzáadjuk a filézett, kockára vágott halat, a sót, a hallé kockát, és az erős paprikát (zöld, szárított piros). Kb. fél óra főzés után a hal megpuhul, ekkor jól meghintjük az őrölt paprikával majd 10 percig tovább főzzük.

Egészben sült pulyka


Hozzávalók:

  • 4-5kg pulyka
  • fokhagyma,
  • só, bors, petrezselyem, fűszervaj

Elkészítés: A bébipulykát (4-5 kg) már a sütés előtti napon befűszerezhetjük, mivel a nagy hústömegnek nem árt, ha legalább egy éjszakát együtt tölt néhány alapfűszerrel. A bőrét lazítsuk fel a lehető legtöbb helyen, és fokhagymával, sóval, borssal és petrezselyemmel készült fűszervajjal tömjük tele a bőr alatti részt. Arra nem árt figyelni, hogy különösen a mellrésznél a bőr ne szakadjon fel, ugyanis akkor a fűszervaj ki fog folyni a pulykából.
A belsejét is sózzuk, borsozzuk (frissen őrölt borssal) és rakjunk bele 6-7 gerezd fokhagymát, egy fej hagymát és egy fél citromot. 5-6 evőkanálnyi fűszervajat dörzsöljünk bele a bőrébe, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Ha ezzel megvagyunk, akkor a pulyka mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, ez elég lesz ahhoz, hogy egy kevés pecsenyelé kerüljön a tepsi aljára, amit aztán a 20 perc lejárta után rálocsolunk a pulykára. A mellrészt letakarjuk baconszalonnával, hogy sütés közben ne száradjon ki, majd 180 fokra levesszük a sütési hőfokot, és kilónként fél órán át sütjük. Közben 20-30 percenként locsolgatjuk, hogy ne száradjon ki.
A sütési idő lejártakor ellenőrizzük a pulykát, hogy teljesen átsült-e. Beleszúrunk egy hústűt, és ha a kifolyó húslé rózsaszín, akkor még 20-25 perce érdemes visszatolni a sütőbe. Miután a pulyka megsült, 45 percig letakarva pihentetjük.


Túrós rétes


Hozzávalók:
• 1 cs reteslap(8 lapos)
• 500 g félzsíros túró
• 2 egész bio, vagy tanyasi tojás
• 4-5 ek cukor, vagy ízlés szerint
• 1 ek vaníliás cukor
• 1 bio citrom lereszelt héja
• csipet só
• zsemlemorzsa, a tészta megszórásához
• 50 g vaj
• 100 ml napraforgó olaj

Elkészítés:
1. A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük.
2. A vajat felolasztjuk, és hozzáöntjük az olajat.
3. Az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megcsepegtetjük, és ecsettel szétkenegetjük.
4. Így folytatjuk 4 lappal, de az utolsóra már ne sok vajas olajat tegyünk.
5. A zsemlemorzsát úgy szórjuk a tészta felénk eső szélére kb. 6 cm-es csíkra, mintha erősen sóznánk valamit, tehát ne nagyon.
6. A morzsára rákanalazzuk a túró felét, egy kevés morzsát megint szórunk rá.
7. A tészta feltekerését a konyharuha segítségével végezzük, de közben behajtuk a tészta szélét (hogy ne folyjon majd ki a töltelék), és szépen feltekerjük.
8. Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
9. Elkészítjük ugyanígy a második rétest is, és aranybarnára sütjük.

2013. december 21. 10:56




KÖZÖSSÉG