szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Csézy menüje

Húsleves


Hozzávalók:
• 1 kg színhús
• 50 dkg csont
• 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 10-15 szem bors
• 1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
• 1 csokor petrezselyem
• 15 dkg kelkáposzta
• 1 zöldpaprika
• só
• 10-15 dkg levelestészta
Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest - előmelegített levesestálba szűrjuk.
A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
-a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
-azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
- ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.


Sült kacsa lilakáposztával


Hozzávalók:
• 4-6 db kacsacomb
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 2-3 kisebb fej vöröshagyma
• 1 közepes fej lilakáposzta
• 2 fej lilahagyma
• kömény
• 1 dl vörösbor
• 3-4 evőkanál cukor
• ecet
• olaj
• só
• kakukkfű
• borsikafű
Elkészítés: A kacsacombokat megmossuk, majd a bőrös felüket kicsit megvágjuk, megsózzuk, és állni hagyjuk 10-15 percet. Ezalatt a hagymákat megtisztítjuk. A combokat a bőrős felükkel lefele fordítva beletesszük a tepsibe, rádobáljuk a felezett fokhagymákat és a negyedelt vöröshagymákat, majd felöntjük kb. 5 dl vízzel. Letakarjuk alufóliával, és 200 fokos sütőben kb. 90 percig pároljuk.
Amíg a kacsa párolodik, elkészítjük a káposztát. Felcsíkozzuk a lilakáposztát és a lilahagymát. A káposztát megsózzuk, és állni hagyjuk 15 percet. Egy edénybe olajat öntünk, a cukrot karamellizáljuk rajta, ezután rátesszük a lilahagymát és a káposztát, jól megkeverjük, mehet bele a kömény (ízlés szerint), kb. 2-3 evőkanál ecet (ez is ízlés szerint módosítható) és a vörösbor. Még egyszer jól megkeverjük, és lefedve, lassú tűznél pároljuk. Kb. 40-45 perc alatt elkészül, időnként persze megkeverjük. Amikor a combok megpuhultak, levesszük az alufóliát, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Epres gyümölcstorta


Hozzávalók:
• 5 db tojás
• 10 kanál víz
• 10 kanál liszt
• 10 kanál cukor
• 1 csomag sütőpor
A krémhez:
• 40 dkg eperfriss vagy fagyasztott is lehet
• 6 dl tejszín
• 5 kanál cukor
• 2 csomag zselatin fix
Elkészítés:
A piskótához 5 tojásfehérjét felverünk 10 kanál hideg vízzel, majd 10 kanál cukorral kemény habbá verjük. Fokozatosan beletesszük a 10 kanál lisztet és az 5 db tojás sárgáját, valamint a sütőport. 26 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, először magas hőfokon sütjük (200 fokon), majd 5 perc múlva 160 fokra kapcsoljuk. A teljes sütési idő 60 perc. A krémhez az epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. A tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a cukrot, az epret, majd a zselatin fixet. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A piskótát 3 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel, majd a tetejére díszítésként pár szem epret teszünk.

2013. december 19. 11:15




KÖZÖSSÉG