szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Oszvald Marika menüje

Paradicsomleves


Hozzávalók:

  • olaj vagy zsír
  • kb. 4 evőkanál liszt
  • 2 db 140 g-os sűrített paradicsom vagy fél liter előre befőzött, passzírozott paradicsom
  • másfél liter víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • esetleg cukor
  • bazsalikom
  • babérlevél

Elkészítés: Készítsünk rántást a leves alá. Engedjük fel a rántást a sűrített paradicsommal vagy paradicsomszósszal.  Öntsünk hozzá kb. másfél liter vizet a sűrített paradicsomhoz, és alaposan keverjük el! Tegyünk hozzá egy fej vöröshagymát és a babérleveleket a meglévő alaphoz. Ízlés szerint sóval és bazsalikommal ízesítsük a tovább a levest. Ezt követően forraljuk össze még egyszer az egészet, majd ha ízlés szerint valaki cukros ízesítéssel szeretné fogyasztani, akkor a forralást követően tegyünk hozzá cukrot.

Paradicsomos káposzta


Hozzávalók:

  • 1 kg fejes káposzta
  • 3/4-1 liter (házi) paradicsomlé
  • 2-3 ek sűrített paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 3 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 kk vegeta
  • őrölt kömény
  • cukor

Elkészítés: A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük, torzsákat kivesszük, a káposztát laskára vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sózzuk, őrölt köménnyel, vegetával fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, puhára, de még roppanósra főzzük. Amíg a káposzta fő, elkészítjük a paradicsomos rántást: az olajon világosra pirítjuk a lisztet, tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével. Amikor a káposzta megpuhult az egész hagymát kidobjuk belőle, - ha túl sok a víz alatta, mert a káposzta is enged levet, jócskán leöntünk róla - majd hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben a maradék paradicsomléből fokozatosan adagolunk még a főzelékhez, így beállítva a sűrűségét. Ízlés szerinti cukorral ízesítjük, néhány perc alatt kiforraljuk.

Paradicsomos húsgolyó


Hozzávalók:
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 0.8 dl tej
• 25 dkg darált marhahús
• 25 dkg darált sertéshús
• 8 dkg finomra reszelt parmezán
• 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
• 1 kiskanál só
• 0.25 kiskanál frissen őrölt bors
• 2 db tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• 40 dkg spagetti
• parmezánforgácsok a tálaláshoz
A szószhoz:
• 2 doboz hámozott konzervparadicsom (a levével együtt)
• 1 evőkanál vaj
• 2 db vöröshagyma
• só, bors
Elkészítés:
A szószhoz a paradicsomot összekeverjük a vajjal és a félbevágott hagymákkal, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor forrni kezd, lehalkítjuk a lángot, és 30 percig lassan főzzük, majd eltávolítjuk belőle a hagymát. A szószt botmixerrel enyhén pürésítjük (ne legyen teljesen egynemű!), majd sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A húsgombócokhoz a zsemlemorzsát felöntjük a tejjel, és 10 percig állni hagyjuk. A kétféle húst összedolgozzuk a parmezánnal, a petrezselyemmel, a sóval és a borssal. A tojásokat enyhén felverjük, majd az összezúzott fokhagymával együtt a húsos keverékhez adjuk. A zsemlemorzsából kinyomkodjuk a tejet, összedolgozzuk a húsos keverékkel, majd a masszát legalább fél órára a hűtőbe tesszük. A tejet félretesszük. A masszából tejbe mártott kézzel gombócokat formázunk, majd a szószba helyezzük, és közepes lángon, fedő alatt 15-20 perc alatt készre főzzük.

Ludaskása


Hozzávalók:

  • 1,5 kg libaaprólék (szárny, nyak, máj, zúza)
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zellerzöld
  • 2 csomó petrezselyemzöld (1 cs. a leveshez, 1 cs. a rizshez)
  • 10 dkg zöldborsó (mirelit borsó is megfelelő)
  • 10 dkg gomba (elhagyható)
  • 35 dkg rizs
  • 3 dkg libazsír
  • só, szemes- és őröltbors, majoranna


Elkészítés: A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a levesnek.) A libahús tokjait kiszedjük, megmossuk, és 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A levest leszűrjük, tetejéről a zsírt leszedjük, félretesszük. Az apróra vágott zöldségeket a zsírban megdinszteljük. A megmosott és leszűrt rizst libazsíron (a leves tetejéről lemert zsír is megfelel) opálosra futtatjuk, és felöntjük a rizs kétszeresének - de lehet, hogy szükséges a 2 és félszeres mennyiség is - megfelelő levessel. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a rizs már majdnem puha, belevegyítjük a libahúst, zöldségeket - ha van - a kevés zsiradékon megpirított gombát. (A pirítás miatt a gombának intenzívebb lesz az íze, mintha főznénk.) Majorannával és őrölt borssal fűszerezzük.

Zabkása


Hozzávalók:

  • zabpehely
  • tej
  • csokoládé
  • tejszínhab

Elkészítés: A zabpelyhet tejben megfőzzük, ha összeállt olvasztott csokoládéval és tejszínhabbal tálaljuk.

2013. december 4. 21:52




KÖZÖSSÉG