Málnaleves
Hozzávalók:
- 1 kg málna
- 1 l bor (felére beforralva)
- 1 l natúr joghurt
- 1 kk őrölt fahéj
- 20 dkg méz
- 1 l tej
- 3 db citrusgyümölcs leve és héja
Elkészítés:
Az egészet összeturmixoljuk, majd tálalásig hűtőbe rakjuk (ízlés szerint leszűrjük).
Zsenge karalábéba töltött tárkonyos-gombás pulyka
Hozzávalók:
- 70 dkg pulykacomb
- 30 dkg gomba
- 4 db nagyobb karalábé
- 1 kg bármilyen fagyasztott zöldségkeverék
- 1 zacskó fagyasztott krokett (kb. fél kg)
- 2 dl tejszín
- 1 fej hagyma
- tárkony
- sült csirke fűszer
- feketebors
- 1 ek liszt
- 1 ek ételízesítő
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinsztelünk, rátesszük a kockákra vágott húst, fűszerezzük a csirke-fűszerkeverékkel, tárkonnyal, kevés fekete borssal, majd felöntjük kevés vízzel. Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Együtt is pároljuk kb. 5 percig, majd megszórjuk a liszttel és felöntjük a tejszínnel, összekeverjük. Főzzük még kb 10 percig együtt.
Közben, egy másik fazékban tegyünk fel főni ételízesítős vizet, tegyük bele a kivájt karalábékat. Kevés vajon pároljuk meg a zöldségkeveréket, fűszerezzük sóval vagy ízlés szerint ételízesítővel. Olajban süssük ki a kroketteket. A krokettet házilag is elkészíthetjük, de nagy gyakorlat kell hozzá, hogy ne legyen se túl híg, se túl kemény a tészta. Így egyszerűbb és biztos az eredmény.
Ha minden kész, állítsuk össze az ételt. A tányér közepére halmozzuk a párolt zöldséget, tegyük a tetejére a hússal megtöltött karalábékat. A kroketteket (személyenként 4 db-ot) rendezzük a tányér szélére. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- 1 kerek piskótatorta
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg cukrozott citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 3 dl tej
- fél rúd vanília
- 1,5 dkg zselatin
- 3 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 4 dl tejszín
A díszítéshez:
- 2 babapiskóta
- 2 dl tejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak habfixáló
- 1 evőkanál pirított mandulaforgács
- 16 szem cukrozott cseresznye
Elkészítés:
A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk, és a mazsolával együtt meglocsoljuk a rummal, majd egy órát érleljük benne. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliával, hagyjuk langyosra hűlni, azután leszűrjük. A zselatint vízben beáztatjuk (a tasakon lévő utasítás szerint). A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és a citromhéjjal, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, vízfürdőben, állandóan keverve sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zselatint, és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és kíméletesen a krémhez adjuk. Belekeverjük a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöket. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, arányosan elosztva megkenjük őket a krémmel - jusson az oldalára és a tetejére is. A babapiskótát megreszeljük, beszórjuk vele a torta oldalát, 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Megszórjuk a pirított mandulával, a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítjük, csokoládébóbitákkal csinosíthatjuk.
2013. május 7. 10:53