szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
RECEPTEK
Nótár Mary menüje

Gyöngytyúk leves csigatésztával


Hozzávalók:
- 2db gyöngytyúk
- 3db sárgarépa
- 3db fehérrépa
- 1db karalábé
- ½ db zeller
- 1db zöldpaprika
- 1db paradicsom
- ½ db petrezselyemzöld
- zöldborsó
- karfiol
- 50 dkg csigatészta
- só
- bors

Elkészítés:
A tyúkokat hideg vízbe feltesszük főni, miután felforrt a víz, a habját leszedjük. Amikor a hús már félig megpuhult beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, majd sóval borssal beízesítjük, szemes borsot teszünk bele. A karfiolt, a zöldborsót és paradicsomot csak akkor tesszük bele, ha a hús már majdnem teljesen megfőtt. A csigatésztát kifőzzük. Paradicsommártást készítünk. A felolvasztott vajban zsemleszínű rántást készítünk, amikor már habos, rátesszük a paradicsompürét és tovább pirítjuk. Cukorral és ételízesítővel fűszerezzük. Vízzel felengedjük, és csomómentesre, simára keverjük. A zellerlevelet beletesszük és még egyet forralunk rajta.

Pince Pörkölt


Hozzávalók:
- 1,5 kg marhacomb vagy marhafelsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva
- 2 sertéscsülök vagy sertéslábszár (körmök rajta hagyva, lábanként hosszában kettévágva)
- 20 dkg kenyérszalonna vagy olaj
- 1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva
- 4 közepes paradicsom negyedelve
- 1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva
- 1 kanál fűszerpaprika
- só és bors
- 1 lapos evőkanál majoránna
- 5 dl vörösbor
- 4 db kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

 

Elkészítés:
A húst zsírjától megtisztítjuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, és zsírjára sütjük (helyette olajat is használhatunk), a felaprított hagymát rárakjuk és aranybarnára pirítjuk. Amikor a hagyma megpirult a tűzről félrehúzzuk, és pirospaprikával meghintjük, majd alaposan megkeverjük, hogy szép színe legyen. A húst ezután hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzre visszarakjuk. Kb. 2-3 percig főzzük a saját levében, addig, amíg a hús egy picit kifehéredik. Utána öntsük fel vörösborral úgy, hogy ellepje. Ajánlatos a szárazabb vörösborokat használni, mivel a hagymától eleve édeskésebb ízű lesz az étel. A húshoz ekkor hozzáadjuk a disznólábakat és fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Fedő alatt körülbelül egy órát főzzük közepes vagy lassú tűzön, úgy, hogy ne rotyogjon. Később hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is. Főzés közben időnként keverjük át az ételt, hogy ne égjen le a hús, illetve egyenletesen puhuljanak, főjenek a húsok. Amikor már körülbelül 1,5 órája főzzük az ételt, a burgonyát hozzáadjuk a fedőt pedig levesszük. Ha szükséges, folyamatosan ízesítsük az ételt. Miután a fedőt levettük sűrűbben keverjük meg, mivel így a hús könnyebben leég, odakap. Körülbelül még egy órán át főzzük, ha minden hús megfőtt, és a fűszerezni sem kell már, levehetjük a tűzről.

Fahéjas-almás süti


Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db kisebb alma
- kevés fahéj
- Mindegy, mekkora a bögre, lényeg, hogy mindig ugyanazzal mérd a hozzávalókat.

Elkészítés:
Gyors és rendkívül egyszerű desszert, körülbelül 30-35 perc alatt készül el.
A sütőt előmelegítjük 200-220 fokra, majd a tepsit kivajazzuk. Az almákat meghámozzuk, és lereszeljük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, majd a lereszelt almára szórjuk. Állni hagyjuk addig, amíg a tésztát elkészítjük, hogy az alma levet eresszen. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot is. A tojást felverjük és azt is hozzáadjuk. A tejet ráöntjük, és addig keverjük, amíg csomómentes és sima nem lesz. Az almát átnyomkodjuk, hogy minél kevesebb leve legyen, és a tésztához adjuk. A tésztát beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük, és a sütőbe rakjuk. Amikor megsült, porcukorral megszórjuk a tetejét és felszeleteljük.

 

2013. április 16. 23:12




KÖZÖSSÉG