Idli
Hozzávalók:
- 220 g urad dál (fekete lencse)
- 100 g rizsliszt
- 1 teáskanál görög szénamag
- 1 tk só
(20 db lesz belőle)
Elkészítés:
Tegyük a dált egy nagy tálba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ujjnyival ellepi, és áztassuk 4 órán keresztül vagy egy éjszakán át. Szűrjük le a dált, majd egy kevés vízzel őröljük krémessé konyhai robotgépben vagy turmixgépben. Használhatunk mozsarat, hogy finom krémet kapjunk.
Keverjük össze a rizslisztet, a görögszénmagokat és a sót egy nagy tálban és adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, önthető tésztát kapjunk. Keverjük össze a tésztát. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk állni 8 órán át, vagy amíg a tészta megerjed és hólyagosodni kezd. A tészta ekkor a kétszeresére dagad.
Öntsük a keveréket kiolajozott idli-formába, vagyis tálcán kialakított, kerek mélyedésekbe. A mélyedéseket csaknem teljesen töltsük tele tésztával. Az idli-formákat állítsuk lassan forró vízgőzbe 10-15 percre, vagyis a tálcát óvatosan illesszük a fazékba, fedjük le, és gőzöljük a megadott ideig, amíg szilárdak lesznek és felpuffadnak az idlik. Hagyományosan az idliket számbarral vagy olyan étellel fogyasztják, aminek sok a leve, bőséges a szósza.
Szambár
Hozzávalók:
- 225 g túr dál (sárga lencse)
- 2 ek koriandermag
- 10 szem feketebors
- fél tk görögszénmag
- 2 ek reszelt kókusz
- 1 ek pirított csaná dál (gram lencse)
- 6 szárított chili
- 2 moringa (sahjan), 5 cm-es darabokra vágva
- 2 sárgarépa, felkockázva
- 1 hagyma, durvára vágva
- 125 g padlizsán, felkockázva
- 50 g kis okra ( bámia, hüvelyes növény), végei levágva
- 1 ek tamarindpüré
- 2 ek olaj
- 1 tk fekete mustármag
- 10 currylevél
- fél tk őrölt kurkuma
- fél tk asafoetida (ördöggyökér)
6 adag lesz belőle
Elkészítés:
Áztassuk a dált 500 ml vízben 2 órán át. Szűrjük le a dált, és tegyük egy edénybe egy liter vízzel. Forraljuk fel, majd kanalazzuk le a felszínén képződő habot. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük, amíg a dál megfő és puha lesz.
Tegyünk egy serpenyőt kis lángra, és „szárazon”, olaj nélkül, pirítsuk meg a koriandermagokat, a borsszemeket, a görögszénamagokat, a kókuszt, a csaná dált és a chiliket, állandóan kevergetve, amíg a kókusz aranybarna lesz. Őröljük a pirított keveréket finom porrá mozsárban mozsártörővel vagy fűszerdarálóval.
Forraljunk fel egy edényben 750 ml vizet. Tegyük bele a kockára vágott sárgarépát és a moringákat, és újra forraljuk fel. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd adjuk hozzá a hagymát, a padlizsánt és az okrát. Pótoljuk a vizet, ha szükséges. Lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek csaknem megfőnek.
Tegyük a megfőtt dált és a főzővizét, a megőrölt fűszereket, a zöldségeket a főzővizükkel együtt, valamint a tamarindpürét egy nagy edénybe, és lassan forraljuk fel. Vegyük kisebbre a lángot, és lassú tűzön főzzük az egészet 30 percig. Sózzuk ízlés szerint.
Hevítsük az olajat egy kis serpenyőben közepes lángon, tegyük bele a mustármagokat, fedjük le, és rázzuk az edényt, amíg a magok pattogni kezdenek. Tegyük hozzá a curryleveleket, a kurkumát, az asafoetidát és egy kevés sót. Öntsük rá a lassan fövő dálra, és jól keverjük össze.
Marhacurry Rogan Josh módra
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 30 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl sűrű joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es friss reszelt gyömbér
- 2 ek ghí (vagy olaj)
- 1 ek őrölt koriander
- 3 tk garam masala
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 tk őrölt kurkuma
- fél tk őrölt szegfűszeg
- 1 mk chilipor
- 3 ek mandulaforgács
- friss korianderzöld
- 1 tk só
Elkészítés:
A marhahúst 2,5 cm-es kockákra vágjuk. A ghít nagy lábosban felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a finomra aprított hagymát. Belekeverjük a joghurtot, az őrölt fűszereket, a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Sózzuk, rádobjuk a hámozott, kockázott paradicsomot, és fedő nélkül 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a húst, s jól átforgatjuk a szószban. Lassú tűzön 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Mandulaforgáccsal és koriander zölddel tálaljuk.
Biriani rizs
Hozzávalók:
- 50 dkg basmati rizs
- 5 dkg mazsola
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 6 zöldkardamom-hüvely
. 4 egész szegfűszeg
- 2 cm-es friss gyömbér
- 1 ek olaj
- só
Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A mazsolát meleg vízben beáztatjuk. Egy nagyobb serpenyőben (vagy lábasban) üvegesre pároljuk az előzőleg vékonyra szeletelt hagymát. Rádobjuk a „gyufaszálra” darabolt gyömbért, 2 percig pároljuk. Zúzott fokhagymával, őrölt gyömbérrel meg kurkumával jól elkeverjük. 1-2 perc további párolás után hozzáadjuk a rizst. Beletesszük a kardamomot, a szegfűszeget, sózzuk, majd felengedjük 6 dl vízzel. Lefedve 20 percig pároljuk, aztán a mazsolával még 5 percig- és már készen is van.
Vajas „panír”
Hozzávalók:
- 4 l tej
- 8 ek citromlé
- olaj
- garam masala
a szószhoz:
- 2 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 dl tejföl
- 40 dkg aprított paradicsomkonzerv
- 2 cm-es gyömbérgyökér durvára vágva
- fél tk őrölt szegfűszeg
- fél tk őrölt fahéj
- 2 tk garam masala
- 4 zöldkardamom – hüvely kissé összezúzva
- 5 ek vaj
- 10 dkg darált mandula
- só
Elkészítés:
Először a „panírt” készítjük el. Forrásban lévő tejhez citromlevet adunk. Az összefuttatott tejet muszlinkendőre (vagy pelenkára) öntjük, majd a kendőt szorosan összefogva 2-3 óra alatt kicsepegtetjük (közben az anyagot többször megtekerjük), hogy vágható kemény sajtunk legyen. A friss sajtot felkockázzuk, s forró olajon garam masalával és sóval ízesítve megpirítjuk.
A szószhoz finomra vágott hagymát vajon megdinszteljük, meghintjük a fűszerekkel, és 2 percig pirítjuk. Rádobjuk az összes hozzávalót, sózzuk, kb 2 dl vízzel felöntjük és 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, aztán beleforraljuk a megpirított sajtot.
Koriandercsatni
Hozzávalók:
- 10 dkg korianderzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek finom étolaj
- 1 db zöld chili
- 1 tk cukor
- 1 tk só
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk össze, és a hűtőben zárt edényben tároljuk. Ha mentacsatnit akarunk készíteni, akkor a koriandert mentával helyettesítjük.
Indiai joghurtdesszert (shrikand)
Indiai joghurtdesszert (shrikand)
Hozzávalók:
- 3 dl „sűrű joghurt”
- 2-3 ek méz
- 5 zöldkardamom- hüvely
- 1 marék sótlan, pirított kesudió
- 1 marék sótlan pirított pisztácia
- 1 csipet kurkuma
Elkészítés:
Miután elkészítettük a „sűrű joghurt”-ot, a kardamomhüvelyt mozsárban megtörjük, zöld héját kidobjuk. A joghurthoz keverjük, hozzáadjuk a mézet és a kurkumát, s botmixerrel pépesítjük. Poharakba töltjük, lehűtjük, majd durvára tört kesuval és pisztáciával meghintve szolgáljuk fel.
2013. április 10. 22:49