Édesburgonya krémleves tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 1 nagy fej édesburgonya
- 5 evőkanál vaj
- 1 póréhagyma
- 2 nagy vöröshagyma
- 1,5 l zöldségalapé (víz és 3 zöldségleveskocka)
- 2 babérlevél
- bors
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Egy nagy fazékban közepes lángon felforrósított vajban az apróra vágott vöröshagymát és póréhagymát 3 perc alatt üvegesre pároljuk. A hozzá kevert édesburgonya kockákat állandó keverés mellett még 5 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, beletesszük a babérlevelet és megborsozzuk. A leveset felforraljuk, és aztán takaréklángon lefedve 30 percig főzzük. Levesszük a tűzről, kivesszük a babérlevelet, és a bot mixerrel összturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, és hozzáöntjük a tejszínt, és 5 percig főzzük, de nem hagyjuk, hogy felforrjon. Tökmagolajjal tálaljuk.
Lime-os-mézes sült csirke teriyaki-szósszal párolt wok zöldséggel és főtt burgonyával
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirke egész comb, és mell vegyesen (4 fél mell, 4 comb)
- 2 lime leve és reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen aprított kakukkfű
- 2 zúzott fokhagymagerezd
- só, bors
- 2 zacskós mirelit wok zöldségkeverék
- 1 kg főzéshez való burgonya
- teriyaki szósz
Elékszítés:
Megmossuk a húsokat, a melleket félbe vágjuk. Tálban összekeverjük a pácot: lime leve és héja, méz, olívaolaj, kakukkfű és fokhagyma. A húsra kanalazzuk, kenjük, amit már betettünk a sütőzacskóba. Összezárjuk a nyakát, és 5 helyen lyukat szúrunk a zacskóra. 190 fokon 40 percig sütjük, szétvágjuk a zacskót és még 10 percig pirítjuk. A zöldséget szűrőbe tesszük, meleg vízzel átmossuk, hagyjuk felolvadni. A wok serpenyőbe két kanál szezámolajat teszünk, ha forró, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és megöntözzük teriyaki szósszal. 5-10 percig folyton kevergetve pároljuk.
Húsvéti répatorta
Hozzávalók:
- 225 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szerecsendió
- 225 g könnyű, barna, nedves cukor
- 225 g sárgarépa reszelve
- 3 tojás, felverve
- 175 ml olaj
- 160 g krémtúró, 75 g natúr vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g porcukor
- Díszítéshez: sárga és zöld marcipánmassza vagy kész kis répák
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzuk ki a tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Szitáljuk át a lisztet, a sőt és a fűszereket egy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot és a sárgarépát, és keverjük össze jól az egészet. Az olajat és a felvert tojást keverjük össze, és ezt is öntsük hozzá, egy fakanállal dolgozzuk össze. Öntsük be a masszát a formába, egy kanállal egyengessük el a tetejét. Süssük 50 percig. 10 percig hagyjuk hűlni, és akkor vegyük ki a formából. A krémhez keverjük össze a krémtúrót, a vajat és a vaníliás cukrot, míg könnyű krémet kapunk. Keverjük hozzá a porcukrot is, és tegyük a hűtőbe 15 percre. A végén kenjük a krémet a tortára jó vastagon (lehet csak a tetejére) és díszítsük marcipán répával.
2013. március 27. 23:18