október 2.
Petra

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Liba mindenben Udvaros Dorottyától
udvarosdorottya_receptLibaerőleves, zsemlegombócokkal, 6-8 személyre Leves: Egy egész liba/vagy a mell kivételével bármelyik része a libának+aprólék, 2 fej vöröshagyma, Póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma és leveszöldségek  (répa, fehérrépa, petrezselyem), Só, bors Egy nagy edénybe beletesszük a megmosott, feldarabolt, zsírmentes libarészeket, és az aprólékot. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük. 3-4 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, beletesszük a petrezselymet, és még 10 percig főzzük. Folyamatosan kóstolgatva utána ízesítünk sóval, borssal, ízlés szerint egy csipet szerecsendióval. Gombócok: 2 zsemle,1dl tej, zsemlemorzsa, 1 tojás, só, egy kanál libazsír A két zsemlét összetépkedjük apró darabokra. Pici tejjel meglocsoljuk, hogy megszívja magát. Sózzuk, majd ráütjük a tojást. Összegyúrjuk, hozzáadjuk a zsírt, majd 2-3 evőkanál zsemlemorzsát is beleszórunk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá apróra vágott metélőhagymát is. Jól összegyúrjuk, ha az állaga már nem folyós és gombócokká gyúrható, akkor jó. Ha nem áll össze, tegyünk bele még egy kevés zsemlemorzsát. De ne legyen kemény! Kis gombócokat gyúrunk belőlük, majd lobogó forró, sós vízben, pár perc alatt kifőzzük őket. Ludaskása: 60 dkg libaaprólék, és ízlés szerint a liba bármely része, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, bors, só, 50 dkg rizs A hidegvízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsük fel kb. másfél liter hideg vízzel, adjuk hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, tegyük bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adjunk hozzá egy-egy csokor petrezselymet, feketeborsot, sót, s lassú tűzön főzzük. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tegyük félre, szedjük le a zsírját, és szedjük ki belőle a zöldséget, a húsféléket. A levet szűrjük át. A húst csontozzuk ki, s a belsőségekkel együtt vágjuk kis kockákra, a sárga- és a fehérrépát, A rizst folyóvízben, szűrőben mossuk meg, s jól csurgassuk le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsük fel, forgassuk bele a rizst, s addig kevergessük, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsük fel a forró húslevessel (legfeljebb kétszer annyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vegyük egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt pároljuk a rizst készre. Óvatosan keverjük hozzá a zöldséget és a húsfélét, vigyázva nehogy összetörjük a répákat. Töltött libanyak: 40 dkg darált borjúhús, liba erőlevesből főzött, csontozott comb és ízlés szerint aprólék, 4-5 szem apró kockára vágott gomba, 1 fej reszelt vöröshagyma, só, citromlé, bors, 2 libanyakról lehúzott bőr, 2 tojás, bors, kevés vaj, és libazsír. Vajas rántást készítünk, majd kevés leves-lével felöntjük azt. Belekeverjük a darált marhahúst, és a csontozott libahúst. Átforgatjuk közepes lángon, majd belerakjuk a felkockázott gombát, a reszelt vöröshagymát, csipet sót, egy pár csepp citromlevet, ízlés szerint borsot. Kavargassuk addig, amíg jól ki nem szárad. Mikor kész a töltelék pár percre félrerakjuk kihűlni. Megmossuk a libanyak-bőröket Mikor már szobahőmérsékletű, belekeverünk két tojást. A libanyakat az egyik felén összetűzzük, majd beletöltjük a tölteléket. Amikor tele van a nyak, összetűzzük a másik oldalát is, hogy ne folyjék ki a töltelék. Tepsibe fektetjük, és megtöltjük a másik nyakat is. A nyakakra 2-3 evőkanál libazsírt teszünk, és 180 C- on szép pirosra sütjük. Gyümölcsköret: 5-6 szem szilva, 4 szem alma, 4 szem körte, cukor, 2-3 evőkanál vaj A gyümölcsöket megmossuk, és felvágjuk, de nem túl kicsire. A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a gyümölcsöket. Ízlés szerint megcukrozzuk, és hagyjuk párolódni. Mikor megpuhultak, levesszük a tűzről. A libanyak mellé kínáljuk, tálaláskor a gyümölcsöket borsozhatjuk. Joghurtos málnatorta: 1 csomag háztartási keksz, 1 liter natúr joghurt, 9 evőkanál cukor, 1 dl tej, 4 kávéskanál zselatin,1 vaníliás cukor, 4 dl tejszín, amit habbá verünk, 1 zacskó fagyasztott  málna, évszaknak megfelelően lehet friss is, tortaforma A kekszet apró darabokra törjük. Nem sokat, mert kétujjnyi vastagon kell a tortaforma aljára tenni. A kekszet meglocsoljuk pici tejjel, majd a tortaforma alját kibéleljük vele, és jól lelapogatjuk. Egy edénybe beletesszük a joghurtot, és megmelegítjük. Nem szabad forrnia. Mikor langyos, beletesszük a cukrot és a zselatint, és csomómentesre keverjük.  Beletesszük a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni. Mikor jól lehűlt, felverjük a tejszínt, majd összekeverjük a joghurtot, a tejszínt, és a málnát. A krémet a keksz tetejére öntjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.

Korhatár: 12 év

2010. január 23. 15:15




KÖZÖSSÉG