Előétel: Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), 5 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 8 dkg csiperkegomba, 2 közepes vöröshagyma, 1 fél fej karfiol, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10-15 szem egész bors, só
Elkészítés: A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, a karfiolt, paradicsomot, paprikát, és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséget külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében megfőzzük. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt, kiemeljük a levesből, és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk, és szintén vékony metéltre vágjuk.
Főétel: Csáky rostélyos nokedlivel
Hozzávalók: 5 szelet hátszín, 2 szelet csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, só, bors, pirospaprika
Elkészítés: A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre pároljuk. Ha ez megvan, hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, és egy jó lecsót készítünk belőle. Ha kész, a 4 tojást hozzáütjük, és készre főzzük. Amíg ez hűl, addig beborsozzuk, és besózzuk a kiklopfolt húsokat. A kihűlt lecsóval megkenjük a húst, majd feltekerjük, úgy, hogy a töltelék lehetőleg ne folyjon ki belőle. A feltekert húsokat fonállal vagy hústűvel rögzítjük, majd kis lisztben megforgatjuk őket, és hirtelen forró olajban elősütjük. Újabb lecsót készítünk tojás nélkül, amibe beletesszük az előre megsütött húsokat, ezt egy kis vízzel felengedjük, hogy a hús jól meg tudjon párolódni, és így egy jó 30 percig főzzük. Ha kész, felszeletelve, a szafttal és egy kis tejföllel, nokedlivel tálaljuk.
Desszert: Gundel Palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta: 3 tojás, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, szódavíz, csipetnyi só, napraforgóolaj a sütéshez
Diótöltelék: 2 dl tejszín, 4 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 30 dkg őrölt dió, 5 dkg mazsola, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
Csokoládémártás: 10 dkg félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rum
Elkészítés: Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát. Majd kisütjük.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig.
A csokoládémártáshoz egy fél literes lábasban felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, a felolvasztott vajat, rumot, és kevergetve 5 percig melegítjük.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát. A tetejére tálaláskor rumot öntünk, amit meggyújtunk.