Karfiolkrémleves
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
5 dl húsleveslé
petrezselyemzöld
3 dl tejföl
bors
babérlevél
só
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát, fehérrépát karikákra vágjuk. Egy lábasban az olajat felforrósítjuk és beletesszük a zöldségeket, lepirítjuk majd ráhintjük a lisztet, jól megkeverjük, hozzáadjuk a karfiolt és a babérlevelet, ezután felöntjük kellő mennyiségű vízzel és húsleveslével. Tejföllel behabarjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd friss petreszelyemzölddel meghintjük.
Bolognai spagetti
Hozzávalók:
500 g spagettitészta
25 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús
2 szelet húsos szalonna
fél dl száraz fehér bor
1 dl csirkealaplé
1 evőkanál olívaolaj
1 paradicsomkonzerv
120 g paradicsomszósz
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
1 darab sárgarépa
1 darab zeller
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál oregánó
1 mokkáskanál bors
2 mokkáskanál só a szósz ízesítéséhez
2 dkg só a tészta főzővizébe
reszelt sajt, ízlés szerinti fajta és mennyiség
Elkészítése:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a kockákra vágott húsos szalonnát, a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben lepirítjuk a darált marha- és sertéshúst, majd hozzáadjuk a szalonnás, hagymás keveréket, a paradicsomszószt, a paradicsomkonzervet, a felszeletelt répát, zellert, gombát, a bort, a csirkealaplevet, a bazsalikomot, az oregánót, a sót és a borsot. Fedő alatt, kis lángon, néha megkevergetve 1 órán át főzzük. A bolognai szószt a tésztára kanalazzuk, és még melegen, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Bögrében sült piskóta
Hozzávalók:
30 dkg barack (konzerv)
2 dl olvasztott vaj
20 dkg liszt
32 dkg cukor
4 egész tojás
2 evőkanál bazsalikom levél apróra vágva
2 csipetnyi só
Elkészítése:
Egy keverőtálban a tojást, a cukrot, a lisztet, az olvasztott vajat és a sót csomómentesre keverjük, majd kivajazott kávéscsészékbe töltjük (háromnegyedig). 170oC fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Közben a barackokat felszeleteljük, összekeverjük a vágott bazsalikom levéllel és 3 evőkanál kompótlével. A barack szeletkéket a kisült piskóta mellett tálaljuk.
Korhatár: 12 év
2016. április 18. 21:18