Hagymaleves cipóban
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g vaj
40 g barna cukor
1 liter víz vagy zöldségalaplé
1 teéskanál kakukkfű
1 mokkáskanál törött bors
2 teáskanál só
Sűrítéshez:
1 evőkanál burgonya keményítő
fél dl víz
20 g vaj
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
Tálaláshoz:
cipó
Cheddar sajt
petrezselyem
Elkészítése:
Egy felforrósított edénybe beleöntjük a vajat és a barna cukrot, megszórjuk kakukkfűvel, majd jól elkeverjük, és megolvasztjuk. Ezután hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát, megsózzuk, és összekeverjük. Megborsozzuk, felöntjük a vízzel, majd fedő alatt, 20 percig főzzük. A sűrítéshez a keményítőt összeverjük a vízzel, majd a leveshez adjuk. Elkeverjük, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a vajat és a tejszínt is, majd botmixerrel alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, majd cipótányérba szedve, petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Zöld fűszeres pulykatekercs mustárszósszal
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell
4 szál petrezselyem
4 szál bazsalikom
4 levél zsálya
8 szál snidling
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál olaj
1 dl fehérbor
Elkészítés:
A pulykaszeleteket kiklopfoljuk. A zöldfűszereket megmossuk, szárazra rázzuk. Elkészítés: A húst megkenjük szójaszósszal és megborsozzuk. Mindegyik szeletre 1-1 adagnyi zöldfűszert fektetünk, és a húst felgöngyöljük. Főzőcérnával átkötjük vagy fogvájóval összetűzzük. Felforrósítjuk az olajat, körös-körül megpirítjuk benne a tekercseket, aláöntjük a fehérbor felét, és lefedve, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Időnként meglocsoljuk a maradék borral.
Mustár szósz
7,5 dkg vaj
2 ek. liszt
3 dl víz
só, bors
1 ek. dijoni mustár
Elkészítés: Olvasszunk fel 5 dkg vajat és keverjük bele a lisztet. Adjuk hozzá a vizet, sót, borsot, kavargassuk az első buborék megjelenéséig. Vegyük le a tűzről és a megmaradt vajat és a mustárt keverjük hozzá.
Pavlova torta
Hozzávalók:
4 darab tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 evőkanál 10%-os ecet
1 evőkanál keményítő (vagy kukoricaliszt)
1 mokkáskanál só
3 dl tejszín
friss / fagyasztott gyümölcs
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 150 C-ra.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, mikor már kezd habosodni, hozzáadagoljuk a 25 dkg porcukrot, a végén a lisztet (keményítőt) is hozzáadjuk, majd óvatosan belekeverjük az ecetet.
A sütőlapra alufóliát helyezünk, amit olajjal megkenünk. A habbal egy 5-6 cm magas tortát formázunk, majd betesszük a sütőbe, aminek a hőmérsékletét 150 C-ról levesszük 110 C-ra, cca. 70 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, megvárjuk amíg kihűl, majd tejszínhabot és gyümölcsöt teszünk a tetejére.
2016. április 5. 21:14