Mentás zöldborsó krémleves, ropogós leves gyönggyel
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
1 kisebb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor menta
2 dkg vaj
2 evőkanál étolaj
1 dl főzőtejszín
1 l zöldségalaplé
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
Elkészítés:
A zöldborsót megpároljuk 2 evőkanál vajon, picit sózzuk. A menta felét a zöldborsóra szórjuk. Felöntjük a borsót a tejszínnel és a tejjel, fűszerezzük borssal és szerecsendióval, majd felforraljuk. Botmixerrel pépesítjük, utána leszűrjük. A maradék vajat megolvasztjuk és barnára pirítjuk. A levest tányérokba merjük, rákanalazzuk a barnított vajat, végül megszórjuk a félretett mentával.
Kakukkfüves bébi csirke csicseriborsó pürével, és reteksalátával
Hozzávalók:
A csicseriborsó-püréhez:
20 dkg száraz csicseriborsó (vagy 50 dkg főtt)
1,2 liter leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
4 egész fokhagymagerezd, meghámozva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
A sült csirkéhez:
2 egész, 50 dkg-os bébicsirke
2 evőkanál olívaolaj
4-6 ág friss kakukkfű
só, bors
A reteksalátához:
8 fej kerek piros retek, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál citromlé
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
só, bors
Elkészítés:
A csicseriborsót előző éjszaka háromszoros mennyiségű, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, majd az alaplében körülbelül 2-2,5 óra alatt teljesen puhára főzzük. A főzővízhez adjuk a fokhagymagerezdeket, ezeket később a püréhez felhasználjuk. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük a borsót, a főzőlevet félretesszük (más leveshez is felhasználható). A csicseriborsót és a fokhagymagerezdeket turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 2 dl főzővizet, az olívaolajat és a citromlevet. Simára pürésítjük (ha túl sűrűnek érezzük, további főzővizet adunk hozzá). Sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkéket bedörzsöljük egy-egy evőkanál olívaolajjal, bátran sózzuk, borsozzuk. A combok alá, illetve a csirkék belsejébe helyezünk egy-egy húsos kakukkfűágat, majd tepsibe állítjuk, és körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük őket. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Elkészítjük a reteksalátát. A hajszálvékonyra gyalult vagy karikázott piros retket összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a sült csirkét felvágjuk, a langyos csicseriborsópürével és a reteksalátával kínáljuk.
Erdei gyümölcsös pohárkrém, házi babapiskótával
Hozzávalók:
1 tasak Krémes krém
8 dl tej
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
Áfonya dzsem
piskóta tallér
2-3 evőkanál rum
2-3 evőkanál tej
Elkészítés:
Krém port elkészítjük a tejjel.A tejszínt a vaníliával felverjük.A rumot a tejjel összekeverjük.A fagyi kehely aljára teszünk a krémből, körbe rakjuk a rumos tejbe mártott piskóta tallérral, majd áfonya dzsemet teszünk a krémre, arra tejszínhabot, majd ismét krémet. A tetejére tejszínhabot, amire egy kanál áfonya dzsemet teszünk és villával megmárványozzuk. Habzsákból körbe díszítjük a krémmel. Hűtőbe tesszük 1-2 óra múlva tálalható.
Korhatár: 12 év
2016. április 7. 21:14