Pizza szendvics variációk
Hozzávalók:
Tészta:
1/2 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 dl tej,
2 dkg friss élesztő,
1 csapott evőkanál só,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 dl olaj,
1 csipet oregano,
1 csipet bors.
Ízlés szerint feltétek
Elkészítés:
A élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval kelt tésztát gyúrunk. Megkelesztjük majd vékonyabbra nyújtjuk. Nagyobb pogácsa szaggatóval köröket vágunk ki a tésztából. Vagy két nagyobb kört nyújtunk belőle, ha sima pizzát szeretnén készíteni. Olajos tepsibe rakosgatjuk a pizza tésztát majd, megkenjük egy kevés pizza szósszal. Mindenféle finomsággal megrakjuk a tésztát, fűszerezzük kakukkfűvel és egy csipet őrölt borssal. Reszelt sajttal megszórva, máris mehet a forró, 180 C-os sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük a pizzát.
Pasta variációk
Hozzávalók:
1 csomag tészta
Szószhoz:
40 dkg hámozott konzerv paradicsom
1 kis db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db kisebb pepperoni
só ízlés szerint
frissen tört fekete bors ízlés szerint
2 teáskanál olívaolaj
10 dkg pecorino sajt
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A finomra vágott fokhagymát és a vöröshagymát olívaolajon megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk-borsozuk, és belemorzsoljuk a peperoncinot. Összefőzzük. (A végén lehet egy kicsit botmixerrel is rásegíteni, ha lennének még benne nagyobb paradicsomdarabok.)
Míg a mártás elkészül, kifőzzük a házi tésztát.
A tésztát összeforgatjuk a mártással, apróra vágott petrezselyemmel és pecorino forgácsokkal meghintve tálaljuk
Panna cotta
Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília
1 doboz eper
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem. Az eperből víz és cukor hozzáadásával öntetet készítek.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra. A végén az eperdzsemmel leöntöm.
Korhatár: 12 év
2016. április 4. 21:16