Gjoni: Az előételt elrontotta, ezért ajvár lett belőle.
Sült paprikás falatkák
Hozzávalók 4 személyre:
6 darab kápia paprika
0,5 dl olívaolaj
1 mokkáskanál törött bors
1 teáskanál só
barna kenyér a pirítóshoz
saláta levelek a díszítéshez
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A kápia paprikákat grill rácson vagy sütőben grill fokozaton minden oldalról feketére - igen feketére (!) - grillezzük. Itt pont az a cél, hogy szénné égjen a paprika külső, nehezen emészthető héja, mert így könnyű lesz majd eltávolítani. Miután fekete lett minden oldalról, 10 percre félrerakjuk, hogy ne legyen túl forró, majd egy vastagabb műanyag zacskóba vagy szatyorba tesszük, és eltekerjük a zacskó végét, hogy ne tudjon bemenni a levegő. 10 percre így hagyjuk. Ezután kibontjuk, és a megráncosodott, sült héjat folyó víz alatt kézzel lehúzzuk. A csuma és a magok nélkül mixerbe tesszük a többi hozzávalóval (olívaolajjal, törött borssal, sóval) együtt összepürésítjük, majd pirítósra helyezve tálaljuk.
Tipp: Tuningolhatjuk még friss koriander- és petrezselyemlevelekkel, zúzott fokhagymával és chilivel is.
Bazsalikomos rizottó rántott camemberttel
Hozzávalók:
Olivaolaj
só
Száraz fehérbor
1 doboz rizottó alap
30g vaj
reszelt parmezán
liszt
tojás
camembert sajt
Elkészítése:
Egy lábasban 2 evőkanál napraforgó vagy olívaolajat felhevítünk, majd beleöntjük a doboz tartalmát. Jól átkeverjük, majd hozzáadunk 2 teáskanál sót, 50 ml száraz fehérbort és 650 ml meleg vizet. Kis lángon, fedő alatt, kevergetés nélkül (!) 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután félrehúzzuk a tűzrőll, hozzáadunk 30 g vajat, majd átkeverjük, amíg a vaj elolvad benne. Reszelt parmezánsajttal megszórva tálaljuk. A camembert szeleteket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és bő olajban kisütjük.
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
1 kg krumpli
liszt
1 db tojás
20 szem szilva vagy szilvalekvár
porcukor
fahéj
15 dkg zsemlemorzsa
1 mokkáskanál zsír
10 dkg kristálycukor
2 mokkáskanál fahéj
A krumplit kockára vágjuk és megfőzzük. Jól lecsepegtetjük és gyúródeszkára borítjuk, melegen összetörjük és állni hagyjuk, hogy kihűljön. Majd rászórjuk a lisztet és hozzáadunk egy tojást. Összegyúrjuk. A deszkát jól belisztezzük és a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk ki. Így könnyebb vele dolgozni. Közben a nagy fazékban teszünk fel vizet forralni. A zsemlemorzsát a porcukorral és a fahéjjal elkeverem és kevés olajon megpirítom és ebbe forgatom meg a kifőtt gombócokat.
Korhatár: 12 év
2016. március 30. 21:10