szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Ábel Anita menüje (receptekkel)
Bakonyi betyárleves, Cordon bleu, Császármorzsa

Bakonyi betyárleves

fotoruff-7495.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt kolbász
1 evőkanál sertészsír
1 l húslé
2 darab burgonya
3 darab csiperkegomba
1 cikk kelkáposzta
1 darab tv- paprika
2 darab paradicsom
1 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
1 kisebb cikk zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt köménymag
1 mokkáskanál kakukkfű
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál csemegepaprika-krém
1 teáskanál só
barna kenyér

Elkészítési idő: 50 perc

Elkészítés:

A sertéscombot nagyobb kockákra daraboljuk. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a kis kockákra vágott paprikát. Sózzuk, és hozzáöntünk fél liter húslevest vagy vizet, majd lefedjük, és legalább 35 percig főzzük. Az elpárolgott levet vízzel pótoljuk.

Megtisztítjuk és felkarikázzuk a burgonyát, a fehérrépát, a sárgarépát és a zellert. A kelkáposzta levelet vékony csíkokra, a gombát pedig cikkekre vágjuk. Felaprítjuk a petrezselyem- és a zellerzöldet, a fokhagymát összezúzzuk.

Miután a hús már megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, fehérrépát, sárgarépát és zellert, a csíkokra szelt kelkáposzta levelet, a cikkekre vágott gombát és a karikákra vágott füstölt kolbászt.

Kevergetve addig főzzük, amíg a húslé sűrű lesz körülötte. Meghintjük fűszerpaprikával, kakukkfűvel, őrölt köménymaggal, hozzáadjuk a csemegepaprika-krémet, ezt követően a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot is. Felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Fedő nélkül, közepes lángon addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel, majd forrón, barna kenyérrel tálaljuk.

Tipp: Kakukkfű helyett használhatunk rozmaringot vagy bazsalikomot is.


Cordon bleu

fotoruff-7508.jpg

Hozzávalók 5 személyre:
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg szeletelt Trappista sajt
20 dkg szeletelt sonka
3 egész tojás
15 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1 liter olaj a sütéshez
eper- vagy áfonyalekvár, ízlés szerint
Körethez:
fél kg burgonya
3 evőkanál ecet
1 teáskanál só
olaj a sütéshez


Elkészítés:

A csirkemellfiléket egymásra helyezzük úgy, hogy széleik fedjék egymást, majd megsózzuk. A csirkemellet sajt- és sonkaszeletekkel rétegezzük. A sonkaszelet közepére eper- vagy áfonyalekvárt teszünk. Két szélét behajtjuk, majd lentről felfele haladva, szorosan feltekerjük. A tekercseket liszt, tojás, liszt, tojás, morzsa sorrendben bepanírozzuk. Forró, bő olajban, közepes lángon, először nagy, majd közepes lángon 10-15 percig sütjük.

Köret készítése:
A burgonyát jól megmossuk, majd héjával együtt vékony karikákra szeleteljük. Sózzuk, ecettel meglocsoljuk, majd jól összedörzsöljük. 10 perc pihentetés után törlőkendővel leitatjuk. Forró, bő olajban hirtelen kisütjük.


Császármorzsa

fotoruff-7532.jpg

Hozzávalók:
50 g mazsola
50 ml rum
2,5 dl tej
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olvasztott vaj
5 tojás
150 g liszt
50 g cukor
25 g porcukor
fél teáskanál vanília kivonat
1 mokkáskanál só
porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

A mazsolát kb. 30 percig rumba áztatjuk. Összeverjük a tejet, a tojásokat, a cukrot, a vaníliát és a sót, majd kevergetés közben folyamatosan hozzáadagoljuk a lisztet, ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát is. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. A mazsolás tésztát a felhevített vajra öntjük, és addig sütjük, amíg a tészta alja aranybarnára sül – kb. 5-6 perc alatt. Megfordítjuk, és a tészta másik oldalát is aranybarnára sütjük. Miután megsült, fakanállal kisebb csíkokra szeleteljük a tésztánkat. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és megszórjuk porcukorral. Finoman összekeverjük a tésztadarabokat, és tovább sütjük addig, amíg a cukor elkaramellizálódik. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

Tipp: Gyümölcslekvár és friss gyümölcs is jól illik hozzá, akár csak a vanília fagylalt.

Korhatár: 12 év

2016. március 29. 21:21




KÖZÖSSÉG