szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Gregor Bernadett menüje (receptekkel)
Tanyasi krumplileves húsgombóccal, Székelykáposzta, Túrógombóc epervelővel

Tanyasi krumplileves húsgombóccal

Hozzávalók:


20-25 dkg füstölt zsírszalonna (lehet benne egy csík húsréteg)
1 szál gyulai kolbász (csemege vagy csípős ízlés szerint, kb 30 cm es darab)
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
3-4 közepes fej vöröshagyma
fél liter tyúkhúsleves alaplé
2 db poharas zsíros tejföl
1-2 evőkanál fűszerpaprika
2 teáskanál só
- csapott teáskanál majoranna
- csapott teáskanál őrölt fekete bors
- kis kávéskanál őrölt kömény
- 2-3 babérlevél
- tyúkhúsleves kocka vagy vegeta


Elkészítés:

A szalonnával és a kolbásszal kezdünk, nem hagyományosan, mint a többi levesnél, mikor a hagymát pirítjuk le először. A szalonna apró kockákra, kolbász egyszer hosszirányba majd vékonyan felszeletelve megy a lábasba.
Körülbelül fél evőkanálnyi olajat alá öntve lepirítjuk a húsokat, kb. 10 percen keresztül. Mikorra jó adag zsírt engedett a szalonna és a kolbász, rászórjuk az apró kockára vágott hagymát és enyhén megsózzuk.
Tovább pirítunk mindent, körülbelül még 15-20 percig.
Ezután hozzáadjuk a vékony karikákra vagy félkarikákra vágott répa fehérrépa mixet, jól összeforgatjuk a lábas tartalmát, és pároljuk-pirítjuk a zöldségeket kb. még 20 percen keresztül. Ha a fehérrépa-répa mix enyhén megfonnyadt, mehet bele az közepes kockákra vágott burgonya. Adjunk az egészhez még egy teáskanál sót, majd pároljuk a krumplit is kb. 5-10 percig.
Ezután felöntjük a fél liter húsleves alaplével és hozzá öntünk kb 2 liter vizet. Az arányok nálam úgy néznek ki hogy a száraz alapanyagok félig vannak a lábasban felöntés előtt.
Fűszerezés, piros paprika, só, bors, kömény, majoranna, és a babérlevelek (ezeket már a párolásnál hozzá lehet adni a zöldséghez intenzivebb ízt ad a levesnek).
Ha szükség van rá, még adjunk hozzá leveskockát vagy ételízesítőt.
Főzzük a levesünket addig, amíg a répa, fehérrépa és a krumpli megpuhult, ekkor behabarjuk az egészet: a tejfölt összekeverjük egy-két kanál forró levessel - hogy nem csomósodjon - és egy-két teáskanál liszttel, és a leveshez adjuk. Behabarás után keverjünk a levesbe apróra vágott petrezselymet.

Székelykáposzta

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
60 dkg sertéscomb
60 dkg sertésoldalas
3.75 dl tejföl (20%-os)
2 nagy fej vöröshagyma
3 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál csípős paprikakrém
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
15 dkg disznózsír

A rántáshoz
2 evőkanál finomliszt
1 ek disznózsír
1 tk fűszerpaprika


Elkészítés:

A káposzta levéből egy pohárnyit féreteszünk, majd egy kis vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk a káposztát. A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk. Egy nagy (4 literes) lábasba beleszórjuk a káposzta felét, rátesszük az oldalast és beterítjük a káposzta másik felével. Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, és kb 2 óra alatt puhára főzzük. Közben felkockázzuk a hagymát és a sertéscombot. A hagymát a zsíron megdinszteljük. A húst hozzáadjuk és fehéredésig saját levében dinszteljük. Rászórjuk az őröltpaprikát, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot. A pörköltet kb 90 perc alatt megfőzzük. Összekeverjük a káposztával és kb 15 perc alatt összefőzzük. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát. A rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a káposztát. Hozzáadjuk a tejföl felét, összeforraljuk. Amennyiben nem találjuk elég savanyúnak, a félretett káposztalével tovább ízesíthetjük. A tejföl másik felét tálaláskor használjuk.


Túrógombóc epervelővel

Hozzávalók:


50 dkg túró
5 dkg búzadara
1 db tojás
1 ek nyírfacukor
30 dkg zsemlemorzsa
1 ek nyírfacukor
1-1,5 ek vaj

Elkészítés:

A túrót krémesre törjük, vagy ledaráljuk (figyeljünk a vásárlásnál, hogy ne a fűrészporos, száraz túrót válasszuk, hanem a krémesebb, lágyabb változatot), összekeverjük a tojássárgájával, a búzadarával és a nyírfacukorral, majd alaposan összedolgozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós masszához keverjük, majd fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
A pihenőidőben egy nagyobb serpenyőben a vajat felhevítjük, s lassú tűzön megpirítjuk benne a nyírfacukorral elkevert zsemlemorzsát.
A tejfölt alaposan elkeverjük a vaníliás cukorral.
Az epret alaposan megmossuk, negyedeljük és 1 evőkanál nyírfacukorral néhány perc alatt összefőzzük.
Egy nagyobb lábasba vizet teszünk forrni, sózzuk és ha már lobog a víz, akkor két vizes kanál segítségével a vízbe szaggatjuk a masszát.
Azonnal megfőnek a gombócok, amint feljöttek a víz tetejére, ki kell venni őket, hiszen ez a lágy, krémes tészta azonnal szétfő.
A gombócokat óvatosan a pirított morzsába hempergetjük, majd az epervelővel és a vaníliás tejföllel tálaljuk.

Korhatár: 12 év

2016. március 24. 21:24




KÖZÖSSÉG