Tatárbeefsteak
Hozzávalók:
1 kg marha hátszín (duplán áttört, puha)
2 db tojássárgája
10 dkg teavaj
5 ek mustár
4 ek ketchup
8 gerezd fokhagyma
6 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A vajat és a húst is tartsuk szobahőmérsékleten, mielőtt hozzálátunk az ételhez.
Ha a vaj puha már, törjük össze villával az összes hozzávalót.
Szűzérmék paradicsomos cukkinis raguban
Hozzávalók:
45 dkg szűzérmék
2 evőkanál vaj
10 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál só
a raguhoz:
3 evőkanál olaj
0,5 dl víz
2 nagy fej vöröshagyma
4 darab tv paprika
1 darab cukkini
5 dkg aszalt paradicsom
5 darab paradicsom
2 teáskanál fűszerpaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A szűzérméket kiklopfoljuk, majd bedörzsöljük kevés sóval és fokhagymával. A hús mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, ezután 2 evőkanál vajon mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban rakunk még 3 evőkanál olajat, megpirítjuk a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott tv paprikát, majd rövid pirítás után a cukkinit is. Felöntjük 0,5 dl vízzel, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a nagyon apróra vágott aszalt paradicsomot és a cikkekre vágott friss paradicsomot is. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, sóval, hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, és az egészet összeforraljuk. A frissen sült szűzszeleteket a raguval tálaljuk.
Madártej karamellcsíkokkal
Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg cukor
1.5 l tej
2 csomag vaníliás cukor
1 ek vaníliás pudingpor
10 dkg cukor (a tetejére)
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és 5 dkg cukorral ízesítjük.
1,3 liter tejet felforralunk két cs vaniliás cukorral.
A belemártogatott evőkanállal a tejbe a tojáshabból nagy habgaluskákat szaggatunk. Mindkét felén 1-1 percig főzzük, majd szitára téve lecsepegtetjük.
Állandóan kevergetve aranysárgára pirítunk tíz deka cukrot, és a tejben, amelyben a hab főtt, felengedjük. Kevergetve addig forraljuk, amíg a karamell fel nem oldódik.
A tojások sárgáját 10 dkg cukorral meg a vaníliás pudingporral simára keverjük. Felengedjük a maradék 2 dl hideg tejjel, majd kevergetve a forró karamellhez öntjük, sőt a szita alá lecsöpögő tejet is hozzáadjuk, és tovább kevergetve mártássá főzzük.
Egy nagy, mély üvegtálba öntjük, és ha kihűlt, a habgaluskákat a tetejére ültetjük. Nagyon szép, ha a végén még 10 dkg cukrot megpirítunk, és azon forrón vékony sugárban a habgaluska tetejére csurgatjuk, ami ha kihűlt, megkeményedik. /A cukor mennyiségét mindenki ízlés szerint szabályozhatja./
Korhatár: 12 év
2016. március 18. 21:18