szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Liptai Claudia és Tilla menüje (receptekkel)
Kórházi retro melegszendvics, orjaleves, tojásos galuska, ecetes fejes salátával, macaron.

Kórházi retro melegszendvics

AF036802_HALATORTAN_KULDETES_201602_SZEG02_20160317_frame_22804.jpg

Hozzávalók:

kb. 20 dkg konzerv löncshús
1 ek mustár
1 ek ketchup
frissen őrölt bors
ha szükséges, 1-2 dkg puha vaj


Elkészítés:

A löncshúst villával összetörjük, és szintén jól elkeverjük a többi hozzávalóval. Megkenjük a másik 4 szelet kenyeret, erre is szórunk sajtot. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

Orjaleves

Hozzávalók:
500 g karajcsont (orja)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 kis db zeller
4 szál petrezselyem
4 db zellerlevél
1 kis db karalábé
1 db vöröshagyma
fekete bors ízlés szerint (10-15 szem)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
2 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál só
3 l víz
15 dkg csigatészta (ízlés szerint)


Elkészítés:

A húsos csontot hideg vízben (kb. 3 liter) feltesszük főni. Amikor összegyűlik a tetején a hab, azt leszedjük, és a levest befűszerezzük (só, bors, szerecsendió, vegeta). Egy órán át lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük.
Beletesszük a megtisztított zöldségeket és lassú tűzön további egy-másfél órát főzzük. (A zöldségféléket egészben tesszük a levesbe és csak tálaláskor szeleteljük fel vékony hasábokra, amit külön tálon kínálunk a húsos karajcsonttal.)
A levestésztát külön vízben főzzük meg és csak tálalás előtt tesszük az előzőleg leszűrt levesbe.

Tojásos galuska, ecetes fejes salátával

AF036802_HALATORTAN_KULDETES_201602_SZEG02_20160317_frame_16408.jpg


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 tk só
11 db tojás
1.5 dl napraforgó olaj


Elkészítés:

A lisztet 1 tk sóval, 1 db tojással és kb 5 dl vízzel összekeverjük. (Nem kell nagyon kidolgozni a nokedli tésztáját.)
Lobogó, sós vízbe, amibe egy evőkanál olajat is öntünk, beleszaggatjuk a nokedlitésztát kb. 3-4 részletben.
Amikor a nokedli kifőtt, egy teflon lábasba szedjük.
10 db tojást felütünk, hozzáadunk 2 csapott teáskanál sót és villával jól felverjük.
A nokedlira öntjük az olajat, felforrósítjuk és ráöntjük a felvert tojásokat. Kevergetés közben megsütjük úgy, hogy a tojás kissé lágy maradjon.


Macaron

AF036818_HALATORTAN_KULDETES_201602_SZEG03_20160317_frame_12631.jpg

Hozzávalók:

12 dkg mandulaliszt
25 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
2 ek cukor
5 csepp ételfesték

Csoki krém:
15 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
35 g vaj


Elkészítés:

A mandulalisztet és a porcukrot átszitáljuk, és összekeverjük.
Egy másik tálban a tojások fehérjét habbá verjük, időközben hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, hogy kemény legyen, és belecsepegtetjük az ételfestéket.
A felvert habot összekeverjük a cukros mandulaliszttel. Ennél a sütinél kivételesen nem az a cél, hogy a levegő benne maradjon a habban, lehetünk bátrak.
A kész tésztát egy habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk a sütőpapírra (én hagyományos sütőpapírt használtam, de érdemes a szilikonos változatot eszközölni).
Az egyenletesség érdekében párszor a pultra ejthetjük a tepsinket, így biztosan nem maradnak csúcsosak a halmok. Majd 30 percet szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg vékony "bőr" keletkezik a tetején, csak ezután tesszük sütőbe, 12 percre 150 fokra.
A krémhez egy edényben megolvasztjuk az étcsokit a vajjal, és hozzáöntjük a habtejszínt, picit melegítjük, de nem forraljuk fel, majd hűtjük.
A kihűlt krém segítségével összeillesztjük a korongokat.

Korhatár: 12 év

2016. március 17. 21:18




KÖZÖSSÉG