szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
L.L. Junior menüje
Paraszttál / Bodag (cigány kenyér) / Sült Oldalas / Hagyományos palacsinta recept

Paraszttál


Csípős kolbász, tepertő, kolozsvári szalonna, házi sonka. A húsokat felszeleteljük majd lilahagymával és egyéb zöldségekkel tálaljuk.


Bodag (cigány kenyér)


Hozzávalók:
• 1 kg finom liszt
• 5 dkg élesztő
• kb. 2 teáskanál só
• 4-5 dl langyos víz
• olaj vagy zsír
Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy erős fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedli tésztának. Jól kidolgozzuk. Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, míg kb. 2-3 szorosára dagad. Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára tesszük a sütőedényből, megspricceljük picit vízzel, és még így forrón betekerjük a ruhába.
Megjegyzés:
Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb... Ha véletlenül nincs élesztőnk, elkészíthetjük szódabikarbónával vagy sütőporral is!. Természetesen ekkor nem kell keleszteni, tehát az elkészítési idő lerövidül. Káposztás vagy zsíros ételekhez kifejezetten ajánlatos. Villany sütőben sokkal szebb lesz, mint a gázosban, és puhább is!

Sült Oldalas


Hozzávalók:
• 1 kg sertésoldalas
• 2 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál zsír
• só
Az oldalast felcsíkozzuk a csontjaira merőlegesen. Megmossuk, hogy a csontból származó szilánkok lejöjjenek róla, szárazra töröljük, ízlés szerint sózzuk. Egy serpenyőbe beletesszük, felengedjük pici vízzel. Az apróra vágott vöröshagymát rászórjuk. Attól függően, hogy mennyire zsíros a hús, tegyünk bele olajat is. Lefedjük és elkezdjük párolni a húst. Ha villával óvatosan megszúrjuk, és már úgy érezzük, hogy könnyen belemegy, akkor jó. Leöntjük róla a vizet és hagyjuk lecsöpögni. Ez után elkezdjük sütni, egészen forróra hevített olajban, de nem sokban mert az oldalas lényege, hogy a saját zsírja sül ki belőle. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha krumplipürével tálaljuk, akkor a húst meglocsolhatjuk a kisült zsírjával. Ha viszont a kenyér mellett döntünk, akkor hagyjuk megdermedni a zsírt.

Hagyományos palacsinta recept

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 tojás
1,5 dl ásványvíz
3 dl tej
csipet só
2 ek olaj
1-2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük felváltva a lisztet és a tejet, majd hozzá a csipet só.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd még egyszer alaposan elkeverjük és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot. Sütjük.
Tanácsok:
Ez kb. 12-14 db palacsintához elég. Ha dupla adagot szeretnél, a tojáson kívül mindent duplázz meg!

 

Korhatár: 12 év

2015. augusztus 14. 22:14




KÖZÖSSÉG