szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Soma menüje - Soma kommentjeivel
Rozsos, tönkölykorpás lepény, Chilis ajvár (avagy zakuszka), Avokádó krém, Pesto, Hal a tortán (rizstorta nemzeti színekben sült pisztránggal) roston zöldségekkel és salátával, Háztáji sertésből tarja pecsenye hagymás pürével és házi kovászos uborkával, Meggyes vegán karobtorta

Rozsos, tönkölykorpás lepény


Hozzávalók:
- Kis csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- Fél csésze finom kiőrlésű tönkölyliszt
- Fél csésze rozsliszt
- Fél csésze gabona korpa
- Víz
- 3 dkg élesztő
- 3 kk cukor
- Só

A liszteket és a korpát összekeverjük a sóval, közben a meleg cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, és mikor megkelt, hozzákeverjük. Érezni fogjuk, mennyi vizet vesz fel a gabona. A lényeg, hogy jól gyúrható cipónk legyen, amit 1 órára konyharuhával lefedünk, kelni hagyunk. ( Néha közben simogathatjuk, szeretgethetjük, határozott tapasztalatom, hogy a törődés kihat a kelt tésztákra is.) Ezután formáljunk belőle cipócskákat, amiket ki fogunk nyújtani. Nagyon izgalmas, ha apróra vágott friss fűszernövényeket gyúrunk bele. ( Pl. bazsalikom, koriander, petrezselyem, snidling, stb…). 2-3 mm-esre nyújtsuk ki, és közepes lángon süssük arany barnára.

Chilis ajvár ( avagy zakuszka)


Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 1,5 kg paprika ( főképp kápia paprika, de lehet benne Tv és kaliforniai paprika is)
- 60 dkg paradicsom
- 0,5 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- olívaolaj
- Kakukkfű
- Rozmaring
- Chili ( ez is, akár a fűszerek, ízlés szerinti mennyiségben)
- Só
- Bors
- Szalicil vagy nátrium-benzoát a tartósításhoz
- Pár kristálynyi cukor

Elkészítés:
Megsütjük a sütőben a padlizsánt, és a paprikát is (a kész paprikának vegyük le a héját). A paradicsomokat bevagdossuk, majd leöntjük őket forró vízzel, így könnyen le tudjuk szedni a héját. Elkezdjük dinsztelni olívaolajon a vöröshagymát, amikor ezzel megvagy, bele tesszük az apróra vágott paradicsomot, a fokhagymát, a chilit és a fűszereket – ízlés szerint. Amikor ez kész, turmixszoljuk az egészet. Csupán pár kristálynyi cukrot teszünk hozzá, nem is az édesítés miatt, hanem hogy még kerekebb ízt kapjunk. Öntsünk hozzá még az egészhez egy kevéske olívaolajat, és tegyünk bele egy mokkáskanálnyi tartósítószert.
Az alaposan tisztára mosott üvegekbe porciózzuk a szószt, lefedjük befőzési fóliával, majd rácsavarjuk a tetejét, és dunsztoljuk be 1-2 napra paplanba!

Avokádó krém


Hozzávalók:
- 2 puha avokádó
- 1 kisebb, vagy fél db nagyobb vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- egy lime leve
- pár szál friss koriander
- só, bors

Elkészítés:
Az avokádót villával összetörjük, és belekeverjük az egészen apróra vágott vöröshagymát, összenyomott fokhagymát, a kimagozott, héjától megszabadított, szintén apróra vágott paradicsomokat, az összeaprított fűszernövényt, a lime levét és a fűszereket. Mindezt mártogathatjuk tortilla chips-szel, tölthetjük tortillába, és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de sima pirítóson is megállja a helyét. De mártogathatjuk frissen felvágott zöldségchipsekkel is.

Pesto

Hozzávalók:
- 2 db paradicsom
- 20 dkg olajban eltett, szárított paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- kevéske friss rozmaring
- 1 evőkanál fenyőmag
- 2 evőkanál parmezán
- 1,5 dl extra szűz olívaolaj
- só

Elkészítés:
Vegyük ki az üvegből a szárított paradicsomokat, és tegyük be a konyhai aprítógépünkbe, és szép fokozatosan adjuk hozzá a paradicsomok belét ( héját, magvát és levét ne), majd a többi alapanyagot. Az olívaolajat fokozatosan csepegtetve turmixszoljuk az egészet össze, sózzuk meg, majd hűtőben tároljuk. Citromos-kakukkfüves, medvehagymás, friss korianderes, vagy még több bazsalikomos pestót is készíthetünk a fentiek variálásával. Akár úgy, hogy hozzáadjuk a már meglevő pestónkhoz ezeket a pluszokat, akár úgy, hogy elkezdünk saját arányokkal kísérletezni, hiszen az alapanyagok ugyanazok (fenyőmag, fokhagyma, parmezán, olívaolaj). Olaszországban szinte minden családnak megvan a maga pesto receptje, bátran összerakhatjuk a magunkét mi is! Önbizalom és intuíció!


Hal a tortán (rizstorta nemzeti színekben sült pisztránggal) roston zöldségekkel és salátával
 

Hozzávalók:
- 50 dkg jázmin rizs
- zöld és piros pesto
- 6 tojás
- bazsalikom
- snidling
- vörös sáfrány
- 3 paradicsom
- olíva olaj
- pisztráng
- szezám olaj
- citrom
- só

Megfőzzük a rizst, majd 3 egyenlő részre porciózzuk. Hogy megkapjuk a nemzeti lobogónk színét, az egyik adag úgy lesz zöld, hogy zöld pestót, apróra vágott bazsalikomot és snidlinget keverünk hozzá. A piros részt úgy keverjük össze, hogy az 1/3 rizs adagba belerakunk 3 lehéjazott, apróra vágott, olívaolajon megdinsztelt paradicsomot, vörös sáfrányt, és piros, azaz paradicsomos pestót. Felverjük a 6 tojás fehérjét, amikor kemény, abba belerakjuk a sárgáját, kicsit megsózzuk, és 3 részre elosztva hozzákeverjük a rizsekhez. Ezután rétegelve belerakjuk egy kikent tortaformába ( 3 egyenletes réteget alakítunk ki a piros, a fehér és a zöld rizsből), majd ( épp úgy, mint egy rizskoch-ot ) betesszük a sütőbe összesülni. Közben előkészítjük a sütéshez a pisztrángot, avagy pisztrángokat is. Lemossuk, majd beirdaljuk őket. Bedörzsöljük sóval, meglocsoljuk szezám olajjal, és citrommal, majd megsütjük, és mikor kész, rakhatjuk a rizstortára, de mellé is.

Háztáji sertésből tarja pecsenye hagymás pürével és házi kovászos uborkával


Hozzávalók:
- liba hasháj
- tarja
- fokhagyma
- vöröshagyma
- só
- bors
- krumpli
- hagyma

Számomra nagyon fontos, hogy ha húst veszek, az lehetőleg háztáji legyen, de semmiképpen ne az embertelen nagyüzemi tartásból származó. Szintén fontos, hogy megköszönjem neki az életét, és ha már az életét vették, akkor kutyakötelességünk a tudásunk szerinti lehető legjobban elkészíteni.Bármely pecsenyét csakis, és kizárólag zsírban ajánlom megsütni! Én rendszeresen olvasztok ki magamnak liba, vagy kacsa hashájat.

A sóval bedörzsölt, és megborsozott húsokat először lesütjük, majd telerakjuk fokhagyma és vöröshagyma szeletekkel, aláöntünk egy kis vizet, és puhára pároljuk. A végén még egyszer zsírjára sütjük, hogy aranybarna legyen. A krumplipüréhez rakott hagymát a pecsenye zsírjában dinszteljük, frissen darált borssal ízesítjük.

 

Meggyes vegán karobtorta


Hozzávalók:
- 1 pohár finomított tönkölyliszt
- fél pohár teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- negyed pohár mandulaliszt
- negyed pohár kókuszliszt
- 1 pohár nád, vagy barnacukor
- fél pohár karob
- kevéske kókusz, mandula, vagy rizstej
- 1 pohár almapüré
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál olaj
- kevéske só
- vanília kivonat és /vagy cukor
- kókuszzsír a tepsi kikenéséhez
- búzacsíra,
- 1-2 bögre magozott meggy
- barnacukor
- rum

Elkészítés:
Először a liszteket, cukrot, és karobport keverjük össze, majd adjuk hozzá a sütemény tetejére valókat, amikor az már majdnem megsült. Akkor kivesszük a sütőből, meghintjük búzacsírával, és erre rakjuk rá a korábban megcukrozott, kevéske rummal ízesített, és levétől lecsöpögtetett meggyet, és 10-15 percig együtt is sütjük. Az ízletes süti mellé adhatunk még pluszban is egy kis meggy lekvárt.

 

Korhatár: 12 év

2015. augusztus 7. 22:11




KÖZÖSSÉG