Hozzávalók:
Elkészítés: Készítsünk rántást a leves alá. Engedjük fel a rántást a sűrített paradicsommal vagy paradicsomszósszal. Öntsünk hozzá kb. másfél liter vizet a sűrített paradicsomhoz, és alaposan keverjük el! Tegyünk hozzá egy fej vöröshagymát és a babérleveleket a meglévő alaphoz. Ízlés szerint sóval és bazsalikommal ízesítsük a tovább a levest. Ezt követően forraljuk össze még egyszer az egészet, majd ha ízlés szerint valaki cukros ízesítéssel szeretné fogyasztani, akkor a forralást követően tegyünk hozzá cukrot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük, torzsákat kivesszük, a káposztát laskára vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sózzuk, őrölt köménnyel, vegetával fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, puhára, de még roppanósra főzzük. Amíg a káposzta fő, elkészítjük a paradicsomos rántást: az olajon világosra pirítjuk a lisztet, tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével. Amikor a káposzta megpuhult az egész hagymát kidobjuk belőle, - ha túl sok a víz alatta, mert a káposzta is enged levet, jócskán leöntünk róla - majd hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben a maradék paradicsomléből fokozatosan adagolunk még a főzelékhez, így beállítva a sűrűségét. Ízlés szerinti cukorral ízesítjük, néhány perc alatt kiforraljuk.
Hozzávalók:
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 0.8 dl tej
• 25 dkg darált marhahús
• 25 dkg darált sertéshús
• 8 dkg finomra reszelt parmezán
• 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
• 1 kiskanál só
• 0.25 kiskanál frissen őrölt bors
• 2 db tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• 40 dkg spagetti
• parmezánforgácsok a tálaláshoz
A szószhoz:
• 2 doboz hámozott konzervparadicsom (a levével együtt)
• 1 evőkanál vaj
• 2 db vöröshagyma
• só, bors
Elkészítés:
A szószhoz a paradicsomot összekeverjük a vajjal és a félbevágott hagymákkal, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor forrni kezd, lehalkítjuk a lángot, és 30 percig lassan főzzük, majd eltávolítjuk belőle a hagymát. A szószt botmixerrel enyhén pürésítjük (ne legyen teljesen egynemű!), majd sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A húsgombócokhoz a zsemlemorzsát felöntjük a tejjel, és 10 percig állni hagyjuk. A kétféle húst összedolgozzuk a parmezánnal, a petrezselyemmel, a sóval és a borssal. A tojásokat enyhén felverjük, majd az összezúzott fokhagymával együtt a húsos keverékhez adjuk. A zsemlemorzsából kinyomkodjuk a tejet, összedolgozzuk a húsos keverékkel, majd a masszát legalább fél órára a hűtőbe tesszük. A tejet félretesszük. A masszából tejbe mártott kézzel gombócokat formázunk, majd a szószba helyezzük, és közepes lángon, fedő alatt 15-20 perc alatt készre főzzük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a levesnek.) A libahús tokjait kiszedjük, megmossuk, és 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A levest leszűrjük, tetejéről a zsírt leszedjük, félretesszük. Az apróra vágott zöldségeket a zsírban megdinszteljük. A megmosott és leszűrt rizst libazsíron (a leves tetejéről lemert zsír is megfelel) opálosra futtatjuk, és felöntjük a rizs kétszeresének - de lehet, hogy szükséges a 2 és félszeres mennyiség is - megfelelő levessel. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a rizs már majdnem puha, belevegyítjük a libahúst, zöldségeket - ha van - a kevés zsiradékon megpirított gombát. (A pirítás miatt a gombának intenzívebb lesz az íze, mintha főznénk.) Majorannával és őrölt borssal fűszerezzük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpelyhet tejben megfőzzük, ha összeállt olvasztott csokoládéval és tejszínhabbal tálaljuk.
Korhatár: 12 év
2015. július 15. 22:29