szeptember 30.
Jeromos

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Gombos Edina kubai menüje
Füstös csicseriborsóleves, Sertésoldalas paradicsomos, olivabogyós mártásban, Natilla- Citrusos tejsodó

Füstös csicseriborsóleves

Hozzávalók:
1 üveg vagy konzerv csicseriborsó
olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
½ zöld kaliforniai paprika
½ szál füstölt kolbász
1 maréknyi füstölt sonka
1 közepes paradicsom
1-2 ek sűrített paradicsom
1 dl száraz fehérbor
1 nagyobb burgonya

Elkészítés:
Egy nagyobb lábosban, közepes lángon hevíts kevés olajat. Tedd bele az apró kockára vágott vöröshagymát, zöldpaprikát és paradicsomot, sózd meg és párold együtt pár percig. Közben vágd karikára a kolbászt, kockázd fel a sonkát, tedd bele mindkettőt a lábosba, és pirítsd meg.
Jöhet bele a puha csicseriborsó, a sűrített paradicsom és a fehérbor. Keverd meg jól, önts rá 1,5 liter vizet, és kezdd el főzni közepes lángon. Végül tedd bele a kockára vágott burgonyát, és addig főzd, amíg puha nem lesz.

Sertésoldalas paradicsomos, olivabogyós mártásban


Hozzávalók:
1-1,5 kg sertésoldalas
zsír/olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros vagy zöld kaliforniai paprika
2 babérlevél
½ tk őrölt római kömény
1-2 ek sűrített paradicsom
70-100 g zöld olajbogyó
1 vagy 2 nagyobb burgonya
1 dl száraz fehérbor
só, bors
Elkészítés:
Kezdd el hevíteni a zsiradékot egy nagy lábosban, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és tedd bele az előzőleg átmosott, lecsepegtetett és megsózott sertésoldalast. Borsozd, és kevés pirítás után add hozzá a száraz fehérbort, majd párold pár percig nagy lángon.
Vedd vissza a lángot, és add hozzá a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a köményt, a felaprózott kaliforniai paprikát és a paradicsompürét. Közben kevergesd, nehogy leégjen, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon párold a húst mindaddig, amíg el nem válik a csonttól.
Tedd bele a kockára vágott burgonyát és a félbevágott zöld olajbogyót a levelével együtt. Főzd addig, amíg a burgonya meg nem pirul.

Arroz congris- Feketebabos fehérrizs
Hozzávalók:
1 nagy pohár (3,5 dl) hosszú szemű fehér rizs
200 g apró szemű fekete bab
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 maréknyi kockázott bacon
¼ zöld kaliforniai paprika
¼ piros kaliforniai paprika
½ tk őrölt római kömény
½ tk őrölt oregano
2 babérlevél
olaj
só, bors

Elkészítés:
Mosd meg a babot, és bő vízben áztasd be egy éjszakára, vagy legalább 6 órára, és tegyél mellé babérlevelet. Tedd fel főni abban a lében, amiben ázott, és közepes lángon, fedő alatt, nagyjából 45-60 perc alatt főzd puhára.
Tedd bele a szűrőbe a rizst, folyó vízben mosd meg, és jól csöpögtesd le. Önts pár evőkanálnyi olajat egy nagy lábosba, és kezdd el rajta pirítani a bacont. Amikor már ropogós, add hozzá a kockázott vöröshagymát és a paprikát. Tedd bele a zúzott fokhagymát és a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Jól forgasd át, és pirítsd addig, amíg a rizs ki nem fehéredik.
A fekete bab megmelegített főzőlevéből önts 2 nagy pohárnyit (kb. 7 dl) a fazékban piruló rizsre. A lével együtt keverj hozzá babot is.
jöhetnek a fűszerek: só, bors, oregánó, kömény és egy babérlevél. Keverd meg, vedd vissza a lángot, fedő alatt párold puhára. ha elfőtt róla a lé, akkor húzd félre, és hagyd pihenni, puhulni. Tálalás előtt vedd ki belőle a babérlevelet.

Natilla- Citrusos tejsodó


Hozzávalók:
6 dl tej
1 citrom reszelt héja
½ zöldcitrom reszelt héja
csipet fahéj
1 tk vaníliaesszencia vagy 2 csomag vaníliás cukor
6 tojás
150 g cukor
1 ek liszt (pl. kukoricaliszt)
Elkészítés:
Forrald fel a tejet a citromhéjjal, a fahéjjal és vaníliával, majd hagyd kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel keverd krémszerűre egy nagy hőálló tálban. Lassan, óvatosan keverd hozzá a langyos tejet. ( A keverést egy pillanatra se hagyd abba, nehogy a tojás összeessen.)
Egy lábosba önts vizet, kezdd el melegíteni, és rakd rá a tojásos-tejes keverékkel teli hőálló tálat. Verd fel a habverővel, hogy besűrűsödjön, és tedd félre.
A tojások fehérjét verd kemény habbá egy evőkanál cukorral, majd óvatosan forgasd bele a tejes keverékbe. Ismét állítsd bele a vízfürdőbe. (A hab nagyon gyorsan megfő a tejkrémben.) Adagold szép tálakba, hagyd kihűlni, és legalább 3 órára tedd be a hűtőbe.

Korhatár: 12 év

2015. július 9. 22:10




KÖZÖSSÉG