szeptember 30.
Jeromos

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Kaszás Géza menüje
Gulyásleves, kacsasült, libamáj zsírjában, tejes pite, norvég omlett

Gulyásleves

Hozzávalók:
- 40 dkg marhalábszár/-felsál
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 evőkanál Vénusz olaj
- 1 kk. édesnemes pirospaprika
- 25 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
- 30 dkg burgonya
- 1-2 csipet őrölt köménymag

Elkészítés:
A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát, és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vaj puhára főzzük. Végül ízlés szerint utána sózzuk, és (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Tetejét hegyes zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán pedig csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.
 

Kacsasült

Hozzávalók:
- 6 db kacsacomb
- 1 alma
- 4 vöröshagyma
- fokhagyma
- rozmaring
- só
- bors
- szárnyas fűszer

Elkészítés:
A húst megmossuk, és egy kuktába tesszük. Szárnyas fűszerrel, rozmaringgal, sóval, borssal fűszerezzük. Melléteszünk két megtisztított, négybe vágott vöröshagymát, és ráöntünk 2 nagy pohár vizet. Lezárjuk a kuktát, és ha elkezd sisteregni, takaréklángon 30 percig főzzük. Ha lejárt az idő, a kuktát a mosogatóba tesszük, hideg vizet engedünk rá, és ha kiment belőle a forró gőz, levesszük a tetejét.
Kivesszük a kacsacombokat a kuktából és egy kiolajozott tepsibe tesszük. Mellérakunk egy négybe vágott almát, két megtisztított és négybe vágott vöröshagymát, és néhány fokhagymagerezdet. A kuktában maradt lével bőségesen meglocsoljuk, még egy kis fűszert szórunk a húsra, majd ezüstpapírral lefedjük a tepsit, és betesszük a sütőbe. 200 fokon kb. 40 percig sütjük, majd leszedjük az ezüstpapírt, és még 30 percig sütjük, egészen addig, amíg a hús teteje piros lesz. Közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Párolt lilakáposztával, sült krumplival tálaljuk. (A hagymás tört krumpli is nagyon finom hozzá, de van, aki csusza-tésztával szereti.)

Libamáj zsírjában

 

Hozzávalók:
- 1 kg libaháj
- 1 libamáj
- 5 dl tyúkhúsleves (kockából is jó)
- 2 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Akkora edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek a hozzávalók. A hájat kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A felét beletesszük az edénybe, rátesszük a libamájat. Köré rakosgatjuk a hagymákat és a fokhagymákat, majd betakarjuk a maradék hájjal. Felöntjük a levessel, és takaréklángon főzzük kb. 1,5 órát. Kivesszük a májat és félretesszük. Kiszedjük a hagymákat, és a maradék lét zsírjára sütjük. A májat beletesszük egy olyan edénybe, amibe - ha rászűrjük a zsírt, akkor ellepi. A maradék töpörtyű nagyon finom lilahagymával.
 

Tejes pite

Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 liter tej
- csipet só
- vaj a tepsi kikenéséhez
- sárgabaracklekvár

Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet. Egynemű tésztává keverjük. Egy nagyobb tepsit (pl. gáz-tepsi) alaposan kikenünk vajjal, és a keveréket beleöntjük. Előmelegített sütőben először nagyobb hőmérsékleten (190 fok, 10 perc) majd alacsonyabb hőmérsékleten (170 fok, 40 perc) szép pirosra sütjük. 

Norvég omlett

Hozzávalók:
- 2 tojásos kakaós piskóta
A mangó-maracuja fagyihoz:
- 1 nagy mangó
- 1 maracuja püré konzerv (magok nélkül)
- 20 dkg mascarpone
- 3 dl tejszín
- kb. 8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 20 dkg eper

A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 tk. citromlé

Ajánlatos a fagyival kezdeni, mert annak idő kell, hogy kellően lehűljön. A puha mangót meghámozzuk, daraboljuk és turmixszoljuk. Összekeverjük a mascarponéval, a maracuja pürével, amit előtte szitán átszűrünk, hogy a magok ne maradjanak benne. A cukrot ízlés szerint lehet adagolni, a maracuja eléggé savanyú, így legalább egy kevés kell bele. A tejszínt felverjük, összeforgatjuk a gyümölcsös mascarponéval és fagyigépbe tesszük. Amikor kész lett, belekeverjük a darabokra vágott epret is, majd a folpack-fóliával bélelt müzlis tálkákba töltjük, és betesszük a fagyasztóba. Fagyigép nélkül is elkészíthető, nem kell feltétlenül kikeverni a fagyasztás előtt. A két tojásos kakaós piskótát megsütjük, akkora tepsiben, hogy majd a müzlis tálkával alapot tudjunk vágni a fagyinak. Amikor a fagyi jól átfagyott, akkor kivesszük, kívülről forró vízzel leöblítjük a tálkát, így könnyen kicsúszott a fagyi. Lehúzzuk a fóliát, és a kis gömböket az előre kivágott piskótalapra tesszük. Célszerű egyből a tepsire tenni. Visszatesszük a fagyasztóba, addig elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd amikor már félkemény volt, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, majd a végén a keményítőt is belekeverjük a porcukorba, és a citromlével együtt ezt is hozzáadjuk. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha felemeljük a tálat, akkor se essen ki belőle. Habzsákba töltjük, de kanállal is rákenhetjük a fagyira. Kivesszük a kis tortácskákat a fagyasztóból, a habot a tetejére nyomkodjuk, majd visszatesszük fél órára a fagyasztóba. Kétféleképpen lehet befejezni, a grillsütőt a legmagasabb fokozatra állítjuk és amikor felmelegedett 2-3 percre betesszük a fagyit. A másik módszer, amikor kis kézi gázégővel megpörköljük a tojáshabot.
 

 

Korhatár: 12 év

2015. július 7. 22:10




KÖZÖSSÉG