Hozzávalók
• 1 db filézett csirkemell
• 1 db kis fej vöröshagyma
• 10 dkg gombafej (csiperke)
• 10 dkg zöldborsó
• 1 db sárgarépa
• 1 db petrezselyemgyökér
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál liszt
• 0.8 liter csirkealaplé (vagy víz)
• olaj
• só, bors
• tárkony
• petrezselyem
Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. A csirkemellet kisujjnyi kockákra vágjuk, és beledobjuk a hagymába, fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk (ha nincs, akkor 8 deci vízben felfőzött 1,5 csirkehúsleves kocka is megteszi). Beletesszük a zöldborsót, a négybe vágott (lehetőleg apró fejű gombát vásároljunk) gombafejeket, a zöldséget. Ha a belevalók megpuhultak, beletesszük a csipet tárkonyt. ( Vigyázzunk, a tárkony erőteljes ízt ad, és csak a főzés végén szabad beletenni, mert megkeseredik.) A tejszínből a liszttel habarást készítünk, és a hőkiegyenlítés módszerét alkalmazva a levest besűrítjük. Egyet forraljuk, és kész.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kétféle felkarikázott répát, a hagymát és a hússzeleteket egy nagyobb lábosba rendezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. 2-3 púpos kávéskanál sót teszünk bele, babérlevéllel fűszerezzük és közepesnél alacsonyabb lángon lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul (kb. 1,5-2 óra, de kuktával a főzési idő kb. fél órára csökkenthető). Az időközben elfőtt vizet pótolni kell. A megfőtt húsokat kiszedjük és nekifogunk a szósz elkészítéséhez. A répákat a saját levével összeturmixoljuk. Mustárral, piciny cukorral, borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Tejföllel behabarjuk. Hagyjuk felforrni, majd a húsokat visszatesszük és átmelegítjük a szószban (de már ne forraljuk!). Utánaízesítjük, ha szükséges sóval és/vagy borssal és/vagy mustárral.
Tésztához:
Krémhez:
Díszítés:
Elkészítés: A tojást és a cukor alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, ezzel is habosra verjük. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, a keményítővel, majd beleforgatjuk a tojásba. Megsütjük, kihűtjük. A tejszínt felverjük, a mascarpone-t habosra keverjük. A túrót is összehabosítjuk a cukorral és a citrommal, majd mind a hármat óvatosan összekeverjük, és a tésztára kenjük. 1-2 óráig hűtőben pihentetjük. Eperrel és mandulaforgáccsal díszítjük.
Korhatár: 12 év
2015. június 11. 22:23