szeptember 30.
Jeromos

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Bangó Margit menüje
Gyöngytúk húsleves, kakaspörkölt, túrós csuszával és nokedlival, kapros túros bukta.

Gyöngytúk húsleves


Hozzávalók:
- 1 gyöngytyúk
- leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, karalábé,1 nagy krumpli)
- ételízesítő
- egészbors
- só

Elkészítés:
A gyöngytúkot feldaraboljuk, a húst jól megmossuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük, és felöntötjük annyi vízzel, hogy ellepje. Jól felforrázzuk, majd leöntjük róla a forrázott lét, a húst többször megmossuk, és újra felengedjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk készíteni. Hozzáadjuk a megmosott, megpucolt zöldségeket, ételízesítőt, valamint egész borsot. Lassú tűzön főzzük kb 3-4 órán keresztül minimum, a felesleges habot a leves tetejéről közben mindig eltávolítjuk hogy a levesemnek arany színe legyen.

Kakaspörkölt, túrós csuszával és nokedlival


Hozzávalók:
- 1 kakas
- 5 nagyobb fej vöröshagyma
- 4db paprika
- 4db paradicsom
- olaj
- ételízesítő
- bors
- só
- pirospaprika

Elkészítés:
A kakast feldaraboljuk, a húst jól megmossuk, a vöröshagymát apróra felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ha megpirult, a tűzről félrehúzzuk, hozzáadjuk a 3 evőkanál pirospaprikát, a fűszekeret ízlés szerint, majd rávágjuk a paradicsomot és a paprikát. Hozzáadjuk a húst, valamint 2-3dl vizet, lefedjük, és addig főzzük, míg a kakas puhára nem főtt. Túrós csuszával és nokedlivel tálaljuk.

Töltöttkáposzta
Hozzávalók:
- 1 kg libamell
- édeskáposzta levél
- 30 dkg durvára őrölt kukoricadara
- 1 kg sertésoldalas
- 3 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 teáskanál darált pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- 1,1 l paradicsomlé
- 2 közepes fej káposzta (kb. 2,5 kg) 
- 20 dkg füstölt sonka vagy szalonna

Elkészítés:
A sertésoldalast kisebb darabokra szeleteljük, a libahúst apró kockákra vágjuk, esetleg megdaráljuk. A
Vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát felkockázzuk. Ha házilag előállított kukoricadarát használunk,
alaposan átmossuk. 8-10 káposztalevelet megmosunk, és apróra vagdaljuk. Egy nagyobb tálban
Összekeverjük a kockára vágott libahúst és a kukoricadarát. A vöröshagymát az étolajon megpirítjuk,
Hozzáadjuk a fűszereket és a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, és a húshoz adjuk. A masszát jól
eldolgozzuk és hozzáöntünk 1 dl vizet és 1 dl paradicsomlevet. Beleszórjuk a kockázott füstölt szalonnát és
jól összedolgozzuk. Egy nagyobb (6-8 literes) fazékban vizet forralunk és a forrásban levő vízbe betesszük
az egész káposztafejeket. 10 percig főzzük, majd kivesszük, és a kihűlést követően a leveleket egyenként
megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük és a végüket visszanyomjuk. A fazékból kiöntjük a főzővizet és az alját kibéleljük az apróra vágott nyers káposztával, majd erre a káposztaágyra ráfektetjük az oldalas szeleteket.
A töltött káposztákat rátesszük a húsra, felöntjük 0,5 liter vízzel és 1 liter paradicsomlével, majd lassú
tűzön, fedő alatt egy órát főzzük.

Pezsgős savanyú káposzta
Hozzávalók:
- 1kg savanyú káposzta
- 1dl pezsgő
- Ételízesítő
- só,bors,
- 30dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
A felcsíkozott szalonnát egy közepes méretű lábasban kevés étolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát és 1 dl pezsgőt öntünk hozzá. Borssal, ételízesítővel ízesítjük, majd közepes lángon 20 perc alatt puhára dinszteljük. Amikor a káposzta már elég puha, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és közepes lángon további 10 percig főzzük.

Kapros túros bukta


Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 25 g élesztő
- 8 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- só
- 2 tojássárgája
- 8 evőkanál olaj

Töltelékhez
- 50 dkg tehéntúró
- 1 csokor kapor
- 2 tojás
- 12 dkg porcukor
A kenéshez
- 1 tojássárgája
- 1kk olaj

Elkészítés:
A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, az 1 kávéskanál cukrot, felfuttatjuk, majd a tálba szitált liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék 2 dl langyos tejet, 1 csipet sót, 8 dkg cukrot, 2 tojássárgát, végül az olajat. Robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez a túrót szitán, vagy krumplinyomón áttörjük. A kaprot leöblítjük, zöldjét finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a tojássárgákkal, a porcukorral és a kaporral együtt a túróhoz keverjük. A tésztából 2 cipót formálunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, egymással szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk, nyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20-25 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék 1 tojássárgát elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, megkenjük vele a batyu tetejét, és aranybarnára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghinthetjük porcukorral.

Sült malac


Hozzávalók:
- 1 kisebb, konyhakész malac egészben (kb. 6 kg)
- 2 csomag magyaros fűszerkeverék
- majoranna
- olaj
- 1 üveg sör
- 15 dkg szalonna egyben

Elkészítés:
A malac bőrét leperzseljük vagy éles késsel megkapargatjuk, hogy az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat eltávolítsuk róla - de vigyázzunk, nehogy a bőrét fölsértsük! Ezután a malacot kívül-belül bő vízzel megmossuk, majd a nedvességet leitatjuk róla. A hátára fektetjük, a gerinccsontját hosszában behasítjuk (különben sütés közben a malac meghajlik) és a lábait a térdhajlatnál levágjuk. A malac belsejét megfűszerezzük, majd legalább 1 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Egy tepsire fémrácsot (grillrácsot) fektetünk. A malacot tisztára mosott fahasábra vagy pezsgősüvegre ráhúzzuk, hogy kifeszüljön és sütés közben a formáját megtartsa. A rácsra tesszük, füleit meg a farkát olajjal megkent alufóliába csomagoljuk, nehogy megégjenek. Sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160-170 °C; légkeveréses sütőben 150 °C) kb. 3-4órát sütjük, közben sörbe mártott szalonnával gyakran kenegetjük. Elkészültét úgy ellenőrizzük, hogy villával a nyakába szúrunk (itt a legvastagabb), és ha a kifolyó lé tiszta, nem véres, akkor a pecsenye megsült. Ha sütés közben a malac bőre felhólyagosodik, a tüzet kissé mérsékeljük.

Korhatár: 12 év

2015. június 5. 22:26




KÖZÖSSÉG