Mangalica szalámi
Hozzávalók (10 kg-hoz):
• 500 dkg sertéscomb
• 500 dkg karaj
• 100 dkg lapocka
• 15 dkg tótkomlósi édes-nemes őrölt pirospaprika
• 10 dkg erős őrölt pirospaprika
• 2 dkg őrölt kömény
• 5 dkg fokhagyma pép
• 20 dkg só
Elkészítési mód:
A húsokat lassú fordulatú és közepes (8) rostélyú darálóval ledaráljuk. A darált húst egy tálba tesszük, a fűszerekkel és a sóval egyenletesen megszórjuk, majd alaposan összedolgozzuk. A műveletet nem kapkodva, nyugodtan pálinkaszünetek közbeiktatásával végezzük. Sertés kuláréba töltjük. Két napig 5 Celsius-os hűtőben pihentetjük, majd hideg füsttel felfüstöljük. Hűvös kamrában felakasztjuk, kb. 180 napig érleljük, azután fogyaszthatjuk.
1. fogás: Bélszín erdei pirított gombával
Hozzávalók:
• 10 dkg bélszín
• 6 dkg vargánya gomba
• ¼ vöröshagyma
• 1 ek. olívaolaj
• só
Elkészítési mód:
A kockákra vágott gombát és vöröshagymát olívaolajon lepirítjuk, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a 4x2,5 dkg-os bélszín szeletet és készre sütjük.
2. fogás: Baconbe tekert rozmaringos sertés szűzérme
Hozzávalók:
• 10 dkg sertés szűzérme
• 4 sz. bacon szalonna
• 1 szál friss rozmaring
• 1 ek. olívaolaj
• só
Elkészítési mód:
A szűzérmét keresztbe 4x2,5 dkg-os szeletre vágjuk, sóval ízesítjük, majd bacon szalonnába tekerjük és hústűvel átszúrjuk. Kevés olajon a friss rozmaringot felhevítjük, belerakjuk a baconba tekert szűzérmét és mindkét oldalát pirosra sütjük.
3. fogás: Bazsalikomos libamell
Hozzávalók:
• 12 dkg libamell
• 4 db bazsalikomlevél
• 1 db vöröshagyma
• libazsír (konfitáláshoz)
• só
Elkészítési mód:
A libazsírt felhevítjük, majd belerakjuk a tisztított vöröshagymát, a sóval bedörzsölt libamellet és a bazsalikom leveleket. Lassú tűzön 1 órán keresztül konfitáljuk, majd a zsírtól lecsepegtetve szeletelve tálaljuk. (1 főre 3 dkg)
4. fogás: Füstölt kacsamell
Hozzávalók:
• 10 dkg füstölt kacsamell
• 1 ek. olívaolaj (konfitáláshoz)
Elkészítési mód:
Az olajat felhevítjük, a füstölt kacsamellet beletesszük, 1 dl vízzel felöntjük, és egy forralás után 40 Celsius-on, lassú tűzön kb. 1 órán keresztül konfitáljuk, majd lecsepegtetjük és felszeleteljük.
(2,5 dkg/fő)
5. fogás: Sertéscsülök parasztosan
Hozzávalók:
• 4 db első csülök rövidre vágva (csontosan 15 dkg/db, 5 dkg hús van rajta)
• 1 db répa
• 1 db zeller
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db vöröshagyma
• 10 dkg húsos szalonna
• só
Elkészítési mód:
Egy edénybe enyhén sós vízben a 4 db csülköt, a répával, a zellerrel, a fokhagyma darabokkal együtt lassú tűzön kb. 3 óra alatt megabáljuk, majd sütőben 300 °C-on aranybarnára sütjük. A vöröshagymát és a szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk és raguként adjuk a csülök mellé. (Kb. 5 dkg hús/ fő)
6. fogás: Fokhagymás jércecombfilé magvas bundában
Hozzávalók:
• 8 dkg jércecombfilé
• 2 gerezd fokhagyma
• 5 dkg magvas zsemlemorzsa
• 1 db tojás
• olaj (a sütéshez)
• só
Elkészítési mód:
A combfiléket folpackon keresztül kiklopfoljuk, sóval ízesítjük, a finomra vágott fokhagymával bekenjük, és alufóliába tekerjük. Forró vízbe téve, kb. 20 percig pároljuk. Az alufóliából kitekerjük, felvert tojásba, majd a magvas zsemlemorzsába megforgatva aranybarnára sütjük. Karikára vágva tálaljuk. (2 dkg/ fő)
7. fogás: Húsgolyó Ádi módra
Hozzávalók:
• 5 dkg darált marhacomb
• 5 dkg darált sertéscomb
• 2 dkg darált felső pulykacomb
• 1 kk. kalocsai őrölt pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 db zsemle
• 1 ek. zsemlemorzsa
• ½ cs. kapor
• ½ cs. petrezselyemzöld
• olaj (sütéshez)
• só, bors
Elkészítési mód:
A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a finomra vágott kaporral, fokhagymával és petrezselyemzölddel összekeverjük, sóval, borssal, őrölt paprikával fűszerezzük és összegyúrjuk a darált húsokkal. Nedves kézzel egyforma golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük. (3 dkg / fő)
Mielőtt azt gondolnánk, hogy a fenti menüsort nem tudnánk elfogyasztani semmivel sem több, mint egy egytál ételre adagolt hús mennyiség.
1 főre adagolt nyersanyag mennyiség:
1. Bélszín pirított erdei gombával 2,5 dkg
2. Baconbe tekert rozmaringos sertés szűzérme 2,5 dkg
3. Bazsalikomos libamell 2,5 dkg
4. Füstölt kacsamell 2,5 dkg
5. Rövidre vágott sertés csülök parasztosan 5 dkg
6. Fokhagymás jérce combfilé magvas bundába 2 dkg
7. Húsgolyó Ádi módra 3 dkg
Összesen: 20 dkg
Hozzávalók:
• 40 dkg vegyes zöldpaprika
• 5 db paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 1 dkg őrölt kalocsai édes paprika
• 5 dkg liszt
• 2 db tojás
• 1 ek. olaj
• só
Elkészítési mód:
A paprikát hosszába szeletekre, a hagymát kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük. A héjától leforrázott paradicsomokat beledaraboljuk, meghintjük őrölt paprikával és lassú tűzön készre főzzük. Lisztből és tojásból pici só hozzáadásával tésztát keverünk, kanál segítségével forró, enyhén sós vízbe galuskát szaggatunk. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére leszűrjük, és hozzáadjuk a friss lecsóhoz, majd egy forralás után tálaljuk.
Hozzávalók:
• 1 db tyúk
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 db zöldpaprika
• 1 db paradicsom
• 5 dkg sertészsír
• 3 dkg kalocsai őrölt pirospaprika
• só, bors
Elkészítési mód:
A kockákra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a darabolt zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük majd zsírjára sütjük. Állandó folyadék hozzáadásával, sűrű kevergetés mellett lassú tűzön kb. 5-6 óra alatt készre főzzük. (Addig kell főzni, míg a hús teljesen szét nem fő.) Az egészet szűrön leszűrjük, a krémes pörkölt szaftba a hosszába vágott burgonyát belerakjuk, és lassú tűzön megfőzzük. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
• 40 dkg eper
• 10 dkg porcukor
• 2 cs. vaníliás cukor
• ½ ek. citromlé
• 6,5 dl tej
• 2 dl tejszín
Elkészítési mód:
20 dkg epret feldarabolunk, cukrokkal és citromlével ízesítjük, majd turmixgéppel pépesítjük. A megmaradt epret apró darabokra vágjuk majd a tejszínnel, a tejjel és az eperpéppel az egészet összekeverjük. Mélyhűtőbe rakjuk, és időközönként többször átkeverjük. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók (10 személyre)
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 15 dkg sütőmargarin
• 25 dkg cukor
• 2 db tojás
• 1 cs. sütőpor
• 1 ek. ecet
• 1 dl tej
A töltelékhez:
• 1,5 kg alma
• 1 kk. fahéj
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 db citrom reszelt héja
A tetejére:
• 1 db tojássárgája
• porcukor
Elkészítési mód:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéját, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Hagyjuk kihűlni. Menet közben a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, a tészta egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük, majd megszórjuk búzadarával. A tölteléket elkenjük rajta és a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és kb. 50 perc alatt 180 °C -os sütőben aranybarnára sütjük. Tálaláskor tetszés szerint szeleteljük és porcukorral meghintjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
• 40 dkg liszt
• 2 db tojássárgája
• 4 dkg olvasztott sütőmargarin
• 2 dkg élesztő
• 3 dkg cukor
• 2,5 dl tej
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 5 dkg sütőmargarin
• 15 dkg darált dió
• 5 dkg cukor
• 1 db citrom reszelt héja
A vaníliamártáshoz:
• 1,5 l tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 cs. vaníliás puding
• 2-3 ek. cukor
Elkészítési mód:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót és összedolgozzuk. Részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darált dióval és citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliás pudingport elkeverjük a cukrokkal és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Az aranygaluska mellé melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 db tojás
• 2 pohár kefir
• 2 kk. szódabikarbóna
• 1 dl étolaj
• 2 ek. kakaó
• 1 üv. magozott meggy
• 15 dkg darált dió
Elkészítési mód:
A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 160 °C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál porcukorral meghintjük.
Korhatár: 12 év
2015. június 4. 22:23