szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Fásy Ádám menüje
Saját készítésű mangalica szalámi és sonka, hétfogás egy tányéron, lecsós galuska, házi eperfagylalt, amás pite, aranygaluska vaníliamártással.

Saját készítésű mangalica szalámi és sonka


Mangalica szalámi
Hozzávalók (10 kg-hoz):

• 500 dkg sertéscomb
• 500 dkg karaj
• 100 dkg lapocka
• 15 dkg tótkomlósi édes-nemes őrölt pirospaprika
• 10 dkg erős őrölt pirospaprika
• 2 dkg őrölt kömény
• 5 dkg fokhagyma pép
• 20 dkg só
Elkészítési mód:
A húsokat lassú fordulatú és közepes (8) rostélyú darálóval ledaráljuk. A darált húst egy tálba tesszük, a fűszerekkel és a sóval egyenletesen megszórjuk, majd alaposan összedolgozzuk. A műveletet nem kapkodva, nyugodtan pálinkaszünetek közbeiktatásával végezzük. Sertés kuláréba töltjük. Két napig 5 Celsius-os hűtőben pihentetjük, majd hideg füsttel felfüstöljük. Hűvös kamrában felakasztjuk, kb. 180 napig érleljük, azután fogyaszthatjuk.

Hétfogás egy tányéron (4 főre)


1. fogás: Bélszín erdei pirított gombával
Hozzávalók:
• 10 dkg bélszín
• 6 dkg vargánya gomba
• ¼ vöröshagyma
• 1 ek. olívaolaj
• só

Elkészítési mód:
A kockákra vágott gombát és vöröshagymát olívaolajon lepirítjuk, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a 4x2,5 dkg-os bélszín szeletet és készre sütjük.

2. fogás: Baconbe tekert rozmaringos sertés szűzérme
Hozzávalók:
• 10 dkg sertés szűzérme
• 4 sz. bacon szalonna
• 1 szál friss rozmaring
• 1 ek. olívaolaj
• só

Elkészítési mód:
A szűzérmét keresztbe 4x2,5 dkg-os szeletre vágjuk, sóval ízesítjük, majd bacon szalonnába tekerjük és hústűvel átszúrjuk. Kevés olajon a friss rozmaringot felhevítjük, belerakjuk a baconba tekert szűzérmét és mindkét oldalát pirosra sütjük.

3. fogás: Bazsalikomos libamell
Hozzávalók:
• 12 dkg libamell
• 4 db bazsalikomlevél
• 1 db vöröshagyma
• libazsír (konfitáláshoz)
• só

Elkészítési mód:
A libazsírt felhevítjük, majd belerakjuk a tisztított vöröshagymát, a sóval bedörzsölt libamellet és a bazsalikom leveleket. Lassú tűzön 1 órán keresztül konfitáljuk, majd a zsírtól lecsepegtetve szeletelve tálaljuk. (1 főre 3 dkg)

4. fogás: Füstölt kacsamell
Hozzávalók:
• 10 dkg füstölt kacsamell
• 1 ek. olívaolaj (konfitáláshoz)

Elkészítési mód:
Az olajat felhevítjük, a füstölt kacsamellet beletesszük, 1 dl vízzel felöntjük, és egy forralás után 40 Celsius-on, lassú tűzön kb. 1 órán keresztül konfitáljuk, majd lecsepegtetjük és felszeleteljük.
(2,5 dkg/fő)

5. fogás: Sertéscsülök parasztosan
Hozzávalók:
• 4 db első csülök rövidre vágva (csontosan 15 dkg/db, 5 dkg hús van rajta)
• 1 db répa
• 1 db zeller
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db vöröshagyma
• 10 dkg húsos szalonna
• só

Elkészítési mód:
Egy edénybe enyhén sós vízben a 4 db csülköt, a répával, a zellerrel, a fokhagyma darabokkal együtt lassú tűzön kb. 3 óra alatt megabáljuk, majd sütőben 300 °C-on aranybarnára sütjük. A vöröshagymát és a szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk és raguként adjuk a csülök mellé. (Kb. 5 dkg hús/ fő)

6. fogás: Fokhagymás jércecombfilé magvas bundában
Hozzávalók:
• 8 dkg jércecombfilé
• 2 gerezd fokhagyma
• 5 dkg magvas zsemlemorzsa
• 1 db tojás
• olaj (a sütéshez)
• só

Elkészítési mód:
A combfiléket folpackon keresztül kiklopfoljuk, sóval ízesítjük, a finomra vágott fokhagymával bekenjük, és alufóliába tekerjük. Forró vízbe téve, kb. 20 percig pároljuk. Az alufóliából kitekerjük, felvert tojásba, majd a magvas zsemlemorzsába megforgatva aranybarnára sütjük. Karikára vágva tálaljuk. (2 dkg/ fő)

7. fogás: Húsgolyó Ádi módra
Hozzávalók:
• 5 dkg darált marhacomb
• 5 dkg darált sertéscomb
• 2 dkg darált felső pulykacomb
• 1 kk. kalocsai őrölt pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 db zsemle
• 1 ek. zsemlemorzsa
• ½ cs. kapor
• ½ cs. petrezselyemzöld
• olaj (sütéshez)
• só, bors

Elkészítési mód:
A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a finomra vágott kaporral, fokhagymával és petrezselyemzölddel összekeverjük, sóval, borssal, őrölt paprikával fűszerezzük és összegyúrjuk a darált húsokkal. Nedves kézzel egyforma golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük. (3 dkg / fő)


Mielőtt azt gondolnánk, hogy a fenti menüsort nem tudnánk elfogyasztani semmivel sem több, mint egy egytál ételre adagolt hús mennyiség.
1 főre adagolt nyersanyag mennyiség:
1. Bélszín pirított erdei gombával 2,5 dkg
2. Baconbe tekert rozmaringos sertés szűzérme 2,5 dkg
3. Bazsalikomos libamell 2,5 dkg
4. Füstölt kacsamell 2,5 dkg
5. Rövidre vágott sertés csülök parasztosan 5 dkg
6. Fokhagymás jérce combfilé magvas bundába 2 dkg
7. Húsgolyó Ádi módra 3 dkg
Összesen: 20 dkg


Lecsós galuska


Hozzávalók:
• 40 dkg vegyes zöldpaprika
• 5 db paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 1 dkg őrölt kalocsai édes paprika
• 5 dkg liszt
• 2 db tojás
• 1 ek. olaj
• só

Elkészítési mód:
A paprikát hosszába szeletekre, a hagymát kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük. A héjától leforrázott paradicsomokat beledaraboljuk, meghintjük őrölt paprikával és lassú tűzön készre főzzük. Lisztből és tojásból pici só hozzáadásával tésztát keverünk, kanál segítségével forró, enyhén sós vízbe galuskát szaggatunk. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére leszűrjük, és hozzáadjuk a friss lecsóhoz, majd egy forralás után tálaljuk.


Az Én paprikás krumplim


Hozzávalók:
• 1 db tyúk
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 db zöldpaprika
• 1 db paradicsom
• 5 dkg sertészsír
• 3 dkg kalocsai őrölt pirospaprika
• só, bors

Elkészítési mód:
A kockákra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a darabolt zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük majd zsírjára sütjük. Állandó folyadék hozzáadásával, sűrű kevergetés mellett lassú tűzön kb. 5-6 óra alatt készre főzzük. (Addig kell főzni, míg a hús teljesen szét nem fő.) Az egészet szűrön leszűrjük, a krémes pörkölt szaftba a hosszába vágott burgonyát belerakjuk, és lassú tűzön megfőzzük. Forrón tálaljuk.

Házi eperfagylalt

Hozzávalók:
• 40 dkg eper
• 10 dkg porcukor
• 2 cs. vaníliás cukor
• ½ ek. citromlé
• 6,5 dl tej
• 2 dl tejszín

Elkészítési mód:
20 dkg epret feldarabolunk, cukrokkal és citromlével ízesítjük, majd turmixgéppel pépesítjük. A megmaradt epret apró darabokra vágjuk majd a tejszínnel, a tejjel és az eperpéppel az egészet összekeverjük. Mélyhűtőbe rakjuk, és időközönként többször átkeverjük. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Almás pite

Hozzávalók (10 személyre)
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 15 dkg sütőmargarin
• 25 dkg cukor
• 2 db tojás
• 1 cs. sütőpor
• 1 ek. ecet
• 1 dl tej
A töltelékhez:
• 1,5 kg alma
• 1 kk. fahéj
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 db citrom reszelt héja
A tetejére:
• 1 db tojássárgája
• porcukor

Elkészítési mód:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéját, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Hagyjuk kihűlni. Menet közben a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, a tészta egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük, majd megszórjuk búzadarával. A tölteléket elkenjük rajta és a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és kb. 50 perc alatt 180 °C -os sütőben aranybarnára sütjük. Tálaláskor tetszés szerint szeleteljük és porcukorral meghintjük.

Aranygaluska vaníliamártással


Hozzávalók:
A tésztához:
• 40 dkg liszt
• 2 db tojássárgája
• 4 dkg olvasztott sütőmargarin
• 2 dkg élesztő
• 3 dkg cukor
• 2,5 dl tej
• egy csipet só

A töltelékhez:
• 5 dkg sütőmargarin
• 15 dkg darált dió
• 5 dkg cukor
• 1 db citrom reszelt héja
A vaníliamártáshoz:
• 1,5 l tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 cs. vaníliás puding
• 2-3 ek. cukor

Elkészítési mód:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót és összedolgozzuk. Részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darált dióval és citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliás pudingport elkeverjük a cukrokkal és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Az aranygaluska mellé melegen tálaljuk.


Diós – meggyes sütemény


Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 db tojás
• 2 pohár kefir
• 2 kk. szódabikarbóna
• 1 dl étolaj
• 2 ek. kakaó
• 1 üv. magozott meggy
• 15 dkg darált dió

Elkészítési mód:
A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 160 °C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál porcukorral meghintjük.

Korhatár: 12 év

2015. június 4. 22:23




KÖZÖSSÉG