szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Fásy Ádám lakomájának néhány receptje
Fásy Ádám 19 fogásos királyi lakomával várta vendégeit. Ezek közül néhány receptet alább megoszt mindenkivel.

Pikáns leves Ádi módra



• 20 dkg borjúbélszín
• 5 dkg mangalicazsír
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 sárgarépa
• 1 petrezselyemgyökér
• 10 dkg lecsó
• 1 gerezd fokhagyma
• 10 dkg zöldborsó
• 4 db tojás
• 2 dl tejföl
• 5 dkg liszt
• 2 dkg őrölt pirospaprika
• 1 cs. petrezselyemzöld
• 1 db citrom
• 1 dl citromlé
• 1 ek. ételízesítő
• só, bors

A hagymát, a húst, a zöldségeket kockákra, a fokhagymát szeletekre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A hagymát zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, kevergetés mellett zsírjára pirítjuk, s meghintjük pirospaprikával. Ezután hozzáadjuk a lecsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1l csontlével és puhára főzzük. Közben a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, héjától megtisztítjuk és összekockázzuk. A lisztet, a tejfölt, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a citromlével, és az ételízesítővel simára keverjük, majd egy merőkanálnyi forró levessel krémesre dolgozzuk, mielőtt a többi leveshez öntjük. Végül hozzáadjuk a zöldborsót is és felforraljuk. A levesestálba kockára vágott főtt tojást teszünk, rámerjük a forró levest, vékonyra szeletelt citromkarikákat helyezünk rá, egy-két kanál tejföllel megcsurgatjuk és a maradék finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
 

Sült libacomb párolt káposztával

• 5 db libacomb
• 2 fej vöröshagyma feldarabolva
• 5-6 gerezd fokhagyma
• 1,5 dl száraz fehérbor
• só, őrölt feketebors
• morzsolt majoránna

A káposztához:

• 1 kg lilakáposzta
• 1 fej vöröshagyma
• kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy étolaj
• kb. 1 bő evőkanál cukor
• kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
• kb. 1 teáskanál egész kömény
• őrölt bors
• só

A combokat tisztítás után megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval. Majoránnával és borssal csak a húsos részét fűszerezzük. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük. A főzésnél olyan edényt használjunk, amely a tűzhely felső részén a pároláshoz, valamint a sütőben való sütéshez is alkalmas. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Közé tesszük  a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntjük a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé pároljuk kb.1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütjük. A sütés közben saját levével többször meglocsoljuk. A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Lesózzuk, összekeverjük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne és a köményt is megfuttatjuk rajta. Beleforgatjuk a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben többször villával átforgatjuk, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek össze.

Édesanyám meggyes pitéje

• 50 dkg liszt
• 20 dkg margarin
• 20 dkg cukor
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 cs. sütőpor
• 2 db tojás
• 1 dl tejföl
A töltelékhez:
• 2 üv. magozott meggy
• 15 dkg darált dió


A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben kb. 1 órán át pihentetjük. Menet közben a meggyet leszűrjük őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. A tésztát 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot kivajazott tepsibe fektetjük, és megszórjuk darált dióval, azt követően egyenletesen elterítjük rajta a meggytölteléket. A másik tésztalappal beborítjuk és villával megszurkáljuk. Megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben 180°C –on kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Szeletelve tálaljuk!
 

Vargabéles újragondolva


• 35 dkg finommetélt
• 1 cs. réteslap
• 20 dkg túró
• 2 dl tejföl
• 5 dkg mazsola
• 5 dkg cukor
• 3 cs. vaníliás cukor
• 2 db citrom leve
• 1 db citromnak a héja
• 3 db tojás
• 1 csipet só


A cérnametéltet forrásban levő vízben megfőzzük, majd hideg vízzel leszűrjük. A töltelék további hozzávalóit a tojásfehérje nélkül egy tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lehűtött cérnametéltet és összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan elvegyítjük a tésztával. A réteslapokat 18 x 18 cm-es kockákra vágjuk, kivajazott sütőformákba tesszük, majd megtöltjük a töltelékkel, és batyut formálunk belőle. Lehámozzuk a citrom héját, majd vékony csíkokra vágjuk, és bekötjük vele a batyu száját. 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Vaníliás öntet:
• 3 db tojás
• 5 dl tej
• 10 dkg cukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 2 dkg vaj


Válasszuk ketté a tojásokat és melegítsük fel a tejet. Egy edényben a tojássárgáját a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük ki keményre. A felmelegített tejet, folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá, majd lassú tűzön addig főzzük, míg szép bársonyos-selymes mártást kapunk.

Korhatár: 12 év

2015. február 18. 21:31




KÖZÖSSÉG