Vadragu leves
• 50 dkg vadhús
• 1 fej vöröshagyma
• 1 g fokhagyma
• 1 pohár fehérbor
• 1 szép petrezselyem
• 2 db sárgarépa
• 1 kisebb paszternák
• darabka zeller
• babérlevél, kakukkfű, tárkony
• 50 dkg burgonya
• 20 dkg gomba (erdei)
• tejföl
• citromlé
• 1 tk. mustár
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Amikor levet engedett hozzáöntjük a bort, lefedjük és puhára főzzük. Ezalatt a zöldségeket és a gombát kockára vágjuk, majd a megpuhult húshoz adjuk a finomra aprított zöldfűszerekkel együtt. Felengedjük alaplével (míg a hús főtt a csontból zöldségekkel alaplevet főzzünk). Amint forrni kezdett beleteszük a szintén kockára vágott burgonyát is. Végül tejföllel behabarjuk, citromlével és mustárral ízesítjük.
Baconbe tekert süllő bébi spenót ágyon
• 1,5 kg süllő filé
• bacon szalonna
• 1 zacskó bébi spenót
• 2 dl fehérbor
• olaj
• só
A süllőfiléket kettévágjuk, megsózzuk, majd baconbe tekerjük úgy, hogy egy becsomagolt rudacskára hasonlítson. Tepsiben sütjük, olajat és bort töltünk alá.
Őzgerinc parmezános krumplipürével
• 1 kg őzgerinc
• kenyér
• mogyoró (darált)
• vaj
• rozmaring
Krumplipüré
• 2 kg krumpli
• 5 dkg reszelt parmezán
• 10 dkg vaj
• 2 dl tej
Az őzgerincet megmossuk, és hosszában bevagdossuk. A vajat megolvasztjuk és a kenyérrel, mogyoróval, rozmaringgal összegyúrjuk. A húst egy serpenyőben elősütjük, minden oldalára kérget sütünk. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd a bevagdosott részbe beletömködjük a mogyorós masszát. A sütőt bekapcsoljuk 220 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat) és kb. két órát sütjük. A burgonyát megmossuk, és héjában puhára főzzük.
Megtisztítjuk, és burgonyanyomóval átpréseljük. Belekeverjük a parmezán sajtot, vajat, sót. A burgonya nedvességtartalmától és ízléstől függően belekeverjük a tejet, és ha szeretjük 1-3 gerezd megtört fokhagymát.
Kardamomos meggyes pite
• 6 tojás
• 20 dkg margarin
• 25 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 45 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 2 dl tejföl
• fahéj
• 1 kk. kardamom
• meggy (tetszés szerint)
• házi szilvalekvár
A meggybefőttet csöpögtessük le, majd szórjuk meg fahéjjal. A puha margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, a kardamomot, majd a liszttel elkevert sütőport. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is forgassuk bele. A tésztát öntsük sütőpapírral bélelt vagy kivajazott nagy tepsibe, és a végén szórjuk rá a meggyet és csepegtessük rá a lekvárt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc (légkeveréses sütőben 20 perc) alatt süssük meg. Porcukorral meghintve tálaljuk.
VIDEÓK A FŐZÉSRŐL
ELŐKÉSZÜLETEK:
A KONYHÁBAN:
Korhatár: 12 év
2015. február 17. 21:30