Viktor előételnek pármai sonkába tekert grissinit kínált vendégeinek, szárított paradicsommal és több féle olajbogyóval.
Brokkoli krémleves
• 20 g vaj
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 500 g brokkoli
• 160 ml főzőtejszín
• só, bors
Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt. Jól mossuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. A vajat felolvasztjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a felkockázott vöröshagymát. Mikor megpirult, rányomjuk a fokhagymát is. Rátesszük a brokkolit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, fűszerezzük. Puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta. Beállítjuk az ízét a fűszerekkel.
Húsgombóc paradicsomos linguine tésztával
Húsgombóc:
• 20-30 dkg darált marhahús
• 1 tojás
• friss bazsalikom apróra vágva
• só, bors
• hagyma
• fokhagyma
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pépesítjük, és egy tálban összedolgozzuk a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, belevágjuk a bazsalikomot és hozzáadjuk a tojást. Jól összegyúrjuk, majd dió nagyságú golyókat formázunk és olajon kisütjük.
Szósz:
• 400 g linguine tészta
• 200 g fürtös paradicsom
• 1 db vöröshagyma
• 20 g parmezán sajt
• 3-4 levél bazsalikom
• 6 evőkanál olívaolaj
• 1 teáskanál cukor
• só, bors (ízlés szerint)
• 150 g sűrített paradicsom
• csípős szósz
A vöröshagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és elkezdjük benne üvegesre pirítani. A fokhagymát megtisztítjuk, és szintén felaprítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymához és pár percig pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen. Közben felrakjuk forrni a tésztának való vizet, kevés sóval, majd belerakjuk a tésztát is főzni, hogy mire kész a szósz, a tészta is megfőjön. A hagymákhoz öntjük a paradicsomsűrítményt, csípős szószt valamint a fűszereket: cukrot, sót, borsot. 4-5 perc kevergetés után kész is a szósz. A tésztát leszűrjük és összekeverjük a paradicsomos szósszal. Friss bazsalikommal és parmezánforgáccsal tálaljuk.
Király kotta
• 25 dkg (baba)piskóta
• 25 dkg mascarpone
• házi eper lekvár
• 1-2 ek. cukor
• poharak a tálaláshoz
A piskótát apróra törjük és a poharak aljába szórjuk, a tetejére rákanalazzuk a lekvárt. A mascarponét a cukorral összedolgozzuk, és a poharakba kanalazzuk. A tetejét megszórhatjuk friss gyümölccsel.
Korhatár: 12 év
2015. február 16. 21:30