szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Kerényi Miklós Gábor menüje
Brokkoli krémleves, Wellington bélszín hasábburgonyával és rizzsel, Mágnás palacsinta

Brokkoli krémleves 

• 20 g vaj
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 500 g brokkoli
• 160 ml főzőtejszín
• só, bors

Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt. Jól mossuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. A vajat felolvasztjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a felkockázott vöröshagymát. Mikor megpirult, rányomjuk a fokhagymát is. Rátesszük a brokkolit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, fűszerezzük. Puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta. Beállítjuk az ízét a fűszerekkel.

 

Wellington bélszín hasábburgonyával és rizzsel


• 1 csomag fagyasztott leveles vajas tészta
• 1,20 kg marha vesepecsenye (előre bepácolt)
• 1 evőkanál olaj
• őrölt bors, só

A gombapéphez:
• 5 dkg vaj
• 1 ek. apróra vágott vöröshagyma
• 40 dkg gomba
• 1 csapott evőkanál finomliszt
• 2 tojás
• só, kakukkfű
• petrezselyem
A kenéshez:
• 1 tojás

A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon. Az előre bepácolt húst kicsomagoljuk, és ha szükséges levágjuk a végét, hogy egyforma vastagságú legyen. Az olajat felforrósítjuk, a húst körös-körül átsütjük rajta, utána langyosra hűtjük. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, közben a megtisztított, apróra vágott gombát és petrezselymet botmixerrel pépesítjük, majd a hagymához adjuk és összesütjük. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor kész megszórjuk liszttel, és kevergetve hozzáadjuk a tojás sárgákat. Fél percig még a tűzön hagyjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután a húsra halmozzuk a pépet és szorosan összecsomagolva kicsit a hűtőbe tesszük. A sütőt 250 fokra (gáz 8. fokozat) kapcsoljuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, két részre osztjuk. A tepsit kivajazzuk, majd a tészta felét belefektetjük, rátesszük a húst a gombapéppel, letakarjuk a tészta másik felével. A széleit összedolgozzuk, a tetejét pedig megkenjük tojás sárgájával. A sütőbe tolva addig sütjük, amíg a külseje ropogós piros nem lesz. 

Mágnás palacsinta


• 5 tojás
• 3 ek cukor
• 3 kanál liszt
• 0,5 l tej
• 2 kanál tejföl
• ásványvíz
• fahéj
• 2 cs. vaníliás cukor


Töltelékhez:
• dió
• csoki (a tetejére)
• narancslekvár

A tojás sárgáját, a cukorral habosra keverjük. Ha kivilágosodott, hozzákeverjük a lisztet és fél liter tejet. Jól eldolgozzuk, olajat melegítünk egy serpenyőben és jó vastag palacsintákat sütünk. Kicsúsztatjuk egy tányérra, megkenjük a töltelékkel, és rácsúsztatjuk a következő kisült példányt. Így építkezünk, amíg a tészta tart, az utolsó palacsintát ráfordítjuk a tetejére és már tálaljuk is tortaszerűen szeletelve.
Bevonhatjuk a tetejét csoki szósszal: 1 dl vizet öntsünk egy edénybe. Adjunk hozzá 2,5 evőkanál cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot. Folyamatos keverés mellett forraljuk addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A feloldódott cukorba tördeljünk 15 dkg valódi étcsokoládét, és 3 dkg vajat is. Kevergessük ezeket is teljes oldódásukig. Ha elkészült, vegyük le a tűzről a lábast, és keverjünk a szószhoz 5-6 evőkanál tejszínt.

 

Korhatár: 12 év

2015. február 13. 21:30




KÖZÖSSÉG