szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Nótár Mary menüje
Újházi tyúkhúsleves, vadas marha zsemlegombóccal és spagettivel, forró lávában sült brownie

Újházi tyúkhúsleves



• 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
• 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• kelkáposzta
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• só, bors
• 2 csipet sáfrány (-os szeklice)
• 10 dkg sampinyon gomba
• 10 dkg karfiol/kelbimbó
• 5 dkg cérnametélt
• néhány szál petrezselyem
• 20 dkg zöldborsó


A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat (szemöldökcsipesszel) kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk.

A tyúkot nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány (-os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A karfiolt/kelbimbót megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt a lábasba tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

 

 Vadas marha zsemlegombóccal és spagettivel


• 1 kg marhafartő (szeletelve)
• 2 közepes db vöröshagyma
• 2 közepes db sárgarépa
• 2 közepes db fehérrépa
• 0.5 közepes db zeller
• 1 ek. mustár
• 1 púpozott ek. cukor
• só, fekete bors (ízlés szerint)
• 1 db citrom
• 1 ek. morzsolt kakukkfű
• 1 ek. morzsolt tárkony
• 2 dl tejföl
• 3 db babérlevél
• 1 l marha-alaplé


A szeletelt marhahús szeleteket ízesítsük sóval és frissel őrölt fekete borssal, majd kevés zsíron serpenyőben süssük elő őket, amíg szép barna kérget kap mindkét oldala. Egy edényben fektessük egymásra a szeleteket, és felhasználásig fedjük le. A vöröshagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel, a zellert pedig kockázzuk össze. Lábasban zsíron pirítsuk meg a szalonnakockákat (csak az íze lesz az ételben, a végén leszűrjük majd a zöldségekkel együtt).
Kezdjük a karikázott zöldségekkel a pirítást, adjuk a zsírhoz a sárga és fehérrépát. Pár perc elteltével a vöröshagymát is. Amikor kissé lepirultak, adjuk hozzá a cukrot, és jól karamellizáljuk a zöldségalapot.
Adjunk hozzá kevés alaplevet, fél citrom levét, kakukkfüvet és tárkonyt. Forraljuk néhány percet, majd tegyük vissza a húsokat a belőlük kifolyt húslével együtt, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat éppen ellepi. Nem levest főzünk, inkább a főzéskor folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet apránként.
Amikor a húsok kellőképpen megpuhultak, vegyük ki őket egy tálra. A főzőlevet szűrjük át egy edénybe, majd tiszta lábasba öntsük vissza. A leszűrt zöldségeket egy kevés alaplével, mustárral turmixoljunk le egy kis edényben. A tejfölt keverjük el a forró alaplével egy csészében habverővel, majd amikor már szép sima, adjuk a többi alapléhez. Habverővel keverjük simára, lassú forralás közben. Most adjuk hozzá a leturmixolt zöldséget, forraljuk össze, és ellenőrizzük mind az állagát, mind pedig a mártás ízét. A jó mártás pikáns ízű, nem túl híg és nem is sűrű, nem érezhető külön egyik összetevője sem. Ha esetleg nem elég intenzív az íze, adhatunk hozzá kevés citromlevet és mustárt. Általában nem szükséges, inkább csak a sósságát kell beállítani.

Zsemlegombóc:

• 5 db zsemle
• 3 db tojás
• 1 csokor petrezselyem
• 30 dkg finomliszt
• 1 közepes vöröshagyma
• só, bors
• tej

 

A zsemléket vágjuk fel kb. 1x1-es méretű kockákra, és pirítsuk őket aranysárgára. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apróra a petrezselymet és a hagymát pedig finomra. Serpenyőben kevés zsíron pirítsuk a hagymát, amíg aranysárga lesz. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsünk rá a tejet. Kevergessük, amíg szépen be nem szívja. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a hagymát és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, rakjuk bele a petrezselymet és gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga. Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és lobogó sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük lisztet, ha kissé kemény, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.

Forró lávában sült brownie


• 250 g vaj
• 200 g keserű csoki
• 360 g kristálycukor
• 80 g kakaópor
• 65 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• 4 tojás

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy tálba öntjük a kristálycukrot, hozzászitáljuk a lisztet, sütőport és a kakaóport.Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve megolvasztjuk a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapunk.Miután felolvadt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a száraz anyagokat. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és teljesen elkeverjük a csokis masszában. Tűzálló kerámia edénykékbe öntjük, és a sütőbe tesszük. Fagylalttal és mangóval tálaljuk.

 

Korhatár: 12 év

2015. február 12. 21:30




KÖZÖSSÉG